• Посилання скопійовано

Коди УКТ ЗЕД у чеках РРО — на що слід налаштуватися: «7 хвилин» з Тимуром Алієвим

У обов’язкових реквізитах чеків РРО є код УКТ ЗЕД. Поговоримо про те, коли він застосовується та чим загрожує його не зазначення



Насамперед поговоримо про новацію, яка виникла ще весною і  стосується змін до положення Мінфіну від 21.01.2016 р. №13. Це Положення про форму та зміст розрахункових документів. І от серед обов’язкових реквізитів, як звичайного касового чека, фіскального (ФКЧ-1), видаткового касового чека (ФКЧ-2), так і чека програмно технічного комплексу самообслуговування, з’явився ще один реквізит — код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених законодавством).

Слайд 1

На слайді 2 наведено, де має друкуватися цей код. Він друкується в шостому рядку фіскального чека. Пишеться код товара, без слова «код». Далі йде назва товару (послуги), його вартість і вартісне позначення ставки ПДВ.

Для кого визначений цей код? Для тих хто торгує пальним.

Слайд 2

Перша ситуація, яка може виникнути, навіть якщо ви пальним не торгуєте, але у вас є підзвітні особи (ті хто їздять у відрядження), і вони на бензин приносять ось ці чеки. Приходить прискіпливий податківець перевіряти ваші авансові звіти. І не дивлячись на те, що у ПКУ йдеться не про фіскальний чек, не про розрахунковий документ, а про документальне підтвердження витрат, податківці завжди що хочуть бачити там? Так, нормальний фіскальний чек. Наприклад,  таксі не проблема взяти на відрядження, проблема UBER підтвердити той самий.

От цікава ситуація. Принесла підзвітна особа вам такий чек, а в чеку відсутній код УКТ ЗЕД на пальне. Що податківець визнає? Фіскальний документ не відповідає формі. Або код є, але він стоїть не в тому рядку, а отже так само фіскальний документ не відповідає формі.

Другий момент. У Положенні №13 прописало дуже хитро - УКТ ЗЕД не на пальне, а УКТ ЗЕД у випадках, передбачених законодавством. Що може відбутися завтра? Наших депутатів, наших законотворців щось "переклинить" і вони внесуть зміни до Закону про РРО, що УКТ ЗЕД код зазначається на усі товари. На усі товари, так. Підзаконна база вже готова.

Зараз УКТ ЗЕД код де ми зазначаємо? Щоденна податкова накладна за підсумками операцій. Єдине, за що нас зараз можуть оштрафувати, що не той УКТ ЗЕД код (ну помилкова ця накладна). Вона взагалі виписується на кінцевого споживача і не блокується.

А от якщо не той УКТ ЗЕД код буде в чеку. Тоді податківець може визнати, що:

  • або відсутність коду — відсутній документ взагалі, як такий;
  • або неправильний код, теж відсутній документ. Яку проблему власне зараз й маємо з податковими накладними.

 Лектор радить всі УКТ ЗЕД коди переглянути. І може бути, дійсно, така ситуація, що вони попадуть в чек РРО.

Так, і до речі, щодо товарних чеків. От з 1 червня чітко прописано, що якщо ФОП не застосовує РРО, він оприбуткування готівки робить у Книзі обліку доходів або Книзі обліку доходів і витрат, на підставі товарних чеків або квитанцій. Це чітка пряма норма. Тобто ніякі ПКО від ФОПів не беремо, так само ФОП ніякі ПКО не виписує, ніякі квитанції він не виписує.

Але що хочуть бачити податківці? У 2011 році був лист, що товарний чек має містити всі реквізити фіскального чеку. Давайте просто це уявимо. Я, ФОП, продаю хліб, молоко, і так не встигаю писати ці чеки під кальку, а ще маю туди код УКТ ЗЕД вписати. Отже, в принципі може бути щось дуже весело.

 

Важливо‼!

1. У обов’язкових реквізитах чеків РРО є код УКТ ЗЕД. Наразі він застосовується лише щодо пального.

2. Серед документів, які підтверджують витрачені кошти на відрядження або під звіт, може бути чек на придбання пального.

3. Код УКТ ЗЕД зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»