• Посилання скопійовано

Нюанси подання декларації з плати за землю на 2022 рік

Податківці на підставі результатів звітування з плати за землю за попередні роки звернули увагу на значну кількість помилок при визначенні коду та грубі порушення під час розрахунку суми податкової пільги

Нюанси подання декларації з плати за землю на 2022 рік

ДПС у Донецькій області інформує, що до 20 лютого поточного року триватиме кампанія декларування земельного податку та орендної плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності на 2022 рік.

З урахуванням досвіду декларування плати за землю за попередні роки, звертаємо увагу на найбільш поширені помилки, які допускаються юридичними особами при заповненні податкової декларації:

  • невідповідність КОАТУУ та коду ДПІ, що призводить до виникнення податкового боргу, неприйняття декларацій, подвоєння декларацій при виправленні кодів КОАТУУ та коду ДПІ;
  • не заповнення документів, які підтверджують право власності/користування; державної реєстрації прав власності; кадастрового номеру, що може свідчити про порушення платником земельного законодавства;
  • неактуальна нормативна грошова оцінка, що призводить до заниження податкових зобов’язань, що є підставою для проведення документальної позапланової перевірки;
  • арифметичні помилки при розрахунку річної суми податку та щомісячного податкового зобов’язання.

Окремо звертаємо увагу на значну кількість помилок при визначенні коду та грубі порушення при розрахунку суми податкової пільги.

Код податкової пільги має чітко відповідати Довіднику податкових пільг станом на 01.01.2022 р., затвердженому ДПС України 24.12.2021 за № 106/1 та № 106/2.

Зауважуємо, що з 01.01.2022 пільга, яка застосовується згідно з п.п. 282.1.4 п. 282.1 ст. 282 Податкового кодексу України, має умову щодо цільового використання земельних ділянок, які звільняються від оподаткування.

Також право на пільги, які застосовуються згідно з п.п. 282.1.5 та п.п. 282.1.6 п. 282.1 ст. 282 Податкового кодексу України, мають виключно юридичні особи, які внесені до Реєстру неприбуткових установ і організацій.

Закликаємо юридичних осіб – платників земельного податку та орендної плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності  поставитися до заповнення податкової декларації відповідально та уникнути негативних наслідків.

***

А найбільша спільнота бухгалтерів в Україні – у нашій групі на Facebook

Джерело: ДПС у Донецькій області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»