• Посилання скопійовано

Що робити, якщо необгрунтовано включили в план-графік перевірок ДФС: «7 хвилин» з Олександром Смирновим

В черговому відео «7 хвилин» поговоримо про ще одну додаткову підставу для оскарження результатів податкової перевірки

Що робити, якщо необгрунтовано включили в план-графік перевірок ДФС: «7 хвилин» з Олександром Смирновим

З 2017 року (а практично – з 2018 року) підставою для проведення податкових перевірок є затверджений ДФСУ план-графік проведення перевірок на цілий рік. А отже, тепер підставою для перевірки є не стільки наказ про її проведення, скільки цей план-графік.

Таким чином, якщо ми встановлюємо порушення порядку або процедури внесення інформації щодо нашого підприємства в план-графік проведення перевірок, ми можемо говорити про те, що наказ про її проведення прийнятий з порушеннями.

 

Звідки такі відомості?

Верховний Суд у постанові від 23.01.2018 р., справа №к/9901/1709/17 вказав: «Враховуючи вищезазначені норми права та встановлені обставини справи, зокрема, що план - графік складений з порушеннями строків, а також відносно того, що контролюючий орган не надав інформації з приводу процедури та підстав включення позивача до плану - графіку (з наданої Інформаційно - аналітичної довідки не вбачається за який період було проаналізовано діяльність підприємства та яким чином вираховувався ступінь ризику), а також враховуючи що з наданого витягу плану - графіку фактично не вбачається коли та ким він був затверджений, суди попередніх інстанцій дійшли правильного висновку про те, що відповідачем не дотримано умов та порядку прийняття контролюючим органом рішення про проведення перевірки, що в свою чергу не може бути належною підставою для прийняття оскаржуваного наказу».

 

Що хотів сказати Верховний Суд?

Фактично ми повинні розуміти, що аби потрапити в план-графік проведення податкових перевірок у ДФС повинні бути якісь підстави, аналіз даних і подальше прийняття рішення про включення підприємства в план-графік.

Більш того, кожному підприємству під час такого аналізу інформації присвоюється ступінь ризику – високий, середній та незначний.

Відповідно компанія може просто бути не згодна з тим, що вона належить, наприклад, до високого ступеня ризику. І сумнівається в тому, що її взагалі обґрунтовано включили в план-графік перевірок на 2018 рік.

">

 

Як бути, якщо ви знайшли себе в плані-графіку перевірок (через призму позиції ВС)?

Ви можете піти двома шляхами:

Шлях 1. Дочекатися, коли прийде перевірка, не допустити її та опісля оскаржити в суді наказ про проведення даної перевірки. При цьому, мотивуючи тим, що ви не знайшли себе ні в одному критерії високого ступеня ризику підприємства та сумніваєтеся в законності включення у план-графік на 2018 рік.

Цю інформацію, як підказав Верховний Суд,  можна витребувати у ДФС в суді (конкретно,  коли і ким було прийнято це рішення, в які терміни і на підставі яких критеріїв внесено в план-графік).

 

Шлях №2. Не чекаючи перевірки, можна вже сьогодні звернутися із запитом до ДФС щодо надання публічної інформації про те, на якій підставі вас включили в план-графік перевірок, за якими критеріями і, відповідно, хто приймав це рішення.

Після отримання відповіді можна буде прийняти управлінські рішення, що робити далі. Якщо ви кардинально не будете згодні з відповіддю ДФС, можна (не чекаючи самої перевірки) одразу подати позов до суду, щоб встановити факт неправомірного включення до плану-графіка (і відповідно виключити будь-які підстави для проведення перевірки).

 

Висновки

1) Для включення підприємства до плану-графіка перевірок у ДФС повинні бути підстави.

2) Підприємство може не відповідати присвоєному йому ступеню ризику.

3) Якщо ви не згодні з включенням в план-графік, не допускайте перевірку і оскаржуйте наказ про її проведення.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551