• Посилання скопійовано

Зробили помилку у декларації з турзбору: як заповнити уточнюючу?

Податківці навели алгоритм заповнення уточнюючої декларації з турзбору у разі помилки у сумі турзбору

Зробили помилку у декларації з турзбору: як заповнити уточнюючу?

Податківці у підкатегорії 125.04 «ЗІР» нагадують, що відповідно до пп. 268.7.3 ПКУ базовий податковий (звітний) період з туристичного збору дорівнює календарному кварталу.

Підпунктом 49.18.2 ПКУ визначено, що податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Згідно з абз. 1 п. 50.1 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені (абз. 2 п. 50.1 ПКУ).

Форма податкової декларації з туристичного збору затверджена наказом Мінфіну № 636 передбачає заповнення додатка до Декларації «Розрахунок № податкового зобов’язання з туристичного збору», який є її невід’ємною частиною.

Виправлення самостійно виявлених помилок платником туристичного збору за податковий період, що минув, здійснюється шляхом подання уточнюючої Декларації з позначкою «Уточнююча», або у разі уточнення показників раніше поданої Декларації у складі Декларації з позначкою «Звітна» або «Звітна нова» за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені, та Додатка, при цьому в заголовній частині зазначається квартал, що уточнюється.

Декларація та Додаток до неї подаються за кожний минулий податковий період, що уточнюється, окремо із заповненням рядків та розділів з урахуванням приміток.

Враховуючи те, що декларація у редакції наказу Мінфіну № 636 передбачала зазначення звітного періоду та періоду, що уточнюється (рядки 2, 3), наростаючим підсумком - І квартал, півріччя, три квартали, рік, при уточненні показників звітних періодів до III кварталу 2019 року платники при визначенні податкового періоду, що уточнюється (рядок 2.2 Декларації, рядок 1.2 Додатка), зазначають квартал, який відповідає періоду Декларації: якщо Декларація була за І квартал - І квартал. Декларація за півріччя - II квартал, Декларація за три квартали - III квартал, Декларація за рік - IV квартал.

Якщо Декларація за III квартал була надана за новою формою, то при уточненні показників за цей період платники у рядку 2.2 Декларації та рядку 1.2 Додатка вказують номер кварталу.

У разі коригування податкового зобов’язання з туристичного збору, уточнення (виправлення) сум туристичного збору при самостійному виявленні помилок здійснюється у розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» Додатка, при цьому заповнюються рядки 4-9, показники яких переносяться до відповідних рядків Декларації.

Рядки 4-9 розд. І Додатка заповнюються наступним чином:

  • у колонці 13 рядка 4 зазначається нарахована сума збору за даними раніше поданої Декларації, що уточнюється (рядок 3 Додатка до Декларації, що уточнюється);
  • у колонці 13 рядка 5 вказується уточнена сума податкових зобов’язань за податковий (звітний) період, у якому виявлено помилку;
  • у колонці 13 рядка 6 зазначається сума збору (недоплата), яка збільшує податкові зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки. Заповнюється у разі якщо значення рядка 5 більше значення рядка 4. Вказується позитивне значення, яке обчислюється за формулою: рядок 5 - рядок 4.

Значення колонки 13 рядка 6 розд. І Додатка переноситься до рядка 8.2 «податкове зобов’язання, що уточнюється до збільшення» Декларації;

у колонці 13 рядка 7 вказується сума збору, яка зменшує податкові зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки. Заповнюється у разі якщо значення рядка 4 більше значення 5. Зазначається позитивне значення, яке обчислюється за формулою: рядок 4 - рядок 5.

Значення колонки 13 рядка 7 розд. І Додатка переноситься до рядка 8.3 «податкові зобов’язання, що уточнюються до зменшення» Декларації;

у колонці 13 рядка 8 зазначається розмір штрафної санкції, що застосовується в разі заниження у раніше поданій Декларації суми податкових зобов’язань, що самостійно узгоджується платником, визначеної згідно з нормами абзацу третього пп. «а» або «б» п. 50.1 ПКУ (якщо сума недоплати визначена Декларацією з позначкою «Звітна», «Звітна нова», застосовується штраф у розмірі 5 відс., якщо з типом «Уточнююча», застосовується штраф у розмірі 3 відс.), розраховується за формулою: (рядок 6 х З % або 5 %).

Значення колонки 13 рядка 8 розд. І Додатка переноситься до рядка 8.4 «сума штрафу» Декларації; у рядку 9 зазначається сума пені нарахована платником самостійно відповідно до пп. 129.1.3 та абз. 2 п. 129.4 ПКУ.

Значення колонки 13 рядка 9 розд. І Додатка переноситься до рядка 8.5 «сума пені» Декларації.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»