• Посилання скопійовано

Маєте промислові будівлі та втратили з 23 травня пільгу: в який строк відкоригувати звітність?

Податківці консультують про те, що треба було (!) зробити. Власникам будівель промисловості, які втратили з 23.05.2020р. право на пільгу з податку на нерухомість, необхідно було до 23 червня подати Декларації з цього податку з типом «Уточнююча». Проте, штрафів до 31 липня за несвоєчасне її подання все одно не буде!

Маєте промислові будівлі та втратили з 23 травня пільгу: в який строк відкоригувати звітність?

Хто втратив право на пільгу?

Нагадуємо, що з 23 травня не оподатковуються будівлі:

  • які належать до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000);
  • які використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Отже, щоб скористатися цією пільгою, мало бути власником будівлі, яка відповідає певному коду Державного класифікатора. Треба ще:

  • використовувати такі будівлі у власній господарській діяльності (надавати в користування іншим – не можна) і робити це за призначенням;
  • основний вид діяльності власника повинен бути в секціях B-F КВЕД ДК 009:2010.

Тобто до щасливців, які можуть користуватися пільгою, потрапили ті, хто працюють в:

  • добувній промисловості і розробленні кар'єрів; 
  • переробній промисловості;
  • постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря;
  • водопостачанні; 
  • каналізації, поводженні з відходами;
  • будівництві.

Решта власників промислових будівель пільгою з 23.05.2020 р. не користуються. А отже, мають платити податок за таку нерухомість.

При цьому із фізособами питання мають вирішити самі податківці, адже фізособам суму податку до сплати рахує ДПС (і надсилає відповідні ППР).

А ось юрособам суму такого податку треба визначити в Декларації. А вона подається до 20 лютого, і в ній зазначається уся сума податку за звітний рік. Зрозуміло, що тоді, коли ця Декларація складалась, зміни, які почали діяти з 23 травня, ще не враховувались. То як донарахувати суму такого податку?

 

Поради податківців

Ті платники, які зазначали у Декларації на 2020 рік пільги з об’єктів, які не відносяться до перелічених, мають відкоригувати свої декларації з метою перерахунку нарахованої суми податку. Про це ми писали тут.

Але в ПКУ не має перехідних положень та окремих правил коригування раніше поданої декларації на 2020 рік через такі зміни в об’єктах оподаткування.

Наразі з’явилася  консультація від ДПС у підкатегорії 106.07 «ЗІР».

З неї виходить, що  оскільки окремих строків для коригування до Декларації у зв’язку із оновленням пільги, в ПКУ не введено, то податківці вирішили грунтуватися на нормі пп. 266.7.5 ПКУ щодо звітування у разі появи новостворених об’єктів.

Тобто власникам будівель промисловості необхідно протягом 30 календарних днів з дня набрання чинності Законом №466-IX (тобто до 23 червня 2020 року!) подати Декларації з податку з типом «Уточнююча» або «Звітна» (у разі, якщо за 2020 рік така Декларація ще не подавалась).

В них слід відобразити відповідні зміни податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за періоди починаючи з 23 травня до кінця 2020 року.

 

Від редакції

Зрозуміло, що 23 червня вже пройшло. Але наразі ще діє карантин, під час якого застосувати штраф за несвоєчасно подану Декларацію з податку на нерухомість податківці не мають права.

Проте нагадуємо, що діє позбавлення від такого штрафу до останнього дня місяця, у якому закінчиться карантин. Наразі карантин встановлено до 31 липня. І хоча можливо, що карантин знову подовжать, обережним платникам податку  краще встигнути подати уточнення до 31 липня.

 

Але це ще не все!

Якщо йти за пп. 266.7.5 ПКУ, то щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

І податківці цю норму в своєму роз’ясненні цитують.

Але, як бачимо, податківці пішли за неповною аналогією. Адже вимоги платити за весь травень 2020 року вони не висувають. Рахувати суму податку за травень вони пропонують «починаючи з 23 травня 2020 року». Формули розрахунку травневої суми податку вони не наводять, але її можна порахувати пропорційно календарним дням.

Але водночас виникає питання із строками сплати такого податку.

Нагадаємо, що за квітень 2020 року донарахований (внаслідок змін до ПКУ) податок на нерухомість дозволили заплатити до 30 червня 2020 року.

Для травня і подальших місяців спеціальних строків сплати не встановлено. Тому тут треба йти за загальними нормами, прописаними в пп. 266.10.1 ПКУ: податок сплачується авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.

Отже, донараховану суму податку за травень і червень (а це ІІ квартал) треба заплатити до 30 липня 2020 року!

Знову ж таки, до 31 липня 2020 року штрафи і пеня за несвоєчасну сплату цього податку не застосовуються (через карантин).

 Але тим, хто вирішить скористатися цим і заплатити пізніше, треба враховувати два моменти:

  1. уважно слідкувати за тим, коли закінчиться карантин, а отже, і період, протягом якого ці штрафи та пеня не застосовуються;
  2. якщо ви подали уточнюючу Декларацію (у якій донарахували собі суму податку до сплати), а податок вчасно не заплатили – у вас виникне податковий борг. А у податківців з'явиться можливість стягнути з вас суму такого податку через виконавчу службу. Адже штрафи/пеня протягом карантину не застосовуються, але обов’язок зі сплати узгодженої суми податку не скасовано!

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»