• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» протестував клієнт-банк «ПУМБ онлайн»: плюси і мінуси

За допомогою «ПУМБ онлайн» ви можете здійснювати операції зі своїми рахунками в цьому банку з будь-якого комп'ютера. Фахівці «Дебету-Кредиту» протестували цей продукт. Аналіз його роботи і висновки наших фахівців читайте далі

Інтернет-банкінг «ПУМБ онлайн» для корпоративних клієнтів

Інтернет-банкінг — це послуга банків, яка давно і широко використовується у всьому світі і за останні кілька років почала активно пропонуватися і в Україні. Такою послугою користуються і звичайні фізособи, але сьогодні мова піде про Інтернет-банкінг саме для суб’єктів господарювання (юросіб та фізосіб-підприємців). ПУМБ розробив Інтернет-банкінг «ПУМБ онлайн», за допомогою якого ви можете здійснювати операції зі своїми рахунками в цьому банку з будь-якого комп’ютера. Фахівці «Дебету-Кредиту» протестували цей продукт. Аналіз його роботи і висновки наших фахівців читайте далі. 

 

Випробувано на практиці

Інтернет-банкінг «ПУМБ-онлайн» — це не зовсім новий продукт банку. Ця послуга пропонується корпоративним клієнтам з 2012 року і нині використовується більш ніж 18 тис. клієнтами (не персональними користувачами-працівниками клієнтів, а саме клієнтами!). 

Таким чином, йдеться не про тестову роботу зі «сирою» послугою банку, а про роботу з продуктом, перевіреним практикою, який створювався не просто для клієнтів, а і за їхньої активної участі за їх побажаннями. Тому, як запевнили нас творці Інтернет-банкінгу, він створений з максимальною зручністю як для кожного працівника-користувача, так і для керівництва. 

Чи це так? Давайте перевіримо. 

 

Кількість рахунків, з якими ви можете працювати одночасно

Інтернет-банкінг «ПУМБ онлайн» дозволяє одночасно працювати зі всіма рахунками, відкритими клієнтом у цьому банку. Більш того, користувач може налаштувати одночасну роботу з рахунками в цьому банку не тільки в розрізі кількох підприємств, до рахунків яких у нього є доступ, але й до своїх особистих рахунків (у разі потреби). 

Це зручно для підприємців, які як правило мають кілька рахунків - для ведення підприємницької діяльності і особисті рахунки. Це дає можливість відстежувати усі свої фінанси (як особисті, так і бізнес) в "єдиному" вікні.

 

Засоби захисту

У наш час, коли такими розвиненими є не тільки Інтернет-сервіси, але і способи крадіжки коштів з рахунків у банках через злом комп'ютерів користувачів, ПУМБ розробив власну систему захисту своїх клієнтів. 

Так, наприклад, Інтернет-банкінг «ПУМБ онлайн» має свою тривалість сесії (активного використання). Таким чином, просто піти з робочого місця і забути вимкнути доступ до даних про кошти на рахунках підприємства не вийде. Система після нетривалої неактивності користувача відключається автоматично. І для нового входу до системи знадобиться нова авторизація (введення пароля). 

Проте працюючому фахівцеві такі автоматичні відключення можуть створити незручності. Щойно відвернувся «на п’ять хвилин» на іншу роботу, а Інтернет-банкінг узяв і закрився! На це фахівці банку на прохання клієнтів розробили систему сповіщення. За бажання можна налаштувати, наприклад, звуковий сигнал припинення роботи в Інтернет-банкінгу або попередженнях про те, що сесія скоро закінчується. 

Від стороннього втручання на вашому ком'ютері дані захищені системою банківського захисту — це спеціальне програмне забезпечення та обов’язкове телефонування клієнтам про всі (!) платежі, які здійснюються на користь нових контрагентів (при першому переказі грошей). Є альтернатива - клієнт може відразу сам налаштувати власний «білий» список контрагентів і підтвердити його одного разу окремим паролем по смс. За контрагентам «білого» списку або за компаніями, операції за якими проводилися раніше, платежі на стороні банку автоматизовані. Завдяки цьому ПУМБ проводить таку оплату, як правило, менше ніж за 20 хвилин.

До речі, на відміну від загальної інформації про роботу банка, за якою працює кол-центр, в тому, що стосується платежів за Інтернет-банкінгом «ПУМБ онлайн», за кожним клієнтом закріплений особистий менеджер, який займається не тільки контролем таких платежів і телефонуванням до клієнтів, але й відповідями на запитання клієнтів, пов’язані зі здійсненням ними платежів. 

 

Власне Інтернет-банкінг

Інтерфейс Інтернет-банкінгу «ПУМБ онлайн» розроблено трьома найбільш використовуваними в Україні мовами — українською, російською та англійською. Зрозуміло, мову користування ви обираєте самостійно (див. правий верхній кут сторінки сервісу). 

На сторінці «Рахунки» Інтернет-банкінгу ви зможете побачити:

баланс — дані про залишок коштів на всіх рахунках, до яких ви, як користувач, маєте доступ. Дані наводяться в гривнях (у випадку з рахунками в іноземній валюті — перераховуються за курсом НБУ на дату сесії). Дані наводяться як загалом у розрізі валют, так і окремо — за кожним таким рахунком. Крім того, в лівому верхньому куті сторінки сервісу ви можете побачити поточні курси основних іноземних валют, при чому, на вибір клієнта (євро, долар США) - як курс НБУ, так і прогнозні курси казначейства банку за безготівковими покупками і продажу валют. 

Тут же зазначаються і поточні зобов’язання перед ПУМБ, наприклад, за кредитами банку. І підбивається підсумок — сума коштів, якими на дату сесії клієнт може вільно розпоряджатися; 

виписки банку у чотирьох різних форматах. Таку виписку можна не тільки роздрукувати із пдф-формата, але й експортувати, наприклад, до бухгалтерської програми клієнта. Таким чином, вам не доведеться витрачати час на її рознесення в бухгалтерській програмі — всі дані будуть перенесені з Інтернет-банкінгу одним натисканням кнопки. 

 

 

Одномоментно даний сервіс дозволяє сформувати виписку банку за 92 календарних дня за будь-який минулий період. Якщо виписка потрібна за півроку, операцію доведеться повторити двічі.

Зауваження наших фахівців: слід зазначити, що виписки банку за кожен день у паперовому вигляді з «мокрим» штампом банк не видає. Ні, їх можна замовити і отримати, але за окрему плату. 

ПУМБ у цьому разі керується чинним законодавством про електронні документи. Кожна сформована в Інтернет-банкінгу «ПУМБ онлайн» виписка та інший банківський документ (наприклад, проведене банком платіжне доручення) завірені електронним цифровим підписом, про що свідчить штамп, який ставиться на кожному такому документі. За законодавством України ЕЦП прирівнюється до «мокрої» печатки банку.

За даними фахівців банку, такі документи на практиці приймаються, наприклад, податківцями під час документальної перевірки. Проте практика буває різною, як і податківці.

Що ми можемо порадити? Перш ніж перейти на Інтернет-банкінг «ПУМБ онлайн», з’ясувати у своїх контролюючих органів, чи підійде їм надання документів від банку в електронному вигляді або у вигляді таких роздрукованих документів, але без «мокрого» штампа/печатки. Якщо ні, а сам продукт вам дуже вже подобається, треба буде додатково передбачити витрати на роздрукування паперових виписок і платіжних доручень; 

обороти за рахунками за обраний період: початковий залишок + зараховано - списано = поточний залишок. Окремо зазначаються документи, які ще не проведені банком (у роботі), і прогнозний залишок на рахунку з урахуванням таких документів; 

«Мої непідписані документи» — сервіс, що дає змогу швидко побачити одразу всі (або тільки потрібного типу, що його задає користувачем) документи, які зараз на підписі у цього користувача. І, зрозуміло, підписати, причому навіть всі відразу, а не кожен окремо. Або, за необхідності, відредагувати або видалити. 

На сторінці «Операції» можна: 

— створити новий платіжний документ. Можливий і імпорт документів з будь-якої бухгалтерської програми, наприклад, створених у ній платіжних доручень. Що дозволяє економити силу-силенну енергії та робочого часу клієнтів;

— проглянути всі операції (документи), створені/імпортовані за обраний період. З цими документами також можна проводити всі доступні користувачеві дії: підписати або зняти підпис, відредагувати, видалити. 

На сторінці «Валюта» можна:

— побачити список усіх операцій (документів) в іноземній валюті за обраний період. З цими документами можна проводити всі доступні користувачеві дії: підписати або зняти підпис, відредагувати, видалити;

— провести імпорт валютних документів, наприклад, з бухгалтерської програми, а також створити такі документи в самому Інтернет-банкінгу (на купівлю і продаж валюти, її обмін і розблокування). 

На сторінці «Зарплата» можна проводити операції із зарплатними відомостями: підписати або зняти підпис, відредагувати, видалити. Зарплатні відомості, як правило, імпортуються з бухгалтерських програм — цю функцію також реалізовано на цій сторінці. 

На сторінці «Корпоративні карти» можна: 

— стежити в режимі онлайн за рухом коштів за кожною корпоративною карткою в розрізі банківських рахунків, на які вони емітовані. Кількість корпоративних карток, які суб’єкт господарювання може випустити в банку, нині не обмежена. Але цей сервіс дозволяє контролювати їх одночасно — як поповнювати, так і стежити за використанням корпоративних коштів. До речі, можливе підключення і смс-банкінгу про рух коштів по корпоративному рахунку або карті — і такі смс-повідомлення можуть приходити не тільки довіреній особі — утримувачеві корпоративної карти, але й бухгалтерові або директорові підприємства;

Зауваження наших фахівців: установити ліміт корпоративної картки онлайн, на жаль, наразі не можна. Хоча банк обіцяє, що ця опція в розробці, і ліміти можна буде встановлювати самостійно вже в другому кварталі 2016 року. До цього доведеться скористатися старим способом — дзвінком до банку або листом. Такий ліміт є індивідуальним і може встановлюватися в будь-якому розмірі для кожної корпоративної картки за вибором клієнта.

— створити, роздрукувати і експортувати до бухгалтерської програми виписки з корпоративних рахунків.

 

 

На сторінці «Продукти» ви побачите поточну інформацію про депозити і кредити, якими ви користуєтеся, — суму, процентну ставку, нараховану суму відсотків, дату найближчої виплати або сплати відсотків/кредитного платежу. Інформація приводиться в розрізі укладених договорів, як чинних, так і, за бажання, вже закритих. 

Також тут можна побачити аналогічну інформацію щодо договорів факторингу, укладених із ПУМБ. 

На сторінці «Повідомлення» відбувається онлайн-спілкування з вашим уповноваженим банком. І це повноцінне листування — ви можете не тільки прочитати листи з банку і скласти власний лист, але й надіслати до банку обрані вами файли в різних форматах. Вам треба підтвердити зазначені в листі банку факти копіями документів? Легко. 

Надіславши листа до банку, ви самі обираєте формат відповіді — таким самим листом/повідомленням або, наприклад, телефонним дзвінком. Або зазначити, що ви не чекаєте відповіді на ваш лист. 

На сторінці «Довідники», як зрозуміло з назви, ви зможете знайти різноманітну і докладну інформацію, яку ви використовуєте в процесі Інтернет-банкінгу. Це і дані про валюти і валютні курси, контрагентів, яким ви перераховували кошти, банки України в розрізі МФО та іноземні банки, коди бюджетних і свіфт-операцій тощо. 

Але найцікавіше на цій сторінці — це довідник «Білий список», який є переліком тих ваших контрагентів, перші операції з якими не потребують додаткового підтвердження з вашого боку. Це ті контрагенти (як правило, постачальники), в яких ви абсолютно впевнені. І перші операції з якими додатково не контролюватимуться банком для безпеки та захисту. Цей список складає сам клієнт, і він може як збільшуватися, так і зменшуватися самим клієнтом. 

 

Адміністрування Інтернет-банкінгу

Персональні налаштування Інтернет-банкінгу «ПУМБ онлайн» здійснюються на сторінці «Профіль». 

Саме тут можна встановити речі, зручні для користувача: 

— «нагадувальник» про швидке закінчення сесії Інтернет-банкінгу — віконним або звуковим сповіщенням; 

— різні кольори для документів, імпортованих з бухгалтерської програми і складених уручну, а також для тих документів, до яких вносилися зміни;

— ставку ПДВ;

— номер банківського рахунку, з яким ви працюєте за замовчуванням; 

— список кодів валют (не більше трьох), курси яких ви бажаєте бачити зверху сторінки. 

Тут також встановлюються дані, які можуть бачити користувачі Інтернет-банкінгу. Види доступу встановлює тільки один з таких користувачів, якому надаються права адміністратора. Таким чином, клієнт може допустити до Інтернет-банкінгу будь-яку кількість користувачів, але обмежити обсяг даних, які вони зможуть побачити, а також обсяг операцій, які вони зможуть зробити з такими даними. 

 

ПАТ «ПУМБ». Усі види банківських послуг. Банківська ліцензія НБУ №8 від 06.10.2011 р. Генеральна ліцензія НБУ №8-2 від 12.02.2015 р.

 

Тут же адміністратором клієнта проводяться:

— необхідні для роботи користувачів операції з ключами електронного цифрового підпису, наприклад, створити такий ключ або поміняти пароль до нього;

— контроль за операціями кожного користувача. Щодо кожного користувача створюється журнал подій (дій) із зазначенням IP-адрес, з яких вони були проведені. І як тільки ви побачите дії з невідомої IP-адреса або події, в яких, як ви впевнені, ви брали участі, необхідно відразу звернутися до центру підтримки Інтернет-банкінгу.

 

Як випробувати Інтернет-банкінг

Ті, кого зацікавив Інтернет-банкінг «ПУМБ онлайн», можуть досліджувати його можливості самостійно. 

На сайті банку за посиланням>>>  ви знайдете демо-версію цього продукту, логін, пароль і ключ, необхідні для роботи в такій демо-версії, а також інструкцію користувача. Тут же можна стягнути оновлену версію програми Java, необхідну для роботи в «ПУМБ онлайн». 

 

Висновки фахівців «Дебету-Кредиту»

Те, що ми побачили при тестуванні Інтернет-банкінгу «ПУМБ онлайн», нас надзвичайно зацікавило. Адже це не просто програма для надсилання платіжних доручень до банку і отримання банківських виписок. Це сучасний продукт, який уміє набагато більше та інтенсивно розвивається. 

Уже сьогодні він дозволяє:

— працювати з банківськими рахунками клієнта з будь-якого куточка світу, де є Інтернет;

— синхронізувати роботу банкінгу і бухгалтерської програми клієнта;

— швидко і результативно контролювати рух коштів на рахунках у банку як самому клієнтові (через його користувачів), так і через службу підтримки банку (персонального менеджера); 

— працювати одночасно зі всіма рахунками, відкритими в ПУМБ, навіть за різними підприємствами, якщо користувач має доступ до таких рахунків. 

І це не кажучи про такі «дрібниці», як швидке підписання документів, різні фільтри для їх перегляду та обробки, систему онлайн-листування з банком і можливості обмінюватися не тільки документами, створеними в Інтернет-банкінгу, але і будь-якими іншими (у вкладеннях до повідомлень). 

Єдиний недолік, який ми виявили в роботі з Інтернет-банкінгом, це те, що за банківські виписки та інші документи в паперовій формі (зі штампом банку) треба буде платити окремо. На жаль, хоча електронно-цифровий підпис офіційно прирівнюється до «мокрої» печатки, в Україні ще далеко не скрізь приймають електронні документи або банківські документи з факсиміле, так що, для того щоб отримувати документи з банку не тільки в електронному, але й у паперовому вигляді, доведеться піти на додаткові витрати. Але сподіваємося, що незабаром ця проблема буде вирішена, навіть не стільки законодавчо (на законодавчому рівні електронні документи мають ту саму юридичну силу, що й паперові), скільки успішною практикою. 

Джерело: ПУМБ

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551