• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість для фізосіб: скільки будемо платити у 2021 році?

Податківці роз'яснили, що оскільки мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2020 року становила 4 723 грн, то граничний розмір ставок, передбачений для розрахунку податку на нерухоме майно в 2021 році не повинен перевищувати 70,85 грн за 1 кв.м.

Податок на нерухомість для фізосіб: скільки будемо платити  у 2021 році?

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії (Павлоградський регіон) Головного управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що податок на житлову нерухомість сплачують фізичні особи – власники житлової нерухомості, якщо площа житла, що перебуває в їх власності перевищує встановлений ліміт: – для квартир – 60 кв. м; – для приватних будинків – 120 кв. м. Зазначені пільги не застосовуються до:

  • об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої Податковим кодексом;
  • об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Крім цього, не є об’єктом оподаткування індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові або дачні будинки, які прийнято (введено) в експлуатацію, але право власності на які не оформлено (не зареєстровано) у встановленому законом порядку.

Слід зазначити, що в 2021 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується фізичним особам – власникам об’єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за ставками, які діяли у 2020 році.

Ставки податку встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості. Розмір ставок не може перевищувати 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв.м.

Оскільки мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2020 року становила 4 723,00 грн – граничний розмір ставок, передбачений для розрахунку податку на нерухоме майно в 2021 році не повинен перевищувати 70,85 грн. за 1 кв.м.

Податок за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

До 1 липня року, що настає за звітним роком контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податку податкове повідомлення-рішення про сплату суми (сум) податку та відповідні платіжні реквізити.

Сплатити податок необхідно протягом 60 календарних днів з моменту вручення відповідного повідомлення. За новостворений (нововведений) об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

***

Читайте також: Як нараховується податок на нерухомість для фізосіб?

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»