• Посилання скопійовано

Як не показати збитки у декларації з прибутку, щоб не привертати увагу податківців: «7 хвилин» з Мар'яною Кавин

Як не показати збитки у поточній декларації або як збільшити об’єкт оподаткування, якщо бухгалтерський прибуток є менший, ніж мав би бути?



 

Варіант 1:  «Зайві» витрати відносяться на Дт 39 «Витрати майбутніх періодів»

На думку автора, цей спосіб не хороший тим, що ви спотворюєте бухгалтерський облік. Адже П(С)БО 16 говорить про те, коли саме витрати мають бути віднесені до витрат у бухгалтерському обліку.

Нагадаємо, що всі витрати діляться на дві групи:

  • I група -  витрати, пов’язані із собівартістю;
  • II група - витрати періоду.

Так от, собівартість може бути відображена у витратах лише тоді, коли показані доходи, у зв’язку з якими ці витрати виникли. Інша група, витрати періоду, може бути відображена лише за той період, за який ці витрати нараховані, а не в іншому періоді.

Тому закидаючи ці витрати, які стосуються звітного періоду, на Дебет 39 ви "хороните" ці витрати на право бути у витратах і на право зменшити об’єкт оподаткування. У подальшому, якщо ви захочете згадати про ці витрати і зробити кредит 39, а дебет витрати поточних періодів є всі підстави у контролерів вийняти із витрат такі віднесені витрати. Як каже П(С)БО 6, ми маємо право помилки минулих звітних періодів виправити виключно через нерозподілений прибуток. Тому цей спосіб не годиться.

 

Варіант 2:  «Розпроводження» документів на бажану суму (як правило, акти виконаних робіт)

Як ви розумієте із аргументів попереднього способу, цей варіант теж важко назвати прийнятним.

 

Варіант 3: «Зайві» витрати відносяться на рахунок 44

Таким чином бухгалтери порушують П(С)БО 6, адже усі витрати відносяться до витрат до рахунків 8 чи 9 класу. А 44 рахунок «Нерозподілений прибуток» не є смітником і на цей рахунок ми відносимо лише:

  • створення дивідендів,
  • створення резервного капіталу,
  • виправлення помилок минулих періодів.

Але витратам, які на вашу думку не є господарськими, не місце у 44 рахунку, а швидше уже тоді 949 або 977.

 

Варіант 4: «Завищення» доходів у бухобліку

Це теж не варіант. У бухобліку все по чесному, а уже в декларації відображаємо той об’єкт оподаткування, який пасує на вашу думку вам. Але це той варіант, який лектор вважає прийнятним.

 

Варіант 5: Припинення нарахування амортизації, ненарахування або «перенесення» курсових різниць

Ненарахування курсових різниць, перенесення їх у часі або припинення нарахування амортизації - усі ці варіанти суперечать П(С)БО 16. Відповідно у майбутньому, якщо ви і захочете відновити нарахування: курсових різниць, амортизації, то це зможете зробити виключно через рахунок 44, як виправлення помилок минулого періоду. І таким чином ви ці витрати "хороните" для майбутніх періодів.

 

Який спосіб найприйнятніший?

На думку автора, у бухгалтерському обліку все по-чесному. Всі доходи та витрати мають бути відображені в тих періодах, до яких вони стосуються. А уже в декларації (додаток РІ) ліва частина - збільшувальна, в лівій частині будь-яка із різниць збільшує об’єкт до оподаткування. Вибирайте будь-який рядок, колонка якого є в лівій частині, і таким чином, вписавши туди суму, ви збільшуєте об’єкт оподаткування.

 ***

Що далі буде?

У майбутньому може трапитись так, що об’єкт оподаткування уже поточного звітного періоду буде більший, значно більший і буде велика сума податку на прибуток до сплати. От в цей момент ви можете собі нагадати про так звану "помилку", яку ви допустили в додатку РІ. І шляхом уточнення, через поточну декларацію, через заповнення додатку ВП, згадати про цю помилку і виправити її.

Таким чином, у вас до сплати уже за той більш прибутковий період буде менша сума, або ж можете подати як уточнюючу декларацію за минулий період.

***

І ще кілька слів про такі рахунки як 949-й і 977-й.

Багатьох бухгалтерів це турбує, коли негосподарські витрати, на їхню думку, немає куди віднести: на 44-й не можна, тоді відносимо на інші витрати періоду. Так от, з практики, коли фіскали роблять перевірку, рахунки, які вони беруть для аналізу насамперед, будуть 949 і 977. І ви фактично для перевірки усе на долоні позбирали; усе що негосподарське. А негосподарське, як правило, воно дуже часто межує із додатковим благом конкретної фізичної особи (переважно, це керівник підприємства). Тому лектор не рекомендує використовувати ці рахунки. Якщо ці витрати пов’язані із управлінським персоналом, нічого не заважає віднести їх на Дебет 92. 

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»