• Посилання скопійовано

Забули зазначити в декларації з прибутку, що не застосовуєте різниці: які наслідки і чи можна виправити?

10 серпня спливає граничний строк подання декларації з податку на прибуток за І півріччя 2020 р. Більшість платників вже таку декларацію встигли подати. А що, як ви не застосовуєте податкові різниці, проте забули про це вказати в декларації? Ще є час це перевірити та виправити помилку

Забули зазначити в декларації з прибутку, що не застосовуєте різниці: які наслідки і чи можна виправити?

Напочатку нагадаємо, що тут ми наводили основні зміни, які відбулися у поточній редакції форми декларації, та правила, про які треба пам'ятати при звітуванні за півріччя 2020 року.

Наприкінці тієї новини податківці роз'яснювали, що у випадку самостійного виявлення помилок чи неточностей, після граничного терміну подання декларації, платник зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації. Те саме стосується помилок у фінансовій звітності (додаток ФЗ) – платник має подати разом з уточнюючою декларацією виправлену фінансову звітність.

Проте це правило діє у випадку, якщо помилку ви знайдете вже після 10 серпня. А ще сьогодні можна подати нову звітну форму декларації!

А що, як  платник податку на прибуток після подання декларації побачив, що не заповненив інформацію про наявність прийнятого рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці, визначені відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ?

Зрозуміло, що це теж помилка. Але чи буде у такого платника можливість використати право про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування за цей звітний період?

Податківці в «ЗІР» (підкатегорія консультації 102.20.02) таке право платника податку не заперечують! Проте для цього цю помилку треба виправити. 

 

Хто не застосовує податкові різниці? 

На початку податківці нагадують, хто може не застосовувати податкові різниці і хто про це зазначає відповідну інформацію в декларації.

Абзацом 8 пп. 134.1.1 ПКУ у редакції, яка діяла до 23.05.2020 р., встановлено, що для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн. грн., об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ. Платник податку, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн. грн., має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ, не більше одного разу протягом безперервної сукупності років в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу. Про прийняте рішення платник податку зазначає у податковій звітності з цього податку, що подається за перший рік в такій безперервній сукупності років. В подальші роки такої сукупності коригування фінансового результату також не застосовуються (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

    

Що робити, якщо різниці не застосовували, а в декларації про це вказати забули?

Внесення змін до податкової звітності у разі самостійного виправлення помилок, що містяться у раніше поданій платником податку податковій звітності, здійснюється відповідно до норм ст. 50 ПКУ.

Відповідно до п. 50.1 ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. 

Отже, платник податку, у якого річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн. грн., не прийняв рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ, та відповідно не зазначив у Податковій декларації з податку на прибуток підприємств за такий звітний (податковий) рік інформацію про наявність такого рішення, може скористатися правом про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на різниці, визначені розд. ІІІ ПКУ подавши уточнюючу Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, зазначивши в ній про прийняте рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування.

Відповідно, якщо цю помилку ви знайшли до закінчення строку подання декларації за відповідний період (зокрема, за півріччя 2020 р. до 10 серпня 2020 р. включно) – виправити її можна шляхом подання звітної нової декларації. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

На підставі: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»