• Посилання скопійовано

Уточнюєте суму бюджетного відшкодування з ПДВ: які особливості?

Платник податку подає уточнену інформацію. В ній повторюється помилковий запис, вартісні показники показуються зі знаком «-», далі наводиться правильний запис щодо операції з виправленими показниками (з вартісними даними); підсумковий рядок «Усього» не заповнюється

Уточнюєте суму бюджетного відшкодування з ПДВ: які особливості?

ДПС у Луганській області розповідає, що відповідно до ст. 200 ПКУ платники податку мають право на бюджетне відшкодування податку на додану вартість. Для реалізації даного права платники податку самостійно здійснюють розрахунок суми бюджетного відшкодування та відображають його в додатку 3 до податкової декларації з податку на додану вартість (далі – декларація з ПДВ). У разі наявності суми до бюджетного відшкодування та подачі додатку 3 до декларації з ПДВ платник податку зобов’язаний подати заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, оформивши її в додатку 4 до декларації з ПДВ. Форми та порядок заповнення вказаних додатків визначені наказом Мінфіна від 28.01.2016 р. №21 (далі – Порядок №21).

Відповідно до п. 50.1 ПКУ та пункту 1 розділу IV Порядку №21 платник податку самостійно виявляє помилки, що містяться в попередньо ним поданих деклараціях з ПДВ та/або додатках, та, у випадку встановлення факту помилок, він зобов’язаний подати уточнюючий розрахунок до такої декларації з ПДВ за формою, встановленою законодавством. У разі виправлення помилок в раніше поданих додатках до декларації з ПДВ платник податку зобов’язаний додати до уточнюючого розрахунку відповідні додатки з виправленими показниками.

Якщо платник податку самостійно виявить помилки в задекларованій раніше сумі бюджетного відшкодування, він зобов’язаний відобразити уточнені вартісні показники у відповідних додатках 3 та 4. Дані показники (суми збільшення) відповідають даним з колонки 6 уточнюючого розрахунку (рядок 20.2). Слід зазначити, що в разі виявлення помилки, в результаті чого зменшується сума бюджетного відшкодування, необхідне ретельне вивчення податкової звітності та наявність інформації щодо повернутої платнику податку суми бюджетного відшкодування. А тому такий платник податку має право звернутися за отриманням індивідуальної податкової консультації в порядку, передбаченому ст. 52 ПКУ.

У випадку виявлення помилки, яка не пов’язана зі зміною суми бюджетного відшкодування, платник податку подає уточнену інформацію таким чином: повторюється помилковий запис, вартісні показники показуються зі знаком «-», далі наводиться правильний запис щодо операції з виправленими показниками (з вартісними даними); підсумковий рядок «Усього» не заповнюється.

У випадку встановлення факту допущення помилки в додатку 4 до декларації з ПДВ в реквізитах банківського рахунку, платник податку зобов’язаний подати уточнюючий розрахунок з однаковими показниками в графах 4 та 5, з нульовим значенням показника в графі 6 та додати до такого уточнюючого розрахунку додаток 4 з правильно заповненими реквізитами банківського рахунку, періодом та задекларованою сумою бюджетного відшкодування.

Джерело: ДПС у Луганській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»