• Посилання скопійовано

Декларацію з ЄП подано не за ту групу: як виправити?

ФОП на третій групi ЄП помилково здав річну декларацію з додатком 1 для ЄП групи 2. Для виправлення подав знову таку саму декларацію з нулями, після чого подав декларацію для ЄП групи 3, яку не прийняли. У квитанції зазначено, що декларацію вже подано. Як виправити помилку?

Декларацію з ЄП подано не за ту групу: як виправити?

Підприємці на ЄП подають декларацію за формою, затвердженою Наказом №578. Причому для всіх груп ЄП застосовується одна форма декларації. Але платники ЄП  групи 1 заповнюють таблицю розділу ІІ, ЄП групи 2 — розділу ІІІ, ЄП групи 3 — розділу IV декларації.

Порядок самостійного виправлення помилок, що містяться в раніше поданій податковій декларації, визначено ст. 50 ПКУ.

Відповідно до п. 50.1 ПКУ, в разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнювальний розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнювального розрахунку.

І якщо після подання декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період або подає у наступних податкових періодах уточнювальну декларацію внаслідок виконання вимог п. 169.4 ПКУ, то штрафи, визначені у цьому пункті, не застосовуються.

Відповідно до п. 4 гл. 4 розд. IV Порядку №5, якщо після подання документа звітності платник подає до граничного строку подання новий документ звітності з виправленими показниками, поданий раніше документ звітності стає недіючим та отримує ознаку стану обробки «Історія подання».

Податковим (звітним) періодом для платників ЄП 3-ї групи є календарний квартал (п. 294.1 ПКУ).

Платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду (п. 296.3 ПКУ).

Податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ).

З наведеного випливає, що ФОПи на ЄП групи 3 декларацію за 2021 рік мають подати в строк до 09.02.2022 р.

Якщо вже подана річна декларація містить помилки і граничний строк подання декларації ще не настав, виправити ці помилки можна, подавши до граничного строку звітування нову звітну декларацію (з позначкою у шапці декларації «Звітна нова»). Звітну нову декларацію заповнюють правильними показниками. Після прийняття цієї звітної нової декларації попередньо подана декларація стає недійсною.

Таким чином, у ситуації, що розглядається, ФОПу на ЄП групи 3 потрібно подати нову звітну декларацію за 2021 рік до граничного строку подання, з виправленими показниками. У такій декларації і в додатку 1 до неї має стояти позначка в рядку 02 «Звітна нова».

***

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»