• Посилання скопійовано

ДПС виявила заниження ПДФО у декларації фізособи-загальника: які штрафи?

При виявленні ДПС заниження податкового зобов’язання з ПДФО у річній декларації до фізичної особи застосовуються штраф у розмірі 25% або 50% від суми, пеня та адміністративна відповідальність

ДПС виявила заниження ПДФО у декларації фізособи-загальника: які штрафи?

ДПС у Полтавській області нагадує, що згідно з пп. 123.1 ПКУ у разі, якщо контролюючий орган, зокрема, самостійно визначає суму податкового зобов’язання, на підставах, визначених пп. 54.3.1, 54.3.2, 54.3.5, 54.3.6 ПКУ, - тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 відс. суми визначеного податкового зобов’язання.

При повторному протягом 1095 днів визначенні контролюючим органом суми податкового зобов’язання з цього податку, - тягне за собою накладення на платника податків штрафу у розмірі 50% суми нарахованого податкового зобов’язання.

При цьому нарахування пені розпочинається:

  • при нарахуванні суми грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, - починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов’язання, визначеного ПКУ (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження) (пп. 129.1.1 ПКУ).

Відповідно до п. 129.4 ПКУ на суми грошового зобов’язання, визначеного, зокрема, пп. 129.1.1 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), та в інших випадках визначення пені відповідно до вимог ПКУ, коли її розмір не встановлений, нараховується пеня за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120 відс. річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.

Статтею 164 - 1 КУпАП передбачено, що неподання або несвоєчасне подання громадянами податкових декларацій про майновий стан і доходи, коли подання є обов’язковим, чи включення до податкових декларацій перекручених даних тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені ч. 1 ст. 164 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, при виявленні контролюючим органом заниження податкового зобов’язання з ПДФО у річній податковій декларації, до фізичної особи застосовуються штраф у розмірі 25% або 50% суми донарахованого податкового зобов’язання, пеня та адміністративна відповідальність.

У разі виправлення помилок шляхом подання нової звітної податкової декларації до закінчення граничного терміну подання, відповідальність за заниження податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб не застосовується.

Джерело: ДПС у Полтавській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»