• Посилання скопійовано

Нюанси звітування та сплати ЄП при зміні податкової адреси

При зміні податкової адреси фізособа-«єдинник» подає декларацію за новим місцем знаходження та сплачує єдиний податок за попереднім місцем знаходженнямдо закінчення поточного року

Нюанси звітування та сплати ЄП при зміні податкової адреси

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що сплата єдиного податку платниками першої-третьої груп здійснюється за місцем податкової адреси.

Нагадаємо, податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси. Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

При зміні податкової адреси платника єдиного податку останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо зміни податкової адреси.

При зміні податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку першої і другої груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

Водночас згідно з абзацом другим ч. 5 ст. 78 Бюджетного кодексу при зміні місцезнаходження суб’єкта господарювання та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням сплата визначених податковим законодавством, зокрема, місцевих податків і зборів здійснюється за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду.

Згідно з п. 10.13 розд. X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588 суб’єкт господарювання після зняття з обліку в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням продовжує обліковуватись та сплачувати податки з урахуванням п. 10.2 розд. X Порядку №1588.

Пунктом 10.2 розд. X Порядку №1588 встановлено, що при зміні місцезнаходження суб’єктів господарювання – платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (календарного року).

Якщо внаслідок зміни місцезнаходження, зокрема, щодо фізичної особи – підприємця змінюється територія територіальної громади, такий платник податків обліковується з відповідною ознакою та визначенням коду території територіальної громади згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, що відповідає:

  • попередньому місцезнаходженню платника податків – до закінчення бюджетного періоду;
  • новому місцезнаходженню платника податків – з наступного бюджетного періоду.

Формою податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578 (у редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 р. №752), передбачено подання звітності про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску, у строки та порядку, що встановлені ПКУ.

Отже, при зміні податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району фізична особа – підприємець – платник єдиного податку (першої-третьої груп):

  • подає Декларацію за новим місцезнаходженням;
  • сплачує єдиний податок за попереднім місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року.

При поданні Додатка ЄСВ 1 типом форми «призначення пенсії»/«призначення матеріального забезпечення», у вікні «період» із випадаючого переліку (місяць, квартал, півріччя чи рік) обирається місяць, у якому вона формується (подається).

Подання у складі Декларації з типом форми «Звітна» як «Довідкова» Додатка ЄСВ 1 типом форми «призначення пенсії»/призначення матеріального забезпечення, страхових виплат не звільняє платника єдиного внеску від обов’язку подання за звітний період (календарний рік) до контролюючого органу у складі Декларації Додатка ЄСВ 1 з типом форми «Звітна», в терміни, визначені Податковим кодексом України.

***

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»