• Посилання скопійовано

Звітування про використання доходів профспілками – лише у разі порушень: новий законопроєкт

Профспілкам пропонують відновити право звітування про використання доходів лише у разі порушень п. 133.4 ПКУ. Відповідний законопроєкт №4018 зареєстровано у ВРУ

Звітування про використання доходів профспілками – лише у разі порушень: новий законопроєкт

2 вересня у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №4018 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання звітності неприбуткових організацій".

Ним пропонується відновити дію абзацу 9 п. 46.2 ПКУ у редакції станом на 22.05.2020 р. За ним професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок подаватимуть Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річну фінансову звітність тільки у разі порушень пункту 133.4 ПКУ. 

Нагадаємо, що 23 травня 2020 року набрали чинності зміни, внесені Законом №466 до ПКУ та Закону №1045-ХІV. Завдяки їм з п. 46.2 ПКУ прибрано згадку про звітування профспілок тільки у разі порушення умов неприбутковості. А це означає, що за 2020 рік профспілкам доведеться звітувати в будь-якому разі. 

На думку законотворців, ця звітність "є доволі складною для членів профспілкових організацій, які не мають професійної бухгалтерської підготовки та займаються питаннями обліку та звітності на громадських засадах. Це ускладнює діяльність профспілок та не відповідає досягненню цілей щодо посилення можливостей соціальних партнерів та сприяння соціальному діалогу, визначених в статті 420 Угоди про асоціацію України – ЄС".

Тому й з'явився цей законопроект, який поверне пільгу профспілкам.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»