• Посилання скопійовано

Які звіти можна не подавати у разі зупинення господарської діяльності?

Податківці розповіли, чи можливо на період тимчасового зупинення роботи підприємства (припинення діяльності і звільнення працівників) призначити уповноважену особу – підписанта для складання, підписання та подання податкових декларацій, звітів з ЄСВ, бухгалтерських, фінансових звітів підприємства

Які звіти можна не подавати у разі зупинення господарської діяльності?

Коментар до ІПК ДПС від 21.10.2020 р. № 4334/ІПК/99-00-05-05-02-06

Податківці нагадали, що відповідно до п. 49.2 ПКУ платник податків зобов'язаний за кожний встановлений звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

При цьому цей пункт застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Водночас маємо попередні роз’яснення податківців щодо особливостей подання конкретних видів декларацій:

  • декларацію з податку на прибуток можна не подавати у разі відсутності у платника податку на прибуток будь-яких показників за звітний період, які підлягають декларуванню (в т.ч. показників, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінансової звітності, що подається разом з декларацією);
  • декларацію з ПДВ мають право не подавати до контролюючих органів за звітні періоди, в яких не проводилась госпдіяльність та відсутні показники, які підлягають декларуванню (в т. ч. суми від’ємного значення попередніх періодів);
  • декларацію платника ЄП мають право не подавати платники податку у яких протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню єдиним податком (тобто в тому числі і у попередніх звітних періодах цього ж року не було отримано та задекларовано дохід).

Таким чином, платник податку на прибуток повинен виконувати обов’язки (функції), визначені нормами податкового законодавства, у тому числі за відсутності господарської діяльності підприємства та за відсутності на підприємстві штатних працівників.

 

Звіт з ЄСВ та №1ДФ

Щодо звіту з ЄСВ (ф. Додаток 4), то згідно з п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 платниками єдиного внеску, зокрема, є роботодавці, які зобов'язані подавати звітність та сплачувати податок.

Отже, якщо особа припинила господарську діяльність та не використовує працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, то обов’язку щодо подання Звіту з ЄСВ у такої юридичної особи не виникає.

Доповнимо, що аналогічна ситуація і з розрахунком за ф. № 1ДФ – якщо доходи фізособам у звітному кварталі не виплачувались (або інші грошові кошти, які не підлягають оподаткуванню), то обов'язку подавати цей звіт не виникає.

 

Надання права підпису електронних документів

Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності (п. 19.2 ПКУ).

Для надання права підпису електронних документів іншим особам, яким делеговано право підпису, автор повідомляє про таких осіб контролюючий орган, на обліку в якому перебуває автор, шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису (далі - Повідомлення) в електронному вигляді за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку (п. 3 розділу III Порядку №557).

Отже, звітність, оформлена належним чином, яка подається до податкових органів, повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»