• Посилання скопійовано

З 10 березня діє нова декларація відповідності матеріально-технічної бази

Уряд затвердив новий перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, а також виклав у новій редакції форму декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці

З 10 березня діє нова декларація відповідності матеріально-технічної бази

Кабмін постановою від 03.02.2021 р. №77 затвердив:

1. Новий перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. Переглянути його можна тут.

2. Зміни до  Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

Уточнено, що роботодавцеві видаватимуть дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А додатка 2, або на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого цією постановою.

Виробникові або постачальникові машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки видадуть дозвіл на застосування машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ №77, якщо інша форма оцінки його відповідності, яка є обов’язковою вимогою до нього, не встановлена технічними регламентами.

Виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у групі Б додатка 2, експлуатація (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, зазначених у групі Б переліку, машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ №77, здійснюються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці за формою згідно з додатком 8.

3. Нову форму декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці. 

Декларації відповідності, видані до набрання чинності цією постановою, будуть чинними до внесення змін до таких декларацій.

У вищезазначеному Порядку уточнено, що декларація подається роботодавцем не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. Документи повертаються протягом п’яти робочих днів без розгляду у разі незаповнення полів, зазначення робіт підвищеної небезпеки та машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, які не відповідають вимогам, встановленим цим Порядком та переліком машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженим постановою №77.

Декларація подається роботодавцем або уповноваженою ним особою, надсилається поштою до адміністратора центру надання адміністративних послуг у паперовій формі або в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, у тому числі через інтегровану з ним інформаційну систему Держпраці.

Територіальний орган Держпраці здійснює реєстрацію декларацій на безоплатній основі протягом п’яти робочих днів з дня їх отримання.

Відмова в реєстрації декларації не допускається.

У разі зміни відомостей або виявлення суб’єктом господарювання помилки в поданій декларації суб’єкт господарювання в порядку, встановленому цим пунктом для подання декларації, подає оновлену декларацію протягом семи робочих днів з дня настання таких змін або з дня подання декларації в разі виявлення помилки.

4. Зміни до п. 49 переліку певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства.

5. Виклав у новій редакції перелік видів робіт підвищеної небезпеки. Його дивіться тут.

Ця постанова набере чинності через місяць з дня її опублікування. Постанову було опубліковано в "Урядовому кур'єрі" №27 від 10.02.2021 р. Відповідно всі зміни запрацюють з 10 березня.

***

Читайте також: Коли та як подавати декларацію відповідності матеріально-технічної бази?

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»