• Посилання скопійовано

Особливості звітування виробників та імпортерів сировини для е-сигарет

Виробникам та імпортерам рідин для електронних сигарет необхідно подавати декларацію зі розрахунком акцизного податку в Додатку 1 до декларації та перенесенням суми податку у розділ Б декларації за відповідними операціями

Особливості звітування виробників та імпортерів сировини для е-сигарет

Форму декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14 зі змінами та доповненнями. Про це нагадала заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Олена Антіпова.

Таким чином, відповідно до Порядку №14 за кожний встановлений Податковим кодексом України звітний період незалежно від того, чи провадили платники господарську діяльність у звітному періоді та чи виникають податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку, заповнюють та подають відповідні розділи та додатки до Декларації суб’єкти господарювання, які відповідно до п. 212.1 ПКУ є платниками акцизного податку та мають чинні, у тому числі призупинені, ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, пояснила Олена Антіпова.

Заступник начальника зауважила, що згідно п. 212.1 ПКУ платниками акцизного податку, зокрема, є:

  • особа, постійне представництво, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;
  • особа – суб’єкт господарювання, постійне представництво, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України;
  • особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

Відповідно до змін, внесених до Податкового кодексу Законом України від 16.01.2020 р. №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» з 01 січня 2021 року до підакцизних товарів віднесено рідини, що використовуються в електронних сигаретах, підкреслила Олена Антіпова.

У результаті, згідно вимог Порядку №14 розрахунок акцизного податку по операціях із ввезення та продажу рідин, що використовуються в електронних сигаретах здійснюється платниками податку у додатку 1 до Декларації «Розрахунок суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції) (крім транспортних засобів), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку (крім операцій, визначених пп. 213.1.9, 213.1.11213.1.12 п. 213.1 ст. 213 ПКУ)» із перенесенням суми податку у розділ Б Декларації.

Поряд з цим, платник, який відповідно до пп. 212.1.11 ПКУ є суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, а саме рідин, що використовуються в електронних сигаретах, заповнює та подає розділ «Д» та додаток 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» до Декларації з проставленням нулів, оскільки поки що Податковим кодексом не визначено ставку оподаткування для таких операцій (пп. 215.3.10 ПКУ).

Заступник керівника зазначила, що згідно з пп. 49.2-1 ПКУ платники, визначені пп. 212.1.15 ПКУ, а також платники, які мають діючі, у тому числі призупинені, ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Отже, суб’єктам господарювання, які є виробниками або імпортерами рідин, що використовуються в електронних сигаретах та мають відповідну ліцензію з 01 січня 2021 року необхідно подавати Декларацію із здійсненням розрахунку акцизного податку в Додатку 1 до Декларації та перенесенням суми податку у розділ Б Декларації за відповідними операціями, наголосила Олена Антіпова.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»