• Посилання скопійовано

Не заповнили рядок 033 у додатку 4ДФ: чи буде штраф?

Із рядками 032 і 033 додатку 4ДФ при звітуванні за І квартал 2021 року (нагадаємо, що йдеться про єдину «зарплатну» звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ) було весело. Мало хто здогадався, як ці рядки заповнювати правильно, а роз'яснення від ДПС запізнилися. І що буде з тими, хто помилився?

Не заповнили рядок 033 у додатку 4ДФ: чи буде штраф?

Насправді, ситуація непроста, адже різні податкові органи, вочевидь, по-різному оцінюють наслідки помилок при заповненні рядків 032 і 033.

Наприклад, тут ми наводили думку центрального податкового органу (із «ЗІР»). І там податківці чітко зазначили:

  • за подання не в повному обсязі, або з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку, застосовують штрафні (фінансові) санкції відповідно до п. 119.1 ПКУ.
  • врятує від цього штрафу податкового агента лише мораторій, який діє на час карантину (точніше, до останнього дня місяця, у якому карантин буде скасовано).

А от дніпровські податківці вирішили не лякати платників податків штрафами, тим більше, що поки що їх не вийде стягнути. Вони наголошують: 

  • окремими платниками допущено типові помилки, зокрема, в Розрахунку, що містить у своєму складі лише додатки 4ДФ та не містить додатки щодо відомостей про суми нарахованого єдиного внеску по застрахованим особам і подається, на думку платників, за відокремлений підрозділ не заповнено рядок 033, що дає можливість ідентифікувати цей Розрахунок як такий, що поданий за головне підприємство; 
  • але вказані Розрахунки є прийнятими до контролюючого органу, дані з яких завантажено до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, про що платників повідомлено квитанцією №2. Тобто, про неприняття звіту мова не йде;
  • з приписами пункту 5 розділу V Порядку №4, у разі необхідності проведення коригувань Розрахунку, зокрема, з типом «Звітний» після закінчення строку подання такого розрахунку платник подає Розрахунок з типом «Уточнюючий». Враховуючи викладене, платники з метою виправлення допущених помилок можуть подати Розрахунок з типом «Уточнюючий» з дотриманням вимог розділу V Порядку №4.

Єдине що вимог щодо виправлення помилок у рядках 032 та 033 в Порядку №4 не зазначено. І про це податківці чудово знають, а ми писали тут. Тобто, насправді, уточнюючим розрахунком цю ситуацію не виправиш, а отже, проблема залишається. І коли карантин закінчиться, а помилки не будуть виправлені, ось тоді, очевидно, податківці знову згадають про штраф...

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»