• Посилання скопійовано

Уточнення фінзвітності – особливості та правила: «7 хвилин» з Мар’яною Кавин

Поговоримо про випадки подання уточненої фінансової звітності



Давайте умовно розділимо усі помилки на такі: з точки зору бухгалтерського облік та з точки зору податкового обліку.

У податковому обліку цей момент регулює ст. 50.1 ПКУ: якщо платник податків виявив у строк до 1095 днів від граничного строку помилку, він має право або подати уточнюючу звітність, або виправити у складі поточної декларації.

Щодо бухгалтерського обліку, тут керуємось П(С)БО 6 «Виправлення помилок». Щоправда, у ньому йдеться лише про випадок, коли помилка вплинула на доходи або витрати і допущена у попередніх роках. Про іншу помилку не сказано нічого. З цього робимо висновок:

  1. помилка, яка допущена протягом поточного звітного року, виправляється наростаючим підсумком у складі відповідної групи доходів і витрат у звітному періоді;
  2. якщо помилка зачепила попередні роки, то вона коригується завдяки вхідному сальдо рахунку 44 «Нерозподілений прибуток».

При виправленні помилки ми зобов’язані вказати в примітках зміст, причину помилки, а також чи оновлена фінансова звітність оприлюднювалася. З цього доходимо наступних висновків. В податковому обліку чітко прописано, що є уточнююча звітність, а є в складі поточної (та й в основній формі декларації у верхньому правому куті обираємо звітна, звітна нова, уточнююча). Якщо ви глянете фінансову звітність, незалежно від того, який з трьох пакетів ви подаєте, у будь-якому випадку немає можливості обрати звітна, уточнююча чи нова звітна. Тобто уточнюючої фінансової звітності немає. Виправлена фінансова звітність називається оновлена, ми просто фінансову звітність переписуємо такою, якою вона мала б бути, якби помилки не було. І далі уже її подаємо як додаток до податкової декларації.

 

Якщо помилка впливає на… 

Варіант 1. Показники фінансової звітності і декларації.

Ще раз - уточнюючої фінансової звітності немає, але є оновлена. Тому, коли помилка зачепила і фінзвітність, і декларацію, то і одне, і друге слід подати (причому спочатку фінзвітність, а тоді декларацію). 

Варіант 2. Виключно на показники декларації.

Припустимо, ми допустили помилку у додатку РІ (податкові різниці) або в будь-якому іншому додатку. Податківці дозволяють не подавати фінансову звітність, а лише податкову декларацію. Порада ж лектора буде іншою: якщо ви подаєте уточнюючу декларацію у зв’язку з тим, що виправляєте показники самого податкового зобов’язання з податку на прибуток, слід подати обов’язково фінансову звітність оновлену, яка буде невід’ємним додатком до цієї декларації.

Варіант 3. Показники фінансової звітності.

Ось тут дивина. За роз’ясненнями фіскалів, ми б мали подати податкову декларацію за той період, за який змінилася наша фінансова звітність. Наприклад, за 2017 рік в зв’язку із помилкою, яку ви знайшли, виправляєте фінансову звітність. Скажімо, у вас було оприбутковано основні засоби, а мало би бути запаси тощо. У вас змінилися показники фінансової звітності. На думку податківців, щоб оновили фінзвітність, слід подати саму податкову декларацію, до якої додати ось цю фінзвітність. На думку лектора, цього робити не обов’язково.

Варіант 4. Квартальні показники.

Якщо у вас звітний період квартал і ви допустили помилку у першому кварталі, але виявили її за результатами року, фінансова звітність згідно з П(С)БО 6 не оновлюється. Адже помилка в поточному звітному періоді відображається тоді, коли ви її виявили і показуєте в складі поточного року доходів і витрат.

Уточнюючу декларацію, на думку лектора, подавати потрібно, оскільки якщо це різні звітні періоди (перший квартал, рік), то від цих показників буде залежати податок на прибуток. І якщо його величина від того буде змінюватись, то, звісно, потрібно подати. Радили б в цьому випадку до декларації подавати оновлену фінансову звітність.

Щоб легко було запам’ятати, чи потрібно подавати уточнюючу фінансову звітність, коли ми виявили помилку: уточнюючої немає, є оновлена фінансова звітність. Подавати радимо, якщо подаєте податкову декларацію. Чому? Тому що згідно зі статті 46.2 ПКУ фінансова звітність є невід’ємною частиною декларації. Більш того, сама відмітка в податковій декларації про те, що ви подаєте фінансову звітність, є обов’язковим реквізитом.

До речі, якщо ви уточняєте попередній звітній період, податківці, посилаючись на ст. 46.4 ПКУ, в якій прописано ваше право подати пояснення до декларації, говорять про ваш обов’язок, коли ви уточняєте попередній період, дати пояснення, що саме ви виправляєте і суть, причину вашої помилки. Пам’ятаємо про те, що фінзвітність подається першою, а тоді декларація.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»