• Посилання скопійовано

Додаток 4ДФ: свіжа порція роз’яснень від ДПСУ

Як відобразити у Розрахунку та додатку 4ДФ до єдиної звітності кількість працівників не уповноваженого відокремленого підрозділу? Чи заповнює рядок 09 заголовної частини Розрахунку ФОП, який не має працівників та подає додаток 4ДФ для відображення доходів ФОП?

Додаток 4ДФ: свіжа порція роз’яснень від ДПСУ

Ми вже розповідали про окремі нюанси заповнення рядків 032 та 033 додатку 4ДФ. А тепер податківці у підкатегорії 103.25 «ЗІР» вирішили навести нові особливості подання додатку 4ДФ та заповнення окремих його реквізитів. 

На початку нагадаємо правила заповнення рядків 04 та 05 заголовної частини додатку 4ДФ.

Відповідно до пп. 1 п. 4 розд. IV Порядку загальна частина додатка 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – додаток 4ДФ) до Розрахунку містить інформацію про реквізити, де, зокрема:

  • у рядку 01 зазначається відповідна клітинка «Звітний», «Звітний новий» чи «Уточнюючий» залежно від того, який Розрахунок подається;
  • у рядку 04 навпроти напису «Працювало за трудовими договорами» проставляється кількість працівників, що працюють за трудовими договорами (контрактами) у звітному періоді, за якими здійснюється нараховування доходу за ознакою «101»;
  • у рядку 05 навпроти напису «Працювало за цивільно-правовими договорами» проставляється кількість працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами у звітному періоді, за якими здійснюється нараховування доходу за ознакою доходу «102».

Але це загальні правила заповнення. А тепер зупинимося на окремих деталях. 

 

Чи потрібно формувати додатки 4ДФ до Розрахунку за звітний квартал, якщо показники, які підлягають відображенню у додатку 4ДФ до Розрахунку, наявні лише в одному з місяців звітного кварталу?

Якщо показники, які підлягають відображенню у додатку 4ДФ до Розрахунку, наявні лише в одному з місяців звітного кварталу, то додаток 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, формується та подається за кожен з таких місяців звітного кварталу. При цьому пусті рядки прокреслюються (у разі подання документа в електронному вигляді – такі рядки не заповнюються).

 

Чи заповнює рядок 09 заголовної частини Розрахунку ФОП, яка не має найманих працівників, не нараховує (не виплачує) доходи застрахованим особам, але подає додаток 4ДФ до Розрахунку, у якому відображає нараховані (виплачені) доходи на користь ФОП від здійснення нею підприємницької діяльності?

Фізична особа – підприємець, яка не має найманих працівників, не нараховує (не виплачує) доходи застрахованим особам, але подає додаток 4ДФ до Розрахунку, у якому нараховує (виплачує) доходи на користь фізичної особи – підприємця від здійснення нею підприємницької діяльності, рядок 09 «Ознака платника єдиного внеску» заголовної частини Розрахунку не заповнює.

 

Чи відображається в графі «Працювало за трудовими договорами» додатка 4ДФ до Розрахунку кількість працівників, які перебувають у відпустках по вагітності та пологах, для догляду за дітьми, у відпустці без збереження заробітної плати, тощо та за якими у звітному періоді не здійснювалось нараховування (виплата) доходів за ознакою «101»?

Кількість працівників, які перебувають у відпустках по вагітності та пологах, для догляду за дітьми, у відпустці без збереження заробітної плати, тощо та за якими у звітному періоді не здійснювалось нараховування (виплата) доходів за ознакою «101», в графі «Працювало за трудовими договорами» додатка 4ДФ до Розрахунку не відображається.

 

Яку кількість працівників слід зазначати у рядку «Працювало за трудовими договорами» (контрактами) у додатку 4ДФ до Розрахунку, якщо в окремому місяці звітного кварталу кількість працівників змінювалась у зв’язку з прийняттям та звільненням з місця роботи?

Якщо в окремому місяці звітного кварталу кількість працівників змінювалась у зв’язку із прийняттям та звільненням з місця роботи, то у рядку 04 «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» додатка 4ДФ до Розрахунку слід зазначати максимальну кількість працівників, які фактично працювали за трудовими договорами протягом такого звітного місяця.

Зауважимо, що  при поданні «Звітного нового», «Уточнюючого» додатка 4ДФ до Розрахунку суб’єкт господарювання заповнює рядки 04 «Працювало за трудовими договорами» та 05 «Працювало за цивільно-правовими договорами».

 

Як відобразити у Розрахунку та додатку 4ДФ до Розрахунку кількість працівників не уповноваженого відокремленого підрозділу?

У додатку 4ДФ до Розрахунку, який подається за не уповноважений відокремлений підрозділ, кількість працівників відображається так:

  • у рядку 4 навпроти напису «Працювало за трудовими договорами» проставляється кількість працівників, що працюють за трудовими договорами (контрактами) у звітному періоді, по яких здійснюється нараховування доходу за ознакою «101»;
  • у рядку 5 навпроти напису «Працювало за цивільно-правовими договорами» – проставляється кількість працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами у звітному періоді, по яких здійснюється нараховування доходу за ознакою «102».

При цьому у заголовній частині Розрахунку за неуповноважений відокремлений підрозділ кількість працівників не зазначається (в паперовому вигляді проставляються прочерки, в електронному варіанті – поля залишаються не заповненими).

Такі відомості щодо чисельності працівників, які працюють в неуповноваженому відокремленому підрозділі, відображаються у складі загальної кількості працюючих юридичної особи в рядках 101-110 рядка 10 «Штатна чисельність працівників» заголовної частини Розрахунку, який юридична особа подає за себе.

 

Як заповнюється графа 2 «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта» додатка 4ДФ до Розрахунку та чи потрібно доповнювати зліва нулями інформацію про серію та номер паспорта ФО?

Заповнення клітинок у графі 2 «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта» додатка 4ДФ до Розрахунку проводиться зліва направо, пропуски (пробіли) при цьому не допускаються. 

Мінімальна кількість знаків у даній графі – 8. 

Податковому агенту не потрібно у графі 2 «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта» додатка 4ДФ до Розрахунку доповнювати зліва направо нулями інформацію про серію та номер паспорта фізичної особи.

***

Читайте також: 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»