• Посилання скопійовано

Виплачуєте дивіденди фізособам: як заповнити Додаток АВ до декларації з прибутку?

Якщо платник податку має здійснити розрахунок авансового внеску з податку на прибуток, то сума дивідендів, виплачена фізособам, враховується ним при обчисленні показників рядків 4 та 5 Додатка АВ до декларації

Виплачуєте дивіденди фізособам: як заповнити Додаток АВ до декларації з прибутку?

ДПС у Тернопільській області розповідає, що пп. 57.1-1.1 ПКУ встановлено, що у разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток – емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст. 137 ПКУ.

Згідно з пп. 57.1-1.2 ПКУ, крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3 ПКУ, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. При наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Авансовий внесок обчислюється за ставкою, встановленою п. 136.1 ПКУ. Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

Сума попередньо сплачених протягом податкового (звітного) періоду авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за такий податковий (звітний) період.

Відповідно до абз. 4 пп. 57.1-1.3 ПКУ авансовий внесок, передбачений пп. 57.1-1.2 ПКУ, не справляється у разі виплати дивідендів фізичним особам.

Оподаткування доходів фізичної особи у вигляді дивідендів податком на доходи фізичних осіб регламентуються п. 170.5 ПКУ.

Доходи фізичної особи у вигляді дивідендів остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку за ставкою, визначеною пп. 167.5.1167.5.2 і 167.5.4 ПКУ (пп. 170.5.4 ПКУ).

Враховуючи зазначене, при виплаті дивідендів фізичним особам авансовий внесок з податку на прибуток не справляється, тому заповнюючи додаток АВ до рядка 20 АВ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897 (далі – Додаток АВ до Декларації), платник податку відображає суму дивідендів, виплачену фізичним особам, у рядку 1.1 та у рядку 1 Додатка АВ до Декларації. Інші рядки Додатка АВ до Декларації не заповнюються, незалежно від того перевищує чи ні сума таких дивідендів значення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств за відповідний податковий (звітний) рік.

Поряд з цим, у разі якщо платник податку має здійснити розрахунок авансового внеску з податку на прибуток, то сума дивідендів, виплачена фізичним особам, враховується ним при обчисленні показників рядків 4 та 5 Додатка АВ до Декларації.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Тернопільській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»