• Посилання скопійовано

ДФС надіслала запит щодо зарплати - що робити: «7 хвилин» з Олександром Смирновим

Запити ДФС, пов'язані з мінімальним рівнем зарплати, надходять на електронну пошту  компаній щороку. Проте цього року вони були особливо масовими. Про що йдеться у цих запитах та як на них реагувати? На прикладі одного з листів ДФСУ щодо мінімальної зарплати Олександр Смирнов розповів про особливості та зміст таких запитів.

ДФС надіслала запит щодо зарплати - що робити: «7 хвилин» з Олександром Смирновим

По-перше, така розсилка є електронною та масовою. Наприклад, цей конкретний лист, який розглядав лектор, надійшов на електронну пошту одночасно понад 300 адресатам!!! 

По-друге, адреса відправника є саме тією, яка зазначена для комунікації з ДФС. У даному випадку відправником було Головне управління ДФС у місті Києві.

 

Про що йшлося у запиті? 

Насамперед зазначено, що запит направлений "з метою вжиття заходів щодо мінімізації доходів населення та забезпечення додаткових надходжень податку на доходи фізичних осіб".

Далі  ДФС вказує на те, що згідно з поданою формою №1ДФ за IV квартал 2016 року та I квартал 2017 року на підприємстві середньорозрахункова середньомісячна заробітна плата на одного працюючого становить менше законодавчо встановленого розміру.

Після цього податкова нагадує, що відповідно до ст. 3 Закону «Про оплату праці»,  мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. А також – це державна мінімальна гарантія, яка є обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізосіб, які використовують працю найманих осіб, за будь-якою системою оплати праці. Згідно з Законом про держбюджет на 2017 рік мінімальний розмір зарплати становив 3200 гривень.

 Тож, керуючись ст. 19-1 та  пунктами 20.1.320.1.14 ПКУ, ДФС просить платника податків надати документи та пояснення щодо того, чому він виплачує заробітну плату нижче встановленого законом мінімуму.

Звертаємо увагу: далі фіскали посилаються на ст. 73 ПКУ, яка регламентує порядок направлення запитів в ДФС. Тобто, іншими словами, податківці надають форму цього листа, класичного запиту до Державної фіскальної службі, і нагадують, що термін відповіді на цей запит становить 15 робочих днів.

Таким чином, у нас немає сумнівів, що даний лист є запитом, хоча й доволі специфічним.

 

Що робити, якщо ви отримали такий запит ДФС?

З тексту бачимо, що ДФС розцінює цей лист, як офіційний запит в ДФС. А як ви знаєте, направлення запиту є одним із приводів для позапланової податкової перевірки. Отже, потрібно вжити заходів, щоб цього не допустити.

Що нам потрібно зробити в 15-денний термін? 

1) Відреагувати на запит письмово.

У рамках безпеки бізнесу ми все ж таки це рекомендуємо зробити. Хоча б з трьох причин:

  • по-перше, запит отриманий на офіційну електронну пошту.;
  • по-друге, в описовій частині податківці посилаються на норми Податкового кодексу, які говорять про запити, про порядок їх направлення та надання відповідей на них;
  • по-третє, навіть якщо ви сумніваєтеся в тому що цей запит справжній чи надійшов він саме від ДФС, то для того, щоб не допустити позапланової податкової перевірки, простіше на цей запит відписати та таким чином знизити ймовірність її проведення. 

2) Вказати інформацію, яку хоче бачити ДФС (повністю або частково).

 

Зверніть увагу: ви не зобов'язані змінювати заробітну плату за запитом ДФС!!!

 

Про це інколи просить фіскальна служба у листах («підніміть, будь ласка, заробітну плату до середньої по місту Києву або до середньої галузевого розміру заробітної плати»). Проте ви не зобов'язані в цій частині реагувати на запити або вимоги ДФСУ.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»