• Посилання скопійовано

Незалежна професійна діяльність: як звітувати у 2020 році?

Фізособа здійснює незалежну професійну діяльність. Як декларувати доходи, сплачувати та подавати звітність з єдиного внеску в 2020 році? Консультує ДПС

Незалежна професійна діяльність: як звітувати у 2020 році?

ДПС у Івано-Франківській області нагадує, що відповідно до  пп. 14.1.226 ПКУ незалежна професійна діяльність – це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Податківці звертають увагу осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, що цьогоріч термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний 2019 рік відтерміновано з 1 травня до 1 липня 2020 року. Такі зміни до пп. 49.18.4 ПКУ внесено Законом  № 533-IX.  Тобто, останній день подання декларації – 30 червня 2020 року.  

При цьому,  вони звертають увагу, що суму податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, зазначену в річній податковій декларації платники податків самостійно сплачують до  1 жовтня 2020 року.

Водночас нагадається, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, є платниками ЄСВ.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховують єдиний внесок у розмірі 22% на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО.  При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (у 2020 році – 1039,06 грн).

Такі платники зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані подавати самі за себе Звіт з ЄСВ один раз на рік та незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність. Звіт з ЄСВ необхідно подавати за формою таблиці 1 додатку 5 до Порядку № 435. При цьому, терміни подання такого Звіту не змінились і його, як і раніше необхідно подавати до 1 травня.

Водночас, відповідно до прийнятих карантинних змін, передбачених Законом України № 533-IX, звільнюються від сплати ЄСВ всі фізичні особи-підприємці та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю на період з 1 березня по 30 квітня 2020 року.

Крім того, Законом № 540  серед іншого також внесено зміни до Закону про ЄСВ, якими подовжено до 31 травня 2020 року строки тимчасового незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату та подання звітності з ЄСВ. Також подовжено терміни ненарахування платникам ЄСВ пені до 31 травня 2020 року. При цьому нарахована пеня за періоди з 1 березня до 31 травня 2020 року підлягає списанню.

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»