• Посилання скопійовано

Увага! Змінилися форма декларації акцизного податку та порядок її заповнення

Мінфін вніс зміни до форми декларації акцизного податку та Порядку її заповнення та подання

Увага! Змінилися форма декларації акцизного податку та порядок її заповнення

Мінфін наказом від 08.12.2020 р. №747 (зареєстрований в Мін'юсті від 03.02.2021 р. за №145/35767) вніс зміни до:

  • форми декларації акцизного податку,
  • Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку.

 

Що змінюється?

До розділів декларації та Порядку її заповнення внесено зміни щодо:

  • доповнення операцій, які підлягають оподаткуванню, операцією з реалізації рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • операцій з використання товарів, коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені об’єктами оподаткування, як пального для заправлення транспортних засобів;
  • реалізації бензинів авіаційних та/або пального для реактивних двигунів, іншим особам із застосуванням або без застосування підвищеного коефіцієнта 10 до ставок акцизного податку;
  • пільг з операцій з безоплатної передачі конфіскованих, транспортних засобів, у володіння суб’єктам, що беруть участь у операції Об’єднаних сил (ООС) у Донецькій та Луганській областях;
  • оподаткування електроенергії відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії».

Також декларація доповнюється новим додатком 1-4 "Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального під час зміни умов оподаткування згідно з підпунктом 229.8.13 пункту 229.8 статті 229 розділу VI Кодексу." У новій редакції викладено:

  • додаток 2 "Розрахунок суми акцизного податку з тютюнових виробів, на які встановлено специфічні та адвалорні ставки акцизного податку одночасно";
  • додаток 6 "Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів";
  • додаток 7 "Розрахунок суми акцизного податку з реалізації електричної енергії"

У Порядку, зокрема, уточнено, що декларацію складають та подають особи, визначені ст. 212 ПКУ як платники акцизного податку (далі - платник).

За кожний встановлений ПКУ звітний період незалежно від того, чи провадили платники господарську діяльність у звітному періоді та чи виникають податкові зобов'язання зі сплати акцизного податку, заповнюють та подають відповідні розділи та додатки до Декларації:

  • суб'єкти господарювання, які відповідно до п. 212.1 ПКУ є платниками акцизного податку та мають чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством;
  • платники, визначені пп. 212.1.15 ПКУ.

Інші платники заповнюють та подають розділи і додатки до Декларації лише щодо тих операцій, які вони здійснюють і за якими у них виникають податкові зобов'язання зі сплати акцизного податку.

Платник, який відповідно до пп. 212.1.11 ПКУ є суб'єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, заповнює та подає лише розділ "Д" та додаток 6 до Декларації.

За звітний період, у якому платник податку, визначений пп. 212.1.16 ПКУ, використовував товари (продукцію), кодів яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначено у пп. 215.3.4 ПКУ (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом, заповнює та подає розділ "В" та додаток 1 до Декларації.

Відмітка про подання конкретного розділу Декларації та додатка до Декларації із зазначенням кількості примірників та кількості сторінок проставляється на останньому аркуші Декларації.

Також визначено, що  під час розрахунку податкового зобов'язання за ставками, встановленими в іноземній валюті, застосовується офіційний курс гривні до іноземної валюти, встановлений НБУ, що діє на перший день кварталу, у якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу. Курс зазначається із шістьма знаками після коми.

Докладніше про те, як змінилася декларація та Порядок її заповнення, розкажемо в окремому аналітичному матеріалі.

 

Коли потрібно буде звітувати за оновленою формою?

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.  Станом на 10.02.2021 р. не опублікований.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування.

Якщо Наказ №747 буде опубліковано у лютому, то вперше звітувати за оновленою декларацією слід буде за березень у квітні 2021 року. Проте роз'яснення від ДПС щодо застосовування нової форми декларації ще не має.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»