• Посилання скопійовано

Річна декларація про доходи ФОП-«загальників»: правила складання

9 лютого 2021 року спливає граничний строк подання декларації про майновий стан та доходи за 2020 рік ФОП на загальній системі оподаткування. Нагадаємо, що треба в ній вказати (із прикладом)

Річна декларація про доходи ФОП-«загальників»: правила складання

Фізичні особи-підприємці, які не застосовують спрощену систему оподаткування, мають подати декларації про доходи, отримані в межах господарської діяльності, в термін до 09.02.2021 р.

 

Увага, інші доходи

У декларації про доходи ФОП мають відобразити й не підприємницькі, отримані ними протягом звітного року, доходи. Цього вимагає  п. 177.11 ПКУ, за яким у річній декларації мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи. При цьому за п. 177.6 ПКУ, якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб.

Таким чином, показати в декларації треба усі отримані протягом року доходи, навіть ті, які надавалися податковим агентом (тобто, з яких вже сплачено податки) або неоподатковані. І якщо серед таких доходів будуть ті, які вимагають подання фізособою річної декларації та сплати податків (наприклад, непідприємницькі доходи, отримані за кордоном), то:

  • другу річну декларацію (до 1 травня, тобто по 31.04.2021 р. включно) подавати не треба, якщо такі доходи зазначити у «підприємницькій» декларації, то обов’язок з декларування інших доходів буде виконано;
  • сплатити ПДФО та ВЗ з таких інших доходів треба буде в ті ж строки, у які проводитиметься остаточний розрахунок з бюджетом за ПДФО та ВЗ з підприємницького доходу. Тобто до 19 лютого 2021 року (включно).

 

Увага, підприємницькі витрати!

А ось витрати ФОП має декларувати лише підприємницькі. І ось на такі витрати податківці звертають не меншу, а іноді навіть більшу увагу, ніж на доходи. Адже вони можуть свідчити про уникнення від сплати податків. Про це ми писали тут

Як заповнюємо декларацію щодо підприємницьких доходів і витрат?

Перелік того, що належить до підприємницьких доходів та витрат, визначено у ст. 177 ПКУ. Зі складом доходів, як правило, питань не виникає, проте витрати щороку змінюються. Тому перш ніж складати декларацію, корисно буде прочитати ось це:

І ще одна річ, досить специфічна, яка стосується 2020 року як року, у якому розпочався карантин. Цього року частина ФОП отримала від держави матеріальну допомогу, як на себе, так і для своїх працівників. Тому досі виникають питання: чи відображати таку допомогу в декларації?

Наразі ми точно знаємо, що така допомога не оподатковується ПДФО та ВЗ. Це стосується як допомоги по частковому безробіттю, так і одноразової допомоги в розмірі 8000 грн (п. 13 та п. 15 підр. 1 розд. ХХ ПКУпп. 1.10 п. 16-1 підр. 10 розд. XX ПКУ).  Проте формального звільнення від відображення такої допомоги у річній декларації підприємця-загальника в ПКУ немає!  А податківці щодо цього досі офіційно не визначились. Тож, доведеться звертатися по допомогу щодо цього до ДПІ за місцем подання декларації або складати декларацію на власний розсуд.

У чинній формі декларації немає спеціального рядка для такої допомоги. Тому показати цей дохід можна лише у рядку 11.3 декларації (де загальною сумою зазначаються усі інші неоподатковані доходи).  Зверніть увагу, що сума, зазначена у рядку 11.3 декларації, вплине на загальне значення рядка 11 (де зазначаються усі неоподатковані доходи) і рядка 12 (де зазначається загальна сума річного доходу).

 

Увага, рухоме та нерухоме майно!

А ще в цій декларації, крім доходів та витрат, податківці вимагають від ФОП зазначити відомості про нерухоме та рухоме майно. Аналогічна вимога на сьогодні міститься і в «ЗІР» (категорія консультації 104.09).

При цьому податківці наполягають, що у відомостях про власне майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду, емфітевзис):

1) зазначаються відомості про нерухоме (рухоме) майно, що перебуває у власності платника податку станом на кінець звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами, відповідно до категорії об’єкта нерухомого майна.

Кожній категорії об’єктів майна призначається окремий номер: 1 – земельні ділянки; 2 – житлові будинки; 3 – квартири; 4 – садові (дачні) будинки; 5 – гаражі; 6 – водойми; 7 – автомобілі легкові; 8 – автомобілі вантажні (спеціальні); 9 – водні транспортні засоби; 10 – повітряні судна; 11 – мотоцикли (мопеди); 12 – інше нерухоме (рухоме) майно;

2) кожний об’єкт майна відображається платником податку окремо зі зазначенням у графі:

  • 1 – коду рядка;
  • 2 – номера категорії об’єктів;
  • 3 – місцезнаходження об’єкта нерухомого майна (країна, адреса) або марки (моделі) рухомого майна;
  • 4 – року набуття права власності/року випуску (для рухомого майна);
  • 5 – загальної площі нерухомого майна (значення вказується у квадратних метрах);
  • 6 – значення власної частки в загальній площі нерухомого майна;
  • 7 – відмітки про надання майна в лізинг, оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) (вказується позначкою «х»).

Чи треба подавати декларацію, якщо підприємницьких доходів у  2020 році ФОП не отримував?

У «ЗІР» (категорія консультації 104.09) податківці говорять, що тут можливі два варіанти відповіді:

  • якщо протягом звітного періоду ФОП-«загальник» діяльність не вів та дохід від підприємницької діяльності не отримував, проте має інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, то він подає декларацію про майновий стан і доходи та додаток Ф2 до неї, у якому всі графи прокреслює;
  • якщо протягом звітного періоду ФОП-«загальник» діяльність не вів та дохід від підприємницької діяльності не отримував, та не має інших доходів з джерел їх походження з України та іноземних доходів, то в нього не виникає обов’язку щодо подання декларації та додатку Ф2 до неї.

Як бачимо, в такому випадку податківців наявність майна у ФОПа не цікавить. І не дарма, адже все те майно, яке ФОП використовує у підприємницькій діяльності, він має зазначити в повідомленні за формою № 20-ОПП. Тобто декларація в цьому випадку не є єдиним джерелом інформації для ДПС.

 

Форма декларації – чи щось змінилося?

З 2021 року в річній декларації ФОП-«загальник» звітуватиме не лише про отримані доходи, понесені витрати, ПДФО та ВЗ, а й про суми ЄСВ, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності. Про це говорить вже згаданий п. 177.11 ПКУ.

Тобто з 2021 року як звітного періоду підприємці почнуть подавати до ДПС так звану єдину податкову звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ (окремо за себе, окремо за своїх працівників). Форма її затверджена наказом Мінфіну від 17.12.2020 р. № 783.

Проте за 2020 рік вони все ще звітують з ЄСВ окремо. Про особливості складання цього звіту ми писали тут і тут.

І щодо ПДФО та ВЗ звітувати треба окремо, у вигляді декларації про майновий стан та доходи, чинна форма якої затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859 (у редакції наказу від 25.04.2019 р. №177).  

Таким чином, за 2020 рік ФОП-«загальник» подає декларацію про доходи, яка складається, власне, з  декларації, та з додатку Ф2 до неї.

 

Що ФОП вказує в декларації?

Крім звичайних обов’язкових даних: хто і кому подає декларацію, якого типу ця декларація («Звітна», «Звітна нова» або «Уточнююча»), за який звітний період тощо, підприємець в документі з назвою «Податкова декларація про майновий стан та доходи» зазначає:

  • оподатковані доходи (Розділ ІІ). При цьому саме підприємницький дохід він зазначає у рядку 10.8 (до якого складається додаток Ф2, як розшифровка);
  • неоподатковані доходи (Розділ ІІІ);
  • загальну суму доходу (Розділ IV);
  • суму ПДФО (рядок 18.1) та ВЗ (рядок 19.1) до сплати в бюджет (Розділ V).

 

Що ФОП вказує в додатку Ф2?

У додатку Ф2 у розділі I «Доходи від провадження господарської діяльності» зазначаються:

  • доходи, отримані від провадження кожного виду економічної діяльності, що відображаються в окремому рядку розділу I зі зазначенням у графі 2 назви та у графі 3 - коду виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за провадження якого одержано дохід;
  • у графі 4 - сума одержаного доходу від провадження окремого виду економічної діяльності;
  • у графах 5-7 - сума документально підтверджених витрат, пов’язаних із провадженням господарської діяльності (вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, реалізованих або використаних у виробництві продукції, витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату, інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг, амортизаційні відрахування).

Увага! Для ФО - підприємця, зареєстрованого як платник ПДВ, не включаються до витрат і доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).

  • у графі 8 - сума амортизаційних відрахувань, обчислених відповідно до підпунктів 177.4.6-177.4.9 ПКУ;
  • у графі 9 - сума чистого оподатковуваного доходу, яка обчислюється за такою формулою:
  • графа 4 - графа 5 - графа 6 - графа 7 - графа 8.

Довідково: у графі 9 розділу І додатку Ф2 вказується сума чистого оподатковуваного доходу, яка розраховується за такою формулою: графа 4 «Сума одержаного доходу» - графа 5 «Вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, реалізованих або використаних у виробництві продукції» - графа 6 «Витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату» - графа 7 «Інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг» - графа 8 «Амортизаційні відрахування».

А якщо ФОП за результатами господарської діяльності отримує збиток? Щодо такого випадку податківці в «ЗІР» (категорія консультації 104.09) говорять: якщо за результатами господарської діяльності отримано збиток, то графа 9 розд. І додатка Ф2 до декларації прокреслюється.

У розділі II «Інформація щодо нарахованої амортизації» додатку Ф2 зазначається:

  • у графах 3-4 - вартість об’єкта основних засобів та/або нематеріальних активів;
  • у графі 5 - розрахунок суми амортизаційних відрахувань за звітний (податковий) період відповідно до підпункту 177.4.9 ПКУ;
  • у розділі III «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб / військового збору» ФО - підприємці обчислюють суми податкових зобов’язань з ПДФО та ВЗ.
  • у рядку 1.1 вказується розрахована сума ПДФО, що підлягає сплаті, обчислена за такою формулою: додатне значення графи 9 рядка «Усього» розділу I × 18 %.
  • у рядку 1.2 вказується сума ПДФО, самостійно нарахована та сплачена платником податку протягом звітного (податкового) року. 

Увага! У рядку 1.5 вказується сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету самостійно платником податку за результатами звітного (податкового) року, обчислена за такою формулою: рядок 1.1 - рядок 1.2. Значення рядка 1.5 переноситься до графи 6 рядка 10.8 декларації!

А ще:

  • у рядку 1.3 вказується загальна сума авансових платежів з ПДФО, сплачених до бюджету до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня звітного (податкового) року згідно з підпунктом 177.5.1 ПКУ;
  • у рядку 1.4 вказується сума надміру сплаченого податку, що підлягає зарахуванню в рахунок майбутніх платежів або поверненню платнику згідно з підпунктом 177.5.3 ПКУ. Заповнюється, якщо за результатами розрахунку різниці між значеннями рядка 1.1 і рядка 1.3 отримано від’ємне значення, що вказується без знаку «-» ;
  • у рядку 2.1 вказується розрахункова сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно платником податків за результатами звітного (податкового) року, обчислена за такою формулою: додатне значення графи 9 рядка «Усього» розділу I × на 1,5 %.
  • у рядку 2.2 вказується сума ВЗ, самостійно нарахована та сплачена платником податку протягом звітного (податкового) року.

Увага! У рядку 2.3 вказується сума ВЗ, що підлягає сплаті до бюджету самостійно платником податку за результатами звітного (податкового) року, обчислена за такою формулою: рядок 2.1 - рядок 2.2. Значення рядка 2.3 переноситься до графи 7 рядка 10.8 декларації.

Розділи IV та V підприємці не заповнюють.

Зразок заповнення декларації тут>>>, а додатка Ф2 тут>>>.

 

Як можна виправити помилки в декларації?

Тут спеціальних правил немає. Тобто ФОП діє за загальними правилами, визначеними п. 50.1 ПКУ.

Якщо помилку знайдено у поточному звіті до закінчення граничного строку його подання – ФОП подає «Звітну нову» форму, у якій наводить усі правильні дані (прийнятою вважатиметься та з декларацій, яка подається пізніше). Якщо ж строк подання вже закінчився, тобто йдеться про помилку у минулому звітному періоді, ФОП має право подати «Уточнюючу» форму.

Зокрема, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 ст. 50 ПКУ).

До 1 січня 2022 року форма податкової декларації, затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859, подається у редакції наказу МФУ від 25.04.2019 р. №177. Отже, і уточнення подаватиметься до 01.01.2022 р. саме за цією формою, а якщо помилку буде знайдено пізніше – вже у складі нової єдиної форми звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Зараз уточнення (виправлення) сум податкового зобов’язання фізичних осіб – підприємців при самостійному виявленні помилок здійснюється у розд. VI «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах» податкової декларації, де вказується сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов’язання з ПДФО або військового збору у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

При цьому  у загальному випадку:

  • у рядку 23 розд. VI податкової декларації вказується сума штрафу, яка розраховується платником податку самостійно у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок згідно з п. 50.1 ПКУ;
  • сума пені, нарахована платником податку у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення помилок відповідно до ст. 50 ПКУ, вказується у рядку 24 розд. VI податкової декларації відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ, нарахування якої розпочинається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання.

Але не під час карантину, принаймні, доки діє мораторій на застосування штрафів, під які потрапляє і ПДФО, і ВЗ. Про таку позицію податківців щодо «самоштрафів» ми писали тут.  Тобто зараз у разі виправлення помилки за минулий звітний період штраф і пеню розраховувати не треба.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»