• Посилання скопійовано

Зареєструвалися ФОП та обрали І або ІІ групу єдиного податку: як звітувати?

Квартальну декларацію про майновий стан і доходи подають протягом 40 календарних днів за останнім календарним днем звітного кварталу

Зареєструвалися ФОП та обрали І або ІІ групу єдиного податку: як звітувати?

Новостворена фізична особа – підприємець, яка до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подала заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважається платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

При цьому зазначають, що у період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування фізична особа – підприємець перебуває на загальній системі оподаткування, а доходи, отримані новоствореною особою у цей період, оподатковуються на загальних підставах відповідно до ст. 177 ПКУ.

Такий платник за результатами звітного кварталу, в якому розпочата діяльність подає квартальну податкову декларацію про майновий стан і доходи протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу і самостійно сплачує суму податкового зобов’язання, зазначену у податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за днем подання Декларації.

Доходи, отримані новоствореною фізичною особою – підприємцем з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, включаються до податкової Декларації платника єдиного податку. Таку Декларацію платник єдиного податку подає у строки, встановлені для річного податкового періоду, тобто протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) року.

В Головному управлінні ДПС звертають увагу, що п. 49.2 ПКУ встановлено, що платник податків зобов’язаний за кожний звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

***

Читайте також: Новостворений ФОП отримав дохід до обрання єдиного податку: які наслідки?

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»