• Посилання скопійовано

Оподаткування подарунків у 2018 році: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Податкова змінила свою позицію: відтепер якщо вартість подарунку у 2018 році, включаючи суму ПДВ, перевищує 930 грн 75 коп, то ми оподатковуємо ПДФО і ВЗ не суму перевищення (як у ДФС вважали раніше), а усю вартість подарунку.

Оподаткування подарунків у 2018 році: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Відповідно до пп. 165.1.39 Податкового Кодексу, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається (тобто не оподатковується ПДФО та військовим збором) «вартість дарунків, а також призів переможцям та призерам спортивних змагань, якщо їх вона не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати у розрахунку на місяць, встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі».

Тобто законодавством чітко прописана умова не оподаткування подарунку, якщо його вартість не перевищує для 2018 року 930 гривень 75 копійок.

Які ж умови оподаткування подарунку?

Тут вже існувало дві позиції, це позиція і думка Державної фіскальної служби і моя особиста. Протягом 2015-2017 років ДФС в своїх листах неодноразово звертала увагу на порядок оподаткування саме вартості перевищення. Як вони писали у своїх листах, «якщо вартість дарунку перевищує неоподатковуваний розмір, то саме така сума перевищення оподатковується ПДФО як додаткове благо, з урахування натурального коефіцієнту».

Тобто податки сплачуються і коефіцієнт застосовується саме на суму перевищення від вартості оподаткування.

Я ж притримувалася іншої позиції і протягом 2015-2017 років наполягала на умовах оподаткування всієї вартості подарунку, якщо вона є вищою за необмежений розмір. Для 2017 року це було 800 грн, для 2018 року це 930 грн 75 коп.

А вже вчитуюсь у норми Податкового Кодексу, прислуховуючись до різних думок щодо оподаткування або неоподаткування вартості подарунків, платники податку самостійно приймали рішення.
 


Невідомо, чи це остаточне рішення Фіскальної служби, чи воно знову буде мінятись, але на початку 2018 року ДФСУ змінила свою позицію. У листі від 28.02.2018 №810/6/99-99-13-02-03-15/ІПК (це індивідуальна податкова консультація) податкова зауважила: «якщо вартість дарунків перевищує вказаний розмір, то уся їх вартість оподатковується податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо з урахуванням положень п. 164.5 ст. 164 Кодексу», тобто з урахуванням коефіцієнту.

Тобто податкова, змінюючи позицію, вийшла вже на інший рівень надання консультацій, з метою утримання податку на доходи та військового збору. І тепер, маючи вже спільну позицію ДФСУ і мою особисто, визначаємо вартість оподаткування подарунку за двома наступними варіантами:

 

Варіант 1. Неоподатковувана вартість подарунку для 2018 року, включаючи суму ПДВ, становить 930 грн 75 коп.

Ця сума не оподатковується ні ПДФО ні військовим збором. Що стосується ЄСВ, то якщо подарунок отримує працівник підприємства і це по документах персонально передається йому, то вартість такого подарунку, незалежно від того - оподатковується чи не оподатковується вона ПДФО, є об’єктом для ЄСВ у повній сумі.

 

Варіант 2. Вартість подарунку перевищує 930 грн 75 коп. з врахуванням ПДВ.

У цьому разі ми оподатковуємо ПДФО і ВЗ не суму перевищення, а усю вартість подарунку.

 

Приклад: Вартість подарунку 950 грн Розрахунок ПДФО ми здійснюємо так: 950 грн множимо на коефіцієнт 1,2195 і отриману базу оподаткування множимо на ставку 18%. Отримуємо 208,53 грн, це і є сума ПДФО. Військовий збір розраховується без застосування коефіцієнту: 950 грн множимо на 1,5% ставки військового збору; отримуємо 14,25 грн.

 

Маючи оподатковувану вартість подарунку у звітності за ф. 1ДФ ми відображаємо оподатковувану суму подарунку із застосуванням ознаки доходу 126 і суму податку. Що стосується ЄСВ, то якщо вартість подарунку оподатковується ЄСВ (у випадку отримання подарунку саме цим працівником), то до персоніфікації до таблиці 6, вартість подарунку включається у складі фонду оплати праці як звичайна заробітна плата із застосуванням ознаки доходу 01.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»