• Посилання скопійовано

УВАГА! Вже скоро з’явиться форма структури власності: проєкт Мінфіну

1 лютого 2021 року Мінфін на своєму сайті опублікував проєкт наказу щодо затвердження форми структури власності. Про це поговоримо детальніше далі

УВАГА! Вже скоро з’явиться форма структури власності: проєкт Мінфіну

Нагадаємо, що з 28 квітня 2020 року за новим Законом про фінмоніторинг юрособи зобов'язані повідомляти про своїх кінцевих бенефіціарів. Але така інформація мала б подаватися до ЄДР тільки разом з формою структури власності. Протягом трьох місяців з дня набрання чинності наказом про затвердження форми та змісту структури власності всі юрособи мають подати/уточнити/оновити інформацію про кінцевих бенефіціарних власників.

Тільки 27 липня 2020 року Мінфін повідомив, що відбулася робоча нарада з питань затвердження форми та змісту структури власності юридичних осіб. 

І ось 1 лютого 2021 року нарешті з’явився текст проєкту наказу Мінфіну. Його можна завантажити тут.

Зокрема, проєкт наказу містить Положення про структуру власності. Детальний аналіз будемо розглядати в окремій аналітиці.

Зауважимо, що після появи наказу він має пройти всі стадії реєстрації та офіційного опублікування і тільки після цього набере чинності та дасть старт компанії з оновлення інформації про власників в ЄДР (реєстрації кінцевих бенефіціарів).

Тобто станом на 1 лютого 2021 року у юросіб ще не має обов'язку подавати відомості до ЄДР.

Про появу наказу та подальші дії юросіб, ми розповімо в окремій новині за фактом затвердження наказу.

Детально про те, на кого поширюється  обов’язок подання інформації про бенефіціарів та структури власності, ми зазначали ось тут

 

Щодо подання інформації про фізосіб-засновників

Ми вже зазначали, що  форма 6 подається у разі, коли засновником ЮО 1 є ЮО 2, незалежно від їх кількості. При цьому має бути дотримана обов’язкова вимога – кінцевий бенефіціар ЮО 2 (чи її засновник – ЮО) має володіти 25% і більше статного капіталу.

Якщо засновник ЮО лише фізична(і) особа(и), то щорічне підтвердження з огляду на роз’яснення Мін'юсту, не подається.

Проте, якщо змінюються дані такого бенефіціарного власника, а також при реєстрації нової ЮО (у т.ч. в результаті реорганізації) – подається форма 2 та заповнюються нові дані на стор. 2.

 

Форма для подання інформації про бенефіціарів та структури власності 

Подати таку інформацію (враховуючи доволі короткі строки – три місяці) можна трьома способами (ст. 14 Закону №755):

  • у паперовій формі особисто (через ЦНПАи або суб’єкта держреєстрації) або через представника/підписанта за ЄДР;
  • у паперовій формі поштовим відправленням (справжність підпису заявника на реєстраційній заяві засвідчується нотаріально);
  • в електронній формі.

 

Зміст структури власності

Зауважимо, що Мінфін розробив тільки положення про структуру власності та буде опубліковувати зразки її схематичного зображення на своєму сайті. Тобто кожна юрособа буде самостійно розробляти свою структуру на підставі цих зразків. При цьому у проєкті Положення зазначені обов'язкові дані структури: це повна інформація щодо всіх бенефіціарів та опис здійснення вирішального впливу на підприємство.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»