• Посилання скопійовано

Розрахунок коригування на зменшення суми компенсації: «7 хвилин» з Вікторією Величко

Питання реєстрації ПН та РК з кожним днем стають все актуальніші. А далі буде ще цікавіше — адже очікуємо нову форму податкової накладної і розрахунку коригування



Податкова накладна та розрахунок коригування на сьогодні є документами, що забезпечують податок на додану вартість. Отже, правильне їх заповнення та своєчасна реєстрація є запорукою того, що у вас будуть своєчасно сплачені податки та не буде штрафних санкцій.

Але ж штрафні санкції є і до несвоєчасної реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування...

Якщо розглядати податкову накладну, то у ПКУ чітко вказано, що немає максимального терміну реєстрації податкової накладної, а існує лише термін, впродовж якого підприємство може використовувати податковий кредит. Отже, з урахуванням такої позиції ми взагалі-то і звикли реєструвати податкові накладні, зважаючи на податковий кредит.

На сьогодні податкові накладні, які зареєстровані після 3 грудня 2017 року, надають право на податковий кредит впродовж трьох років. Отже, і реєструвати податкову накладну є сенс лише в продовж трьох років. Після цього ця податкова накладна не надає податкового кредиту.

Що стосується терміну реєстрації, то це загальні умови:

  • за першу половину місяця — до кінця місяця,
  • а за другу — до 15-ого числа.

Якщо ці дати припадають на вихідний день, то цей вихідний день теж є днем реєстрації податкової накладної. Тобто вихідний день  (якщо це 15 число) — також буде інформаційним днем. Тобто  ми зможемо зареєструвати податкову накладну та розрахунок коригування.

Але ще дуже цікава ситуація виникла з ПКУ з 1 січня 2018 року. Додано нову норму щодо реєстрації розрахунку коригування зменшуючого. Тобто у ПКУ є фраза, що якщо підприємство-платник ПДВ реєструє РК на зменшення, то такий розрахунок коригування реєструється впродовж 15 днів з дати отримання такого розрахунку коригування.

Для того щоб зареєструвати РК на зменшення, потрібно реєструвати його за загальним правилом. Тобто з мінусом визначимо всю загальну суму, що є у податковій накладній, а потім наступним рядком визначимо безпосередньо суму з плюсом (але ту що залишилася у підприємства в податкових зобов’язаннях, а не ту, як це було раніше, на яку ми зменшували цю податкову накладну). Сьогодні підприємства безпосередньо мають проблему при реєстрації такого розрахунку коригування. Ця проблема не відразу відчутна, оскільки підприємство складає РК, надає його покупцю, покупець її реєструє.

Але питання в тому, що вважати датою отримання? На сьогодні не існує чітко визначеної дати отримання у розрахунку коригування. Так, є дата коли ви побачили цей розрахунок коригування у себе в кабінеті. Є дата коли визначено «отримано». Але це не прописано ні нормою ПКУ, ні чітко не визначено розрахунком коригування, до якої дати називати, що це «отримано». Тому податківці на сьогодні рекомендують розрахунок коригування щодо зменшення податкової накладної реєструвати у той же період, що і саму податкову накладну. Тобто це період за першу половину місяця до 30 числа (або 31, якщо місяць довгий). І за другу половину місяця — до 15-ого числа.

Отже, ми чітко визначили, що цей розрахунок коригування  потрібно реєструвати безпосередньо у терміни як податкову накладну. Але ви запитаєте: а чи можна на інший термін, чи можна подовжити собі термін? Так, можете подовжити. Але потім вам прийдеться доводити, що є датою отримання такого розрахунку коригування.

Якщо маємо протилежну ситуацію: є отриманий розрахунок коригування від першого числа складений. Першого числа складений він до вас зайшов, до системи - другого числа. Отже, раніше ви до 17-ого повинні були б зареєструвати розрахунок коригування, а ви, наприклад, реєструєте як податкову накладну. Чи буде тут порушення? Формально, з точки зору ПКУ, порушення є. А якщо з точки зору ПКУ і складання розрахунку коригування, і системи реєстрації, то чітко не визначено що є датою отримання. Отже, якщо ми говоримо про продовження терміну, то ризик тут є. А якщо про терміни як у податковій накладній, то в даному випадку будете приймати рішення щодо податкової консультації і неможливості визначення дати отримання розрахунку коригування. Як ми знаємо, ПКУ є первинним над консультаціями ДФСУ. Якщо ви хочете використовувати таку консультацію, то задайте це питання податковій службі  індивідуально і отримайте індивідуальну податкову консультацію. І тоді у вас не буде штрафних санкцій щодо несвоєчасної реєстрації розрахунку коригування.

 ***

Важливі висновки

1. Постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в ЄРПН РК покупцем. 

2. З 01.01.2018 р. зменшуючий РК реєструється протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК.

3. Реєстрація РК на зменшення зобов'язань в терміни, як ПН, на думку ДФС, можлива. Але за нормами ПКУ призведе до штрафних санкцій.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»