• Посилання скопійовано

Заповнюємо декларацію ЄП 4 групи на 2021 рік

Не пізніше 20 лютого сільгосптоваровиробники (як юрособи, так і приватні фермери), які бажають перебувати у поточному році на ЄП групи 4, мають подати податкову звітність (пп. 295.9.1, 298.8.1 ПКУ). Але позаяк 20 лютого вихідний день, то останнім строком подання звітності буде 22.02.2021 р. (п. 49.20 ПКУ)

Заповнюємо декларацію ЄП 4  групи на 2021 рік

Хто має подавати звітність?

Звітність подають сільгосптоваровиробники, які бажають перебувати у 2021 році на ЄП групи 4.

Це, по-перше, сільгосптоваровиробники, які вже у 2020 році перебували на цій системі оподаткування. У такому разі вони мають підтвердити власне бажання бути платниками ЄП групи 4 і в 2021 році.

А по-друге, сільгосптоваровиробники, які у 2020 році перебували на іншій системі оподаткування, але з початку 2021 року бажають бути платниками ЄП групи 4.

Така норма встановлена в пп. 298.8.1 ПКУ.

Якщо сільгосптоваровиробник у 2020 році був платником ЄП групи 4 і не подав звітності до 22.02.2021 р., його реєстрація платником єдиного податку групи 4 буде анульована за рішенням податкової відповідно до пп. 5 п. 299.10 ПКУ.

 

За якою формою подавати звітність?

Форми декларації затверджені Наказом №578. Але наказом Мінфіну від 09.12.2020 р. №752 до Наказу №578 внесено зміни, якими форму декларації платника ЄП групи 4 викладено у новій редакції.

У п. 4 Наказу №752 зазначено, що він набирає чинності з 01.01.2021 р., але не раніше дня його опублікування. Причому публікація відбулася 28.12.2020 р. Отже, наказ набрав чинності 01.01.2021 р.

Зі змісту п. 46.6 ПКУ випливає, що за новою формою декларації потрібно звітувати за податковий період, наступний за податковим періодом, у якому її оприлюднено.

Позаяк нові форми оприлюднено у 2020 році, то вони застосовуються для складання звітності в наступному році, тобто у 2021 р.

Поряд з цим у п. 2 Наказу №752 прямо сказано, що затверджені ним декларації подають за податкові періоди 2021 року.

З наведеного випливає, що подавати звітність за 2021 рік строком до 22.02.2021 р. слід уже за новими формами. Те саме написала і податкова, але з застереженням, що з метою недопущення зриву кампанії декларування можна подавати звітність і за старою формою. Хоча як це буде реалізовано технічно, не пояснила, тож чекаємо подальших роз'яснень.

 

Склад податкової звітності платника ЄП групи 4 – юрособи

Відповідно до пп. 298.8.1 ПКУ податкову звітність з ЄП групи 4 потрібно подавати одночасно за двома адресами:

1) до податкової за місцезнаходженням платника (місцем перебування на податковому обліку) – загальну декларацію;

2) до податкової за місцем розташування земельних ділянок – звітну декларацію.

Причому якщо земельні ділянки розташовані за місцезнаходженням платника, то він подає два комплекти звітності до однієї податкової – загальну та звітну. Про це каже й податкова, відповідаючи на запитання в ЗIР, підкатегорія 108.02.051.

1 Запитання: «Яку податкову декларацію платника ЄП четвертої групи потрібно подати ЮО – сільськогосподарському товаровиробнику, якщо земельні ділянки, що перебувають у власності та/або користуванні такого сільськогосподарського виробника, у тому числі на умовах оренди, розташовані в межах території одного органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням платника податку?».

Місцезнаходження визначається кодом КОАТУУ. Тому, якщо сільгосптоваровиробник має земельні ділянки на території чотирьох КОАТУУ, а на податковому обліку перебуває на території з іншим КОАТУУ, йому доведеться складати п'ять комплектів звітності, подаючи чотири за місцезнаходженням земельних ділянок і один за місцем податкового обліку.

Перелік звітності наведено в пп. 298.8.1 ПКУ. Її форми затверджено Наказом №578 (декларацію і відомості) і Наказом №772 (розрахунок частки).

 

Звітність, яка подається податковій за місцем перебування сільгосптоваровиробника на податковому обліку

1. Загальна декларація (розрахункова частина для юросіб) на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється ЄП, та/або земель водного фонду. На підставі загальної декларації податкова реєструє платником ЄП1. Тому загальна декларація – це ключовий елемент звітності платника ЄП групи 4.

2. Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок (додаток 1 до декларації).

3. Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

1 Див. попередню примітку.

 

Звітність, яка подається податковій за місцем розташування земельних ділянок

1. Звітна декларація (розрахункова частина для юросіб) на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки. Фактично звітна декларація подається не за кожною ділянкою, а за масивом ділянки, які розташовані на території з окремим КОАТУУ.

2. Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок (додаток 1 до декларації).

3. Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

 

Стосовно подання з деклараціями Відомостей (довідок) (додаток 1 до декларації) і Розрахунку частки

У пп. 298.8.1 ПКУ зазначено, що ці форми звітності можуть подаватися разом із загальною декларацією та/або зі звітною. Тобто, подавши із загальною, можна не подавати зі звітною. Або, подавши зі звітною, можна не подавати із загальною. Щоправда, на практиці з цим подеколи виникають проблеми. Тому для уникнення непорозумінь радимо подавати ці форми як із загальною, так і зі звітною декларацією.

Візьміть до уваги, що Розрахунок частки складають однаково як до загальної, так і до звітної декларації. А от відомості (довідки), які подаються із загальною декларацією, мають інший порядок складання, аніж відомості до звітної. Про це скажемо далі.

 

Додаток 2 до декларації юрособи не складають і не подають, адже його заповнюють лише ФОПи. Поряд із цим юрособи не заповнюють розрахункову частину декларації для ФОПів.

 

Особливості складання Відомостей (довідки) (додаток 1 до декларації)

Загальні моменти

У Відомостях (довідці) зазначають дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю) (пп. 298.8.1 ПКУ). Окрім того, ЄП обчислюють станом на 1 січня поточного року (пп. 295.9.1 ПКУ). З урахуванням того, що відповідно до ст. 125 Земельного кодексу право власності та користування виникає з моменту держреєстрації прав, виходить, що до Відомостей потрібно вносити ті земельні ділянки, які використовуються у сільгосптоваровиробництві та за якими відповідне право зареєстроване станом на 1 січня поточного року.

Тобто, якщо сільгосптоваровиробник станом на 1 січня поточного року має у власності та/або користуванні 200 земельних ділянок на території з одним КОАТУУ, які використовує у сільгосптоваровиробництві і право за якими зареєстроване, Відомості матимуть 200 рядків за цими ділянками.

Якщо ж станом на 1 січня поточного року сільгосптоваровиробник використовує ділянки, за якими право не зареєстроване, або має укладені договори, приміром, оренди, за яким ще не зареєстровано право оренди, включати такі ділянки до Відомостей немає підстав. Така можливість настане тільки після держреєстрації права власності чи користування.

За ділянками, за якими протягом року набуто чи втрачено право власності або користування, платник має подати уточнюючу декларацію – протягом 20 календарних днів місяця, наступного за звітним податковим кварталом, в якому набуто права (див. пп. 295.9.5 ПКУ).

Якщо платник ЄП групи 4 надає в оренду іншому платнику ЄП групи 4 сільгоспугіддя та/або землі водного фонду, він враховує такі ділянки в своїй звітності з ЄП групи 4 (див. пп. 295.9.6 ПКУ). Звідси випливає: якщо ділянки надаються в оренду неплатнику ЄП групи 4, їх не відображають у звітності ЄП групи 4 (у декларації, у Відомостях). Те саме читаємо у відповіді податкової на запитання, розміщене в ЗIР, підкатегорії 108.02.051. Але натомість за такі земельні ділянки сплачується земельний податок на загальних умовах – див. пп. 4 п. 297.1 ПКУ. Про це кажуть і податківці у вищезгаданій відповіді.

Заповнення окремих рядків Відомості (додаток 1), яка додається до звітної декларації.

 

«Шапка» Відомості

Порядковий номер декларації. Зазначають номер декларації, до якої додають Відомість.

Додаток №. Якщо до декларації додають одну Відомість, тут ставлять «1», якщо дві, то одна з них буде «1», друга – «2». I так далі.

Там само ставлять позначку «Х» навпроти виду декларації, до якої додають Відомість. Якщо це звітна декларація, «Х» ставлять у клітинці поряд із назвою «Звітної».

 

Таблиця Відомості

Категорія земельних ділянок (гр. 2). У Відомості передбачено окремі рядки для ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень і земель водного фонду.

Документи на право власності або користування (гр. 3 – гр 5). У графі 3 – номер документа на право користування, наприклад договору оренди тощо. Якщо номера немає, – пишуть «б/н». Графа 4 – дата документа з графи 3. У графі 5 записують серію та номер документа, що підтверджує право власності (для держакта). Якщо це витяг з держреєстру, – пишуть номер витягу.

Державна реєстрація. Гр. 6 – дата реєстрації у форматі (дд.мм.рррр). Гр. 7 – номер запису в реєстрі. Не сплутайте! Записуйте сюди дату і номер реєстрації відповідного права, а не дату і номер витягу з реєстру. Це різні дати і номери.

Кадастровий номер земельної ділянки (гр. 8). Записують лише в разі його наявності. Якщо номера немає, це поле залишають порожнє.

Місце розташування земельних ділянок. У графі 9 записують код регіону. У відповіді на запитання в ЗIР, підкатегорія 108.02.051, податкова наводить такі коди регіонів України (областей): 02 – Вінницька, 03 – Волинська, 04 – Дніпропетровська, 05 – Донецька, 06 – Житомирська, 07 – Закарпатська, 08 – Запорізька, 09 – Iвано-Франківська, 10 – Київська, 11 – Кіровоградська, 12 – Луганська, 13 – Львівська, 14 – Миколаївська, 15 – Одеська, 16 – Полтавська, 17 – Рівненська, 18 – Сумська, 19 – Тернопільська, 20 – Харківська, 21 – Херсонська, 22 – Хмельницька, 23 – Черкаська, 24 – Чернівецька, 25 – Чернігівська, 26 – м. Київ.

1 Запитання: «Чи включаються до декларації платника ЄП четвертої групи (орендодавця) площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що надаються таким платником в оренду (суборенду)?».

2 Запитання: «Як заповнюється колонка 9 «код регіону» Додатка до податкової декларації платника ЄП четвертої групи?».

Варто сказати, що зазначена консультація в ЗIР з 01.01.2021 р. переведена до нечинних у зв'язку з набранням чинності Наказом №752. Але, на жаль, інших джерел для визначення коду регіону немає.

У графі 10 записують код КОАТУУ за місцем розташування ділянок.

Площа земельної ділянки. Визначають у гектарах, з чотирма десятковими знаками після коми.

 

Особливості заповнення Відомості, яка додається до загальної декларації

Згідно з виноскою 4 до Відомості (додаток 1), в разі подання загальної декларації рядки 1.1.1, 1.2.1, 1.3.1, 1.4.1 та 2.1 заповнюють одним рядком по одному коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ. Залежно від кількості кодів органів місцевого самоврядування за КОАТУУ кількість рядків може бути збільшена.

 

Особливості заповнення декларації

«Шапка» декларації

Порядковий номер за рік. У виносці до цього рядка зазначено, що тут пишуть номер послідовно наростаючим числом від кількості поданих відповідних декларацій.

Тобто, якщо на початку року поряд із загальною подають, приміром, дві звітні декларації, загальна буде з номером «1», а звітні: одна з номером «1», друга з номером «2».

Тип декларації. Позначаємо «Х» навпроти назви відповідної декларації. У виносці 2 до декларації уточнено, що юрособи у загальній декларації роблять позначки одночасно навпроти «Загальна» і «Звітна».

За ____ рік. Подаючи декларацію за 2021 рік, ставимо в цьому рядку «2021».

Решту інформації в «шапці» заповнюємо в загальному порядку (найменування платника, код за ЄДРПОУ і т. д.).

Код органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок) за КОАТУУ. Тобто у звітних деклараціях зазначають код КОАТУУ за місцем розташування ділянок. Але в загальній декларації проставляють код органу місцевого самоврядування за основним місцем обліку платника (див. виноску 9 до декларації).

 

Розрахункова частина декларації для юридичних осіб

Як і у випадку із заповненням Відомості (довідки), в декларації виокремлено рядки для різних категорій земель: ріллі (ряд. 1.1), сіножаті (1.2), пасовища (1.3), багаторічні насадження (1.4) і землі водного фонду (2). У виносці 12 до цих рядків категорій земель сказано, що інформацію стосовно кожної категорії заповнюють одним рядком щодо всіх земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ. Але у разі наявності земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ з різною НГО кількість рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 збільшують.

Наприклад, якщо за одним КОАТУУ є ділянки ріллі з п'ятьма різними НГО, потрібно заповнити 5 рядків 1.1.

Якщо будуть ділянки ріллі за двома КОАТУУ (за кожним таким КОАТУУ складають дві звітні декларації), за першим дві різні НГО, за другим чотири різні НГО, в загальній декларації потрібно заповнити 6 рядків 1.1. Причому в першій звітній декларації буде два рядки 1.1, у другій звітній – 4 рядки 1.1.

Площа земельної ділянки (ряд. 3). Визначають у гектарах, із чотирма десятковими знаками після коми. Як сказано у виносці 10 до цього рядка, площа має дорівнювати показникам рядків 1.1.0, 1.2.0, 1.3.0, 1.4.0, 2.0 колонки 11 Відомості (додатка 1) до цієї декларації. Але це за умови, якщо Відомість подають із цією декларацією. Якщо не подають, то варто дивитися на відповідні рядки Відомості, що подається з іншою декларацією. Наприклад, якщо подають дві звітні декларації з відомостями до кожної і одну загальну без відомостей, то площа в загальній декларації має відповідати площі, наведеній у двох звітних деклараціях. А, своєю чергою, наведені в звітних деклараціях площі мають відповідати площам, наведеним у додатках (відомостях) до них.

НГО одиниці площі земельної ділянки (гр. 4)

Базою оподаткування ЄП групи 4 є НГО 1 га сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ст. 289 ПКУ (п. 292-1.2 ПКУ). Разом з тим, відповідно до п. 5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ, з метою нарахування ЄП групи 4 коефіцієнт індексації за 2015 та 2017 – 2023 роки дорівнює 1.

Відповідаючи на запитання в ЗIР, підкатегорія 108.02.021, податкова зазначила: для отримання інформації щодо НГО земельних ділянок необхідно звертатися до територіальних підрозділів Держгеокадастру за місцем розташування земельних ділянок.

1 Запитання: «Що є об'єктом та базою оподаткування для платників ЄП четвертої групи?».

Базою оподаткування ЄП групи 4 для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) є НГО ріллі в АРК або в області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ (п. 292-1.2 ПКУ).

Усі ці показники наведено в додатку 1 до Порядку №262.

Ставка податку (гр. 5). Встановлені п. 293.9 ПКУ. Вони залишилися такими самими, як і торік.

Річна сума податку (гр. 6). Перемножуємо площу (гр. 3) на НГО (гр. 4) і на ставку (гр. 5).

Розподіл річної суми за кварталами (гр. 7 – гр. 10). По 10% річної суми (значення в гр. 6 х 10%) записуємо в гр. 7 (I квартал) і гр. 8 (II квартал). 50% річної суми (значення в гр. 6 х 50%) – у гр. 9 (III квартал). 30% річної суми (значення в гр. 6 х 30%) – у гр. 10. Подібний відсоток розподілу передбачено пп. 295.9.2 ПКУ.

Нараховано на 2021 рік, усього. Загальну суму нарахованого податку підсумовуємо в рядку 3 за графами від 6 до 10.

До декларації додаються. Ставимо «Х» наприкінці декларації навпроти додатків, які додаємо до декларації – Відомості про наявність земельних ділянок (додаток 1) та/або Розрахунок частки.

Додаток 2 подають лише ФОПи.

 

Особливості заповнення Розрахунку частки

Нагадаємо: Розрахунок частки заповнюють тільки сільгосптоваровиробники, які є юрособами.

Джерелом інформації під час складання Розрахунку частки є дані бухгалтерського обліку. Так пише податкова, відповідаючи на запитання в ЗIР, підкатегорія 108.02.011. Отже, для розрахунку частки для звітності за 2021 рік використовують субрахунки за отриманими доходами в 2020 році. Тому в назві Розрахунку пишуть, що він за 2020 рік.

1 Запитання: «На підставі яких даних ЮО заповнюється розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва?».

Сума отриманого доходу від реалізації сільгосппродукції власного виробництва і продуктів її переробки (ряд. 1). Сума рядків з 1.1 до 1.8. Зазначається без ПДВ.

Доходи від реалізації відповідної сільгосппродукції (ряд. 1.1 – 1.8). У назві кожного рядка написано, доходи від реалізації якої продукції повинні в ньому відображатися:

  • 1.1. – рослинництва;
  • 1.2. – тваринництва і птахівництва;
  • 1.3. – рибництва;
  • 1.4. – переробки продукції рослинництва і рибництва;
  • 1.5. – переробки продукції рослинництва на закритому ґрунті;
  • 1.6. – переробки продукції тваринництва і птахівництва;
  • 1.7. – сільгосппродукції, що вироблена із сировини власного виробництва на давальницьких умовах;
  • 1.8. – від надання супутніх послуг. Цей рядок заповнюють тільки підприємства, утворені шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення, у рік такого утворення. Для звітності за 2021 рік цей рядок можуть заповнити підприємства, реорганізовані в 2020 році, доходом від надання супутніх послуг в 2020 році. Перелік послуг для заповнення цього рядка наведено в пп. 298.8.3 ПКУ.

Iнформацію для заповнення цих рядків вибирають за такими бухгалтерськими записами: Д-т 701, 703, 712 К-т 791.

Наприклад, якщо сільгосптоваровиробник здійснював продаж власно виробленої сільгосппродукції рослинництва і тваринництва, доходи рослинництва він покаже в рядку 1.1, тваринництва – 1.2. А загальну їх суму в рядку 1.

Загальна сума доходу сільгосптоваровиробника (ряд. 2). Тут показують загальну суму отриманого сільгосптоваровиробником доходу, яка накопичується на кредиті рахунку 79, без урахування обороту Д-т 44 К-т 79.

Величина, на яку зменшують загальну суму доходу сільгосптоваровиробника (ряд. 3). Сума рядків з 3.1 до 3.6.

Сума одержаних з держбюджету коштів фінпідтримки (ряд. 3.1). У формі Розрахунку написали, що тут відображають бюджетну дотацію згідно зі ст. 16-1 Закону №1877-IV, яка не виплачується вже три роки. Про інші види підтримки і дотацій нічого не сказано, хоча з назви рядка випливає необхідність показувати всі види фінпідтримки з держбюджету.

Тож сільгосптоваровиробнику залишається або не заповнювати цей рядок, або на власний страх і ризик вносити до нього суми інших видів отриманої з держбюджету (з місцевого – ні!) фінпідтримки. Наприклад, дотацію за утримання корів, часткову компенсацію вартості закупленого насіння тощо. Причому вносити лише ті суми коштів, які включено до складу доходу (Д-т 48 (47) К-т 71). Якщо кошти отримано (Д-т 311 К-т 48 (47)), але до доходу не віднесено, включати їх до цього рядка немає підстав.

Сума доходу від продажу іноземної валюти, яка направлена на розвиток сільгосптоваровиробництва (закупівлю насіння, поголів'я худоби, сільгосптехніки тощо) (ряд. 3.2). Дохід виникає на субрахунку 711, якщо вартість продажу валюти перевищує балансову вартість валюти.

Сума доходу від первісного визнання, від зміни вартості біологічних активів і сільгосппродукції, облікованих за справедливою вартістю (ряд. 3.3). Суми кредитових оборотів на субрахунку 710.

Сума доходу від реалізації ОЗ, які перебували на балансі підприємства більше 24 місяців до місяця продажу (ряд. 3.4). Але не вище від залишкової вартості ОЗ. Наприклад, якщо залишкова вартість 50000 грн, а ціна продажу без ПДВ 70000 грн, до цього рядка записують 50000 грн. А якщо ціна продажу 40000 грн, до рядка запишуть 40000 грн.

Iнформацію для заповнення цього рядка дивимося в аналітиці до проведення: Д-т 712 К-т 791.

Сума доходу від списаної кредиторської заборгованості, що виникла під час операційного циклу після закінчення строку позовної давності (ряд. 3.5). Ця інформація має міститися за проведенням: Д-т 717 К-т 79.

Сума доходу від курсової різниці за зобов'язаннями по кредитах (позиках), відсотках в іноземній валюті (ряд. 3.6). Беремо інформацію за записом: Д-т 744 К-т 79.

Скоригований дохід сільгосптоваровиробника (ряд. 4). Від значення в рядку 2 віднімаємо значення в рядку 3.

Частка сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік, % (ряд. 5). Значення в рядку 1 ділимо на значення в рядку 4 і множимо на 100. Якщо отримана величина дорівнює або більша за 75% (див. пп. 14.1.262, пп. 4 п. 291.4 ПКУ), сільгосптоваровиробник може бути платником ЄП групи 4 у поточному році.

Якщо отримане значення менше за 75%, то звітність з ЄП групи 4 на поточний рік можна і не подавати. Адже тоді сільгосптоваровиробник не матиме права бути платником ЄП групи 4.

 

Реєстрація платником ЄП групи 4

Відповідно до п. 299.1 ПКУ реєстрація платником ЄП здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників ЄП*.

Платник ЄП групи 4 може отримати витяг з реєстру (див. п. 299.9 ПКУ). Для цього він подає податковій відповідний запит, форма якого затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. №308. Строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту.

* Реєстр платників ЄП групи 4 міститься на Порталі відкритих даних https://data.gov.ua.

 

Склад податкової звітності платників ЄП групи 4 – фермерів-ФОПів

Визначено пп. 298.8.1 ПКУ, а також деталізовано формами декларації, затвердженими Наказом №578 у редакції Наказу №752. ФОПи подають до податкової за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку):

  • загальну податкову декларацію (розрахункова частина для ФОПів) з ЄП на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється ЄП;
  • відомості (довідку) про наявність земельних ділянок (додаток 1 до декларації);
  • відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ (додаток 2 до декларації) – тільки ті ФОПи, які сплачують ЄСВ як члени ФГ.

Отже, Розрахунку частки фермери ФОПи не подають. Це й зрозуміло, тому що вони використовують зовсім інші критерії для можливості перебування на ЄП групи 4, які наведені в пп. 14.1.235 і пп. «б» п. 4 п. 291.4 ПКУ. А частки сільгосптоваровиробництва в розмірі 75% вони дотримуватися не мусять, тому що критерій частки діє тільки стосовно юросіб.

I ще наголосимо, що пояснення, наведені у виносках до декларації, до додатків 1, 2, досить суперечливі.

Наприклад, в додатку 2 треба наводити суми ЄСВ, нараховані фермером-ФОПом за себе за відповідний рік. Але цей додаток можна заповнити лише після закінчення 2021 року, за його наслідками. Немає підстав подавати цей додаток до декларації, яка подається у строк до 22.02.2021 р., тому що сума ЄСВ, яка сплачуватиметься протягом 2021 року, ще невідома.

Але, приміром, у виносці «**» до розрахункової частини декларації для ФОПів зазначено, що декларація, яка подається не пізніше 20 лютого поточного року відповідно до пп. 295.9.1 ПКУ, подається з додатками 1 і 2, які є її невід'ємною частиною. Тобто, якщо буквально сприймати написане у виносках до декларації, до 22.02.2021 р. слід подати як декларацію, так і додаток 2, в якому відображається сума ЄСВ на поточний рік.

Рекомендуємо почекати пояснень податкової стосовно заповнення цієї звітності для ФОПів.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»