• Посилання скопійовано

Індексація та доплата до мінімальної зарплати: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Індексація не включається в суму доплати до мінімального розміру зарплати. Але як бути тим, хто свого часу прислухався до листа Мінсоцполітики, та включив індексацію  в суму доплат до «мінімалки»? Здійснювати перерахунок чи ні? Та що буде, якщо цього не зробити?

Індексація та доплата до мінімальної зарплати: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Як виникла колізія з включенням індексації в суму доплат?

Пригадаємо, що початок 2017 року приніс зміни в частині оплати праці. Зокрема, було внесено зміни до статей 95-96 КЗпП щодо індексації заробітної плати та системи оплати праці. 

Тоді, на початку року, разом з командою seminar.com було підготовлено комплект відеоуроків, які були присвячені цим змінам. Також вийшла авторська брошура Т. Мойсеєнко на цю тему. Власне ще тоді консультант звертала увагу, що індексація не може бути включена в розмір доплати до мінімального розміру. Адже індексація є певною державною гарантією, а не оплатою за працю працівника, оскільки встановлює механізм підвищення доходу, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг. Відповідно ця сума не може впливати на визначення розрахунків між роботодавцем і працівником. 

Ще тоді Тетяна Мойсеєнко наполягала на тому, щоб підприємства прислухалися до рекомендацій не включати індексацію у склад доплати. 

Проте в лютому Мінсоцполітики видало лист від 13.02.2017 №317/0/101-17/282, в якому зазначило, що індексація має включається до виплат, які мають враховуватись до зарплати при забезпечені її мінімального розміру..

Дехто все-таки не погодився з цим листом, дослухався поради і не включав індексацію в доплату, виплачуючи її понад 3200 грн. 

Та все ж багато підприємств, на жаль, застосували цей лист в роботі. Маючи оклади нижче "мінімалки", здійснюючи доплату в перші п'ять місяців, жодних проблем не було. Проте в червні виникла індексація і за рахунок індексації сума доплата до "мінімалки" стала меншою. Але ж складова 3 200 вже налічувала оклад, індексацію і доплату. ..

Пройшов час...  Влітку Федерація профспілок звернулася до Міністерства соцполітики з вимогою змінити позицію щодо врахування індексації в складі доплати, а згодом - з вимогою взагалі відкликати лист №317/0/101-17/282, який фактично порушує законодавство України. Мінсоцполітики прислухалося та 7 вересня 2017 р. листом №2341/0/101-17  відкликало цього листа (коментар редакції читайте тут - ред.).

 

Як бути тим, хто включив індексацію до складу доплат?

Враховуючи те, що Мінсоцполітики відкликало свої листи, ми маємо дуже непросту ситуацію. Сказати, що змінилося законодавство у вересні чи в грудні -  ми не можемо. Відкликання листа фактично відкинуло нас на початок змін, які запровадили доплату до мінімалки - на 1 січня 2017 року.

Отже, в нашому випадку ті підприємства, які мали індексацію у складі доплати до "мінімалки" мають провести перерахунок за весь період, де у складі доплати знаходиться індексація. І, вилучаючи її зі складових нарахування 3 200 грн, нарахувати понад 3 200 грн. Особи мають отримати цю індексацію, як гарантовану виплату понад 3200 грн. 

 

Що буде у разі нездійснення перерахунку?

Якщо підприємство не зробить перерахунку, йому загрожуватиме штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого буде зафіксоване порушення.


Як здійснити перерахунок? 

На думку автора, робити уточнення з типом 2 в таблиці 6, відображаючи заниження фонду оплати праці за попередні періоди, не потрібно. Керуючись пунктом 1.6 Інструкції №5 суму доплати, яка нараховуватиметься у вигляді індексації, слід включити бухгалтерською довідкою окремо щодо кожного працівника, але в загальній сумі розподілити її за працівниками в таблиці 6 як фонд оплати праці поточного місяця.

Отже, ми можемо врахувати проведені донарахування у виплатах поточного місяця

 

Як бути із звільненими працівниками?

Далі, враховуючи необхідність проведення доплати, найбільшою проблемою, яка виникає, є доплата для вже звільнених працівників. Для тих, з ким ви перебуваєте у трудових відносинах, здійснення перерахунку і доплати не матиме жодних наслідків. А от для працівників, які звільнилися в листопаді, жовтні, вересні  чи в серпні, сума індексації, яка включена в 3200, є недотриманням державних мінімальних гарантій в оплаті праці. Тому  для них так само треба здійснити доплату відповідно до суми індексації. А це вже за кожен день затримки! 

Тому ми маємо обов'язково донараховувати суму втраченої індексації у складі 3200 грн працівникам, які вже звільнилися. При цьому слід пам'ятати, що під час перевірки Держпраці можливі випадки, коли розрахунки з працівниками матимуть перевірку окремо випадків кінцевої дати виплати. Але у тих випадках, коли ви будете відображати доплати за попередні періоди, коли ви перебували у трудових відносинах, служба з праці може написати в приписі зобов'язання, здійснити донарахування середнього заробітку за кожен день затримки розрахунку.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»