• Посилання скопійовано

Чи повинні бюджетні установи подавати форму №20-ОПП?

Якщо бюджетна установа здійснює операції, зокрема, з нерухомістю або автомобілями, вона повинна відобразити відповідні об’єкти оподаткування у формі №20-ОПП. Купівля, продаж, отримання або надання згаданих об’єктів в оренду чи позичку – це все причини для подання форми №20-ОПП

Чи повинні бюджетні установи подавати форму №20-ОПП?

У листі ДПСУ від 14.04.2021 р. №8367/6/99-00-12-01-02-06 податківці розповіли про подання форми №20-ОПП бюджетними установами.

По-перше, згідно з пп. 133.4.6 ПКУ бюджетні установи можуть бути віднесені до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам цього пункту і не є платниками податку на прибуток. Водночас навіть неприбуткова бюджетна установа залишається платником податків, оскільки відповідає визначенню, наведеному у п. 15.1 ПКУ.

По-друге, якщо бюджетна установа є платником податків, вона зобов'язана стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об'єкти оподаткування контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком №1588. Платник податків згідно з п. 8.1 та 8.4 розділу VIII Порядку №1588 зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП (далі – повідомлення №20-ОПП) протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття. У повідомленні №20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

По-третє, у разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення №20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об'єкта оподаткування (пункт 8.5 розділу VIII Порядку №1588).

Отже, всі обов’язки щодо подання форми №20-ОПП бюджетні установи виконують на загальних умовах, жодних винятків немає.

 

У яких випадках подавати форму №20-ОПП?

У цьому ж листі податківці докладно роз’яснюють, коли та як подавати інформацію про надання в оренду нерухомого майна та про безоплатну передачу транспортних засобів на баланс до іншої бюджетної установи.

Так, у разі надання в оренду нерухомого майна (частини приміщення) обов'язок повідомити контролюючий орган за основним місцем обліку про об'єкт оподаткування виникає як у орендодавця, так і у орендаря, тому бюджетна установа та інша сторона договору оренди мають подати повідомлення №20-ОПП стосовно частини приміщення, що перебуває у користуванні за договором оренди, до контролюючих органів за основним місцем обліку таких платників.

Якщо транспортний засіб, що перебуває на балансі бюджетної установи, на підставі рішення розпорядника бюджетних коштів безоплатно передається на баланс до іншої бюджетної установи, в такому випадку бюджетна установа, яка передає транспортний засіб, подає повідомлення №20-ОПП з інформацією про закриття об'єкта оподаткування, інша – оновлену інформацію про відкриття об'єкта оподаткування.

Підставою для подання повідомлення №20-ОПП про об'єкти оподаткування є виникнення права володіння, користування, розпорядження на такий об'єкт згідно з відповідними правовстановлювальними документами – як на нерухомість, так і на автомобілі. На нашу думку, датою, з якої змінюється інформація про ці об’єкти оподаткування, буде дата реєстрації права власності на нерухомість та дата перереєстрації транспортних засобів у разі зміни їх власників.

 

Укрупнення інформації у формі №20-ОПП

Під час надання повідомлень №20-ОПП згідно з п. 8.4 розділу VIII Порядку №1588 може застосовуватись принцип укрупнення інформації, яка надається про об'єкт оподаткування.

Якщо подається інформація про об'єкти оподаткування – офіс, приміщення в одному офісному центрі чи склад та приміщення в складі, які розташовані за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об'єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад.

Інформація про однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобілі, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення, може бути подана в повідомленні №20-ОПП як узагальнена з типом об'єкта оподаткування «автомобільні транспортні засоби» та зазначенням кількості таких транспортних засобів у графі «Реєстраційний номер об'єкта оподаткування».

Зокрема, з цього випливає висновок, що інформація про однотипні транспортні засоби, які використовуються для пасажирських та вантажних перевезень, може бути укрупнена у формі №20-ОПП.

У разі якщо подається інформація про автомобілі, які суб'єктом господарювання (бюджетною установою) використовуються для власних потреб, то керуючись принципом укрупнення інформації про об'єкти та враховуючи, що вони розміщені і зберігаються у відведених для таких цілей приміщеннях чи території, у формі №20-ОПП надається інформація про місця їх знаходження/зберігання, наприклад - автогосподарство, гараж, про які у разі відсутності інформації про них у контролюючому органі необхідно повідомити як про об'єкт оподаткування у порядку та строки, визначені Порядком №1588.

 

Повідомлення про зміни відомостей про об’єкти оподаткування

У разі проведення державної реєстрації змінених відомостей щодо юридичної особи, що не призводить до реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), ліквідації та створення нової юридичної особи, форма №20-ОПП про об'єкти оподаткування, про які платник вже повідомив контролюючий орган за основним місцем обліку та за умови відсутності змін відомостей про такі об'єкти оподаткування, не подається.

Наприклад, якщо бюджетна установа змінює назву або відбувається зміна керівника, то це не призводить до змін інформації щодо об’єктів оподаткування, яка вже раніше була надана у формі №20-ОПП, нова форма №20-ОПП не подається. Зокрема, перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі зміни найменування власників-юридичних осіб, але це не призводить до необхідності подання нової форми №20-ОПП.

А от якщо установа змінює адресу, то ця зміна впливає і на інформацію щодо об’єктів оподаткування, яка наводиться в формі №20-ОПП (це графи 6, 7, 8, можливо, потрібно буде заповнити й графу 11 при зміні району).

 

Відповідальність за несвоєчасне подання або неподання форми №20-ОПП

Відповідальність за порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах передбачена ст. 117 ПКУ.

Зокрема, відповідно до п. 117.1 ПКУ неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, форми №20-ОПП, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи в розмірі 1020 гривень.

У разі неусунення таких порушень або ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи в розмірі 2040 гривень.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»