• Посилання скопійовано

Подали звіт про контрольовані операції та знайшли помилки: як їх виправити?

У разі виявлення у раніше поданому звіті про КО інформації, яку надано не в повному обсязі або яка містить помилки або недоліки, платник податків має право подати новий звітний або уточнюючий звіт в залежності від періоду виявлення помилки

Подали звіт про контрольовані операції та знайшли помилки: як їх виправити?

ДПС у Луганській області пояснює, що ст. 39 ПКУ передбачено, що платник податку, який бере участь у контрольованій операції (далі – КО), повинен визначати обсяг його оподатковуваного прибутку відповідно до принципу «витягнутої руки» (об'єкта оподаткування – у випадках, якщо застосування принципу «витягнутої руки» передбачено ПКУ або міжнародними договорами).

Обсяг оподатковуваного прибутку (об'єкта оподаткування), отриманого платником податку, який бере участь в одній чи більше КО, вважається таким, що відповідає принципу «витягнутої руки», якщо умови зазначених операцій не відрізняються від умов, що застосовуються між непов'язаними особами у співставних неконтрольованих операціях.

Якщо умови в одній чи більше КО не відповідають принципу «витягнутої руки», прибуток, який був би нарахований платнику податків в умовах КО, що відповідає зазначеному принципу, включається до оподатковуваного прибутку (об'єкта оподаткування) платника податку.

Відповідно до пп. 39.4.1 ПКУ для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням звітним періодом є календарний рік.

Платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов'язані подавати звіт про КО та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, до 1 жовтня року, що настає за звітним, та зазначати у вказаному звіті інформацію про всі КО, здійснені у звітному періоді.

У разі застосування платником податків під час здійснення КО умов, що не відповідають принципу «витягнутої руки», та/або не відповідають розумній економічній причині (діловій меті), платник податків має право самостійно провести коригування ціни КО і сум податкових зобов'язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету, розрахувавши свої податкові зобов'язання відповідно до:

максимального значення діапазону цін (рентабельності), якщо ціна / показник рентабельності контрольованої операції була вище максимального значення діапазону цін (рентабельності); та/або

мінімального значення діапазону цін (рентабельності), якщо ціна / показник рентабельності контрольованої операції була нижче мінімального значення діапазону цін (рентабельності).

Самостійне коригування є коригуванням платником податків ціни КО, за результатами якого розрахована ціна відповідає принципу «витягнутої руки», навіть якщо така ціна відрізняється від фактичної ціни, встановленої під час здійснення КО. Сума податкового зобов'язання, розрахованого за результатами самостійного коригування, підлягає сплаті у строки, визначені ст. 57 ПКУ.

Платник податку не має права проводити самостійне коригування ціни КО та/або сум податкових зобов'язань під час проведення перевірки платника податків з питань дотримання принципу «витягнутої руки» таких КО (пп. 39.5.4 ПКУ).

Платник податку на прибуток при здійсненні КО у випадках, визначених ст. 39 ПКУ, збільшує фінансовий результат податкового (звітного) року (пп. 140.5.1 та 140.5.2 ПКУ):

  • на суму перевищення ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки», над договірною (контрактною) вартістю (вартістю, за якою відповідна операція повинна відображатися при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухобліку) реалізованих товарів (робіт, послуг);
  • на суму перевищення договірної (контрактної) вартості (вартості, за якою відповідна операція повинна відображатися при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухобліку) придбаних товарів (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки».

Зазначені норми застосовуються за результатами податкового (звітного) року.

У разі якщо платником податку виявлено, що у раніше поданому звіті про КО інформація надана не в повному обсязі, містить помилки або недоліки, такий платник податків має право подати:

  • новий звіт до закінчення граничного строку подання звіту про КО за такий самий звітний період;
  • уточнюючий звіт у разі його подання після закінчення граничного строку для відповідного звітного періоду.

Подання платником податку уточнюючого звіту про КО не звільняє від відповідальності, передбаченої п. 120.4 і 120.6 ПКУ.

Платник податків під час проведення документальних перевірок не має права подавати звіт (уточнюючий звіт) про КО за звітний період, який перевіряється (пп. 39.4.2 ПКУ).

***

Джерело: ДПС у Луганській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»