• Посилання скопійовано

Чи потрібно в єдиній звітності за відокремлений підрозділ зазначати інформацію про ВЗ?

Юридична особа у додатку 4ДФ за відокремлений підрозділ відображає інформацію по військовому збору

Чи потрібно в єдиній звітності за відокремлений підрозділ зазначати інформацію про ВЗ?

ДПС по роботі з великими платниками податків зазначає, що статтею 29 Бюджетного кодексу України від 08 липня 2010 року № 2456-VI із змінами та доповненнями (далі – БКУ) визначено перелік доходів, що включаються до складу доходів Державного бюджету України.
До доходів Державного бюджету України включаються доходи бюджету, за винятком тих, що згідно із ст.ст. 64, 64 прим. 1, 6669 прим. 1 та 71 БКУ закріплені за місцевими бюджетами (п. 29.1 ст. 29 БКУ).
Військовий збір, що сплачується (перераховується) згідно з п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України із змінами і доповненнями від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) належить до доходів загального фонду Державного бюджету України (п. 29.2 ст. 29 БКУ).
Одночасно, відповідно до п.п. 1.4 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.
Згідно з п.п. 168.4.1 п. 168.4 ст. 168 ПКУ податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з БКУ.
Так, ст. 64 БКУ визначено, що ПДФО податковим агентом – юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юридичної особи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі.
Відповідно до абзацу першого п.п. 168.4.3 п. 168.4 ст. 168 ПКУ суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.
Одночасно, абзацом другим п.п. 168.4.3 п. 168.4 ст. 168 ПКУ встановлено, що ПДФО, нарахований працівникам відокремленого підрозділу не уповноваженого нараховувати (сплачувати) податок, юридична особа перераховує до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого не уповноваженого відокремленого підрозділу.
Однак, вищезазначена норма регламентує порядок перерахування ПДФО до місцевого бюджету, а оскільки військовий збір зараховується до державного бюджету, зазначена в абзаці другому п.п. 168.4.3 п. 168.4 ст. 168 ПКУ норма не може бути застосована для військового збору.
Таким чином, юридична особа перераховує військовий збір, як за себе так і за не уповноважений відокремлений підрозділ до бюджету за своїм місцезнаходженням.
 Наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773) затверджені Форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок).
Згідно з п. 3 розд. ІІ Порядку Розрахунок подається до контролюючих органів за основним місцем обліку.
У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету та який не має окремого балансу і самостійно не веде розрахунки із застрахованими особами для сплати єдиного внеску на небюджетні рахунки, то Розрахунок за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за основним місцем обліку.
У рядку 032 додатка 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – додаток 4ДФ) до Розрахунку, який подається податковим агентом за його відокремлений підрозділ зазначається код Кодифікатора за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (п.п. 1 п. 4 розд. IV Порядку).
При цьому в останньому рядку розд. I додатка 4ДФ до Розрахунку вказуються загальні суми нарахованого доходу за графою 3а, виплаченого доходу – за графою 3, нарахованого ПДФО – графою 4а, перерахованого ПДФО – за графою 4, сума нарахованого військового збору – за графою 5а, сума перерахованого військового збору – за графою 5 (п.п. 2 п. 4 розд. IV Порядку).
Враховуючи викладене, юридична особа у додатку 4ДФ до Розрахунку, який подає за відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, відображає інформацію по військовому збору.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»