• Посилання скопійовано

Виробляєте алкоголь: як заповнити додатки до декларації?

Додаткок 3 до Декларації заповнюється у випадку використання спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої

Виробляєте алкоголь: як заповнити додатки до декларації?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що форма декларації акцизного податку (далі – Декларація), Порядок її заповнення та подання затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14 (далі – Порядок №14) зі змінами та доповненнями.

Згідно з п. 2 розд. І Порядку №14 Декларацію складають та подають особи, визначені ст. 212 ПКУ як платники акцизного податку.

За кожний встановлений ПКУ звітний період незалежно від того, чи провадили платники господарську діяльність у звітному періоді та чи виникають податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку, заповнюють та подають відповідні розділи та додатки до Декларації:

  • суб’єкти господарювання, які відповідно до п. 212.1 ПКУ є платниками акцизного податку та мають чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством;
  • платники, визначені пп. 212.1.15 ПКУ.

Інші платники заповнюють та подають розділи і додатки до Декларації лише щодо тих операцій, які вони здійснюють і за якими у них виникають податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку.

Податкові зобов’язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше відображаються у розд. А «Податкові зобов’язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше» Декларації, для заповнення якого використовуються дані, зокрема, з Додатка 1 «Розрахунок суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції) (крім транспортних засобів), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку (крім операцій, визначених підпунктами 213.1.9, 213.1.11213.1.12 пункту 213.1 статті 213 розділу VI Кодексу)» (далі – Додаток 1) та Додатка 3 «Розрахунок суми акцизного податку з алкогольних напоїв (стаття 225 розділу VI Кодексу)» (далі – Додаток 3).

Відповідно до п. 1 розд. V Порядку №14 Додаток 1 заповнюють тільки виробники та платники податку, визначені пп. 212.1.16 ПКУ.

У графі 2 Додатка 1 зазначається код товарів (продукції), на які ст. 215 розд. VI ПКУ встановлено специфічні ставки акцизного податку.

Згідно з п. 225.1 ПКУ суб’єкт господарювання зобов’язаний сплатити податок або подати контролюючому органу за своїм місцезнаходженням до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів та вермутів), податковий вексель, який є забезпеченням виконання зобов’язання такого платника у строк до 90 календарних днів, починаючи з дня видачі податкового векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.

Пунктом 7 розд. V Порядку №14 встановлено, зокрема, що у графі 10 Додатка 3 вказується сума акцизного податку за векселями, виданими відповідно до порядку, встановленого у ст. 225 розд. VI ПКУ, термін оплати яких настав у звітному періоді (або фактично погашених у звітному місяці), або проставляється сума, попередньо сплачена грошовими коштами без оформлення податкового векселя.

Враховуючи викладене, Додаток 1 до Декларації заповнюється у випадку здійснення виробництва алкогольних напоїв, на які ст. 215 ПКУ встановлено специфічні ставки акцизного податку (пиво із солоду (солодове), лікеро-горілчані вироби, виноробна продукція, алкогольні напої, фактична міцність яких вища за 22 відс. об’ємних одиниць етилового спирту, інші суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв, сидр і перрі (без додання спирту).

Додаткок 3 до Декларації заповнюється у випадку використання спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів та вермутів) що отриманий виробниками відповідно до норм ст. 225 ПКУ.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»