• Посилання скопійовано

«Єдинник» 4 групи втратив право на земельну ділянку: що зі звітуванням?

У разі втрати протягом поточного року права власності або користування на площі сільськогосподарських угідь «єдинник» 4 групи має подати декларацію протягом 20 к.д.

«Єдинник» 4 групи втратив право на земельну ділянку: що зі звітуванням?

ДПСУ в ЗІР зазначає, що відповідно до п.п. 295.9.1 п. 295.9 ст. 295 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники єдиного податку четвертої групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ.

Згідно з п.п. 295.9.5 п. 295.9 ст. 295 ПКУ платники єдиного податку четвертої групи зобов’язані у разі, коли протягом податкового (звітного) періоду змінилася площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на неї права власності або користування:

  • уточнити суму податкових зобов’язань з податку на період починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року;
  • подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, контролюючим органам за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки декларацію з уточненою інформацією про площу земельної ділянки, а також відомості про наявність земельних ділянок та їх нормативну грошову оцінку.

Форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752) (далі – Декларація).

Зокрема, для юридичних осіб при поданні уточнюючої загальної Декларації у рядку 1 загальної частини Декларації зазначаються одночасно дві відмітки «Уточнююча загальна» та «Уточнююча» (примітка 3 до Декларації).

Згідно з примітками 4 та 5 до Декларації:

  • поле «починаючи з» заповнюється у разі подання Декларації за нові земельні ділянки (починаючи з /число/місяць/);
  • поле «з урахуванням уточнень з» заповнюється у разі уточнення податкових зобов’язань (з урахуванням уточнень з /число/місяць/).

Отже, у разі втрати протягом поточного року права власності або користування на площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, юридична особа – платник єдиного податку четвертої групи зобов’язана протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним податковим кварталом, в якому виникли такі зміни, подати до контролюючого органу:

  • за своїм місцезнаходженням Декларацію з зазначенням в рядку 1 загальної частини одночасно двох відміток: тип «03» (уточнююча загальна) та тип «06» (уточнююча);
  • за місцем розташування земельної ділянки Декларацію з зазначенням в рядку 1 загальної частини відмітки типу «06» (уточнююча).

При цьому в рядку 1 загальної частини таких Декларацій заповнюється графа «з урахуванням уточнень з», де зазначається арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0») число та місяць коли відбулися зміни, що вплинули на розмір податкового зобов’язання.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»