• Посилання скопійовано

ДПС зменшила збиток, але уточнили цей факт зі запізненням: які наслідки?

ПКУ не передбачено відповідальності платників податків за порушення термінів подання такої уточнюючої звітності відповідно до податкового повідомлення-рішення за формою «П»

ДПС зменшила збиток, але уточнили цей факт зі запізненням: які наслідки?

ДПС у підкатегорії 102.22 "ЗІР" нагадує, що відповідно до пп. 14.1.157 ПКУ податкове повідомлення-рішення - письмове повідомлення контролюючого органу (рішення) про обов’язок платника податків сплатити суму грошового зобов’язання, визначену контролюючим органом у випадках, передбачених ПКУ та іншими законодавчими актами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючі органи, або внести відповідні зміни до податкової звітності.

Пунктом 58.1 ПКУ визначено, що контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення, якщо сума грошового зобов’язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до ст. 54 ПКУ (крім декларування товарів, передбаченого для громадян) або якщо за результатами перевірки контролюючим органом встановлено факт, зокрема завищення розміру задекларованого від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків затверджено наказом Мінфіну №1204.

Згідно з п. 2 розд. II Порядку № 1204 у разі зменшення від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток контролюючим органом складається податкове повідомлення-рішення за формою «П».

Формою «П» податкового повідомлення-рішення (додаток 9 до Порядку № 1204) передбачено, що протягом десяти календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення (при проведенні процедури адміністративного або судового оскарження - протягом десяти календарних днів, наступних за днем її закінчення), частина суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, яку було завищено, підлягає виправленню платником податків у показниках податкової звітності з податку на прибуток.

ПКУ не передбачено відповідальності платників податків за порушення термінів подання такої уточнюючої звітності відповідно до податкового повідомлення-рішення за формою «П».

При цьому слід зазначити, що неподання уточнюючої податкової декларації з податку на прибуток відповідно до податкового повідомлення-рішення щодо необхідності виправлення показників такої декларації може призвести до визначення контролюючим органом податкових зобов’язань з податку на прибуток та нарахування штрафних санкцій за наслідками перевірок наступних податкових (звітних) періодів.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»