• Посилання скопійовано

Як виправити помилку у коді додатку 8 до декларації з акцизу?

Якщо у декларації помилково зазначено неправильний Код території, до уточнюючої Декларації слід подати Додаток 6 з правильним Кодом території та два Додатки 8 – до помилкового Коду території та до правильного Коду території

Як виправити помилку у коді додатку 8 до декларації з акцизу?

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків розповідає, що форма декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14.

Відповідно до п. 16 розд. ІІІ Порядку №14 платник, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт недоплати – заниження податкового зобов’язання минулих звітних (податкових) періодів, зобов’язаний подати, зокрема:

  • або уточнюючу Декларацію разом із розрахунком суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (додаток 8 «Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах» до Декларації (далі – Додаток 8));
  • або розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (Додаток 8), у складі звітної (звітної нової) Декларації за звітний (податковий) період, що настає за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання.

У рядках Д1.1 – Д1.n розділу Д «Податкові зобов’язання з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, а також виробниками та/або імпортерами тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» (далі – розділ Д) Декларації зазначаються податкові зобов’язання з акцизного податку з реалізації суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі пива та/або алкогольних напоїв, а також податкові зобов’язання, нараховані на товари, які вважаються проданими безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ розраховані окремо за кожним кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 р. №290 (далі – Код території), обчислені за формою згідно з додатком 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» до Декларації (п. 7 розд. ІV Порядку №14).

Відповідно до п. 13 розд. V Порядку №14 до уточнюючої Декларації подається Додаток 8, при цьому Код території заповнюється лише у разі виправлення показників розділу Д Декларації.

Таким чином якщо у звітній Декларації платником помилково зазначено невірний Код території, до уточнюючої Декларації він має подати Додаток 6 з правильним Кодом території та два Додатки 8 – до помилкового Коду території (зі зменшенням податкового зобов’язання) та до уточненого (правильного) Коду території (зі збільшенням податкового зобов’язання).

При виправленні помилки у разі зазначення невірного Коду території в розд. Д Декларації у Додатку 8, зокрема, зазначається:

  • у рядку 4 Додатка 8, що подається до помилкового Коду території – суми податку, які зменшують суму податкового зобов’язання, що уточнюється;
  • у рядку 3 Додатка 8, що подається до уточненого (правильного) Коду території – суми податку, які збільшують суму податкового зобов’язання, що уточнюється.

При цьому, у разі заниження податкового зобов’язання, визначеного по кожному Коду території, обчислені штраф та пеню (дані граф 5 – 7 Додатка 8) необхідно сплатити до бюджету на відповідний рахунок до подання уточнюючої Декларації.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»