• Посилання скопійовано

Як в декларації з акцизу відображати вартісні показники за курсом валюти НБУ?

У додатках 1, 1-1, 1-3, 1-4 та додатку 11 до декларації офіційний курс гривні до євро, встановлений НБУ, що діє на перший день кварталу, зазначається у гривнях з округленням до шести знаків після коми

Як в декларації з акцизу відображати вартісні показники за курсом валюти НБУ?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що відповідно до абз. 1 п. 2 розд. І Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок №14), декларацію акцизного податку (далі – Декларація) складають та подають особи, визначені ст. 212 ПКУ як платники акцизного податку (далі – платник).

Додатки до Декларації є її невід’ємною частиною (п. 1 розд. ІІ Порядку №14).

Пунктом 7 розд. II Порядку №14 передбачено заповнення усіх показників Декларації (крім додатків) у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Тобто вартісні показники розділів Декларації заповнюються лише у гривнях без копійок.

Згідно п. 10 розд. II Порядку №14 під час розрахунку податкового зобов’язання за ставками, встановленими в іноземній валюті, застосовується офіційний курс гривні до іноземної валюти, встановлений Національним банком України (далі – НБУ), що діє на перший день кварталу, у якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу. Курс зазначається із шістьма знаками після коми.

Отже, у Додатках 1, 1 прим.1, 1 прим.3, 1 прим.4 та Додатку 11 до Декларації офіційний курс гривні до євро, встановлений НБУ, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), зазначається у гривнях з округленням до шести знаків після коми.

Округлення вартісних показників у додатках до Декларації здійснюється відповідно до приписів, викладених у самих додатках, якщо інше не передбачене Порядком №14, а саме:

  • в графах 15, 16 Додатка 1 вказуються суми податкового зобов’язання нараховані за відповідним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД, заповнені у гривнях з копійками та округлені до двох знаків після коми;
  • у графі 10 Додатка 1 прим.1 проставляються суми податкового зобов’язання з акцизного податку, нараховані за відповідним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД, в гривнях з округленням до чотирьох знаків після коми;
  • суми податкового зобов’язання нараховані за відповідним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД, у Додатках 1 прим.2, 2, 5 та Додатку 7 заповнюються у гривнях з копійками з відповідним округленням до двох знаків після коми;
  • у графі 16 Додатка 1 прим.3 та графі 10 Додатка 1 прим.4 проставляються суми податкового зобов’язання з акцизного податку, нараховані за відповідним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД, в гривнях з округленням до двох знаків після коми;
  • у Додатках 3 та 4 суми податкового зобов’язання, нараховані за відповідним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД, заповнюються у гривнях з копійками з відповідним округленням до трьох знаків після коми.

Підсумкові суми податкового зобов’язання у вказаних додатках зазначаються з округленням до цілого значення (у гривнях без копійок).

Додаток 6 до Декларації в частині розрахункових даних заповнюється у гривнях з двома знаками після коми, підсумкова сума за Додатком 6 зазначається у гривнях без копійок, округлення сум відбувається за загальновстановленими правилами.

Додаток 8 до Декларації заповнюється відповідно до вимог розділів, які він уточнює, тобто у гривнях без копійок.

У графах 14, 15 Додатка 12 вказуються суми акцизного податку нараховані за відповідним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД, заповнені у гривнях з копійками та округлені до двох знаків після коми.

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»