• Посилання скопійовано

Акценти трансформації фінансової звітності: «7 хвилин» з Оленою Харламовою

В цьому випуску ми поговоримо про акценти трансформації фінансової звітності


<


З прийняттям Закону про бухгалтерський облік коло підприємств, які зобов’язані складати фінансову звітність за МФСЗ, суттєво розширилось. До цього кола потрапили великі підприємства та підприємства, що здійснюють видобуток корисних копалин.

До великих підприємств віднесені такі, які мають вартість активів понад 20 млн євро, чистий дохід більше 40 млн євро і чисельність працівників понад 250 осіб. Для відповідності критеріям великого підприємства достатньо дотримання двох з наведених ознак.

Всі ці підприємства повинні провести процедури переходу на складання МФСЗ-звітності. Процес складання МФСЗ-звітності і підготовки до нього це достатньо тривалий процес, який складається з декількох етапів: підготовчого, перехідного і першого звітного періоду.

Підготовчий етап може тривати достатньо довго і не обмежений за часом. Він починається з дати, коли підприємство приймає рішення переходити на складання МФСЗ-звітності. Протягом цього етапу тривають підготовчі процедури до переходу на МФСЗ.

Перехідний етап стартує з дати переходу на складання МФСЗ-звітності. Дата переходу - це дата початку першого порівняльного періоду, який буде представлений у першій фінансовій звітності за МФСЗ. Для більшості підприємств, які потрапили до кола обов’язкового застосування МФСЗ у зв’язку з зазначеними змінами, у Законі про бухгалтерський облік обрано датою переходу 1 січня 2018 року. Тобто ці підприємства в перехідному періоді повинні зробити п’ять трансформацій: на 1 січня 2018 року; на 31 березня; 30 червня; 30 вересня і безпосередньо на 31 грудня 2018 року. Таким чином, на перехідному етапі буде зроблено п’ять трансформацій і підготовлена порівняльна інформація для першої фінансової звітності за МФСЗ.

Починаючи з 1 січня 2019 року, підприємства будуть повинні здавати безпосередньо МФСЗ-звітність з порівняльною інформацією яка підготовлена за 2018 рік. І так перша фінансова звітність за міжнародними стандартами буде сформована на 31 грудня 2019 року.

Особливу увагу радимо приділити інвентаризації при переході на міжнародні стандарти. Відповідно до чинних норм Положення про інвентаризацію активів і зобов’язань, підприємства зобов’язані провести обов’язкову інвентаризацію на дату переходу. Причому недостатньо для проведення інвентаризацій тільки процедур кількісного аналізу. Необхідно обов’язково звертати увагу на критерії визнання активів і зобов’язань, а також на оцінки, які до них застосовуються.

Також особливу увагу варто приділити справедливій вартості при переході на МФСЗ. Так, це справедлива вартість, вартість виходу, тобто ціна виходу, та вартість, за якою можемо позбутися активу чи зобов’язання. Застосування справедливої вартості при переході на МФСЗ обов’язкове для фінансових інструментів, які в подальшому будуть оцінюватися за справедливою вартістю, для застосування умовної доцільної собівартості, яка використовується для основних засобів, нематеріальних активів, інвестиційної нерухомості, прав оренди тощо. Та інших об’єктів обліку, для яких справедлива вартість вимагається міжнародними стандартами.

Окрему вагу слід звернути на облікову політику за міжнародними стандартами. Цей документ є конституцією бухгалтерії і він повинен бути підготовлений на дату переходу та враховувати версію стандартів міжнародних, яка буде діяти на звітну дату, тобто на 31 грудня 2019 року. Облікова політика обов’язково повинна містити самостійні та альтернативні облікові рішення і включати в себе загальні положення, політику звітування, а також пооб’єктну політику щодо первісного визнання, оцінки, подання та розкриття інформації про об’єкти бухгалтерського обліку у фінансовій звітності.

Безпосередньо трансформація фінансової звітності - це процес деталізації облікових даних і групування їх відповідно до вимог міжнародних стандартів. Сам стандарт, який пред’являє вимоги до трансформації - це МФСЗ 1. Відповідно до нього ми повинні зробити чотири основних трансформаційних процедури:

  1. визнати те, що ми не визнавали у фінансовій звітності, але повинні визнавати за МФСЗ;
  2. не визнати те, що ми визнавали, але не маємо права визнавати відповідно до МФСЗ;
  3. провести оцінку активів і зобов’язань на дату переходу на МСФЗ для доведення її до адекватності вимогам МФСЗ;
  4. рекласифікувати ті об’єкти, які відповідно до національних стандартів відображалися за іншими правилами, ніж цього вимагають МФСЗ.

І наступний акцент - це формування безпосередньо фінансової звітності. Відомо, що НП(С)БО1 встановлено форми фінансової звітності, які мають використовувати також підприємства, які звітуються за МФСЗ. Ці форми фінансової звітності є обов’язковими. Проте повністю виконати вимогу МФСЗ в цих формах не є можливим і радимо в цьому випадку звернути увагу на лист Мінфіну від 04.01.2013 р. №31-08410-06-5/188, який дозволяє розкрити у Примітках до фінансової звітності всю інформацію, що вимагається МФСЗ, але не може бути розкрита в формах фінансової звітності, що передбачені НП(С)БО1.

 

Важливо❗

1. Процес переходу на МСФЗ складається з трьох етапів: підготовчий, перехідний та перший звітний період.

2. Підприємства готують облікову політику з урахуванням редакції МСФЗ, що діятиме на першу звітну дату.

3. Перехід на МСФЗ-звітність передбачає чотири типи трансформаційних процедур: визнання, припинення визнання, оцінку та рекласифікацію.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»