• Посилання скопійовано

Виплачуємо дивіденди у 2019 році: «7 хвилин» з Іриною Зубрицькою

Сьогодні поговоримо про особливості виплати та нарахування дивідендів у 2019 році



Закон "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальність", який набрав чинності 17.06.2018 року, ввів певні правила та обмеження щодо виплати дивідендів у 2019 році.

Зокрема, уточнено, що дивіденди розраховуються з чистого прибутку учасникам, які були такими на день прийняття рішення про виплату дивідендів, та за будь який період, який кратний кварталу. Якщо інше не встановлено рішенням зборів, то дивіденди виплачуються грошовими коштами, готівковими чи безготівковими, в термін не більше 6 місяців від дати прийняття рішення про їх виплату.

Проте є певні обмеження, на які хочемо звернути вашу увагу.

  1. товариство не зможе нарахувати та виплатити дивіденди, якщо воно має заборгованість перед учасниками, що вибули або їх правонаступниками;
  2. також дивіденди не нараховуються учаснику, який має заборгованість перед товариством щодо своїх внесків до статутного фонду;
  3. і найголовніше -  при виплаті дивідендів товариству потрібно зважити, чи вистачить йому грошових коштів, інших високоліквідних активів, для виплати дивідендів, а також для погашення вимог кредиторів за зобов’язаннями, термін виконання яких настав.

Щодо оподаткування дивідендів при виплаті їх фізичній особі, у товариства не виникне власних податкових зобов’язань, а лише обов’язок утримати ПДФО та військовий збір. При цьому "загальносистемники" утримують ПДФО за ставкою 5%, а "єдининоподатники" - за ставкою 9%.

Дивіденди не є об’єктом оподаткування єдиним соціальним внеском.

Якщо ж дивіденди виплачуються українському резиденту - юридичній особі, виникає питання нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток. Але виникає воно лише тоді, коли сума нарахованих дивідендів за відповідний період, перевищує об’єкт оподаткування з податку на прибуток за той же період. Наприклад, якщо підприємство хоче нарахувати та виплатити 200 тис. грн дивідендів, воно порівнює цю суму з об’єктом оподаткування за відповідний період (скажімо,  2018 рік). І якщо об’єкт оподаткування становить менше 200 тис. грн (наприклад, 150 тис. грн), то з різниці в 50 тис. грн підприємство повинно сплатити так званий дивідендний авансовий внесок з податку на прибуток. Щоправда, у подальшому цей авансовий внесок підприємство може зарахувати в сплату податку на прибуток наступних періодів.

А от "єдиноподатникам" пощастило більше. З 2018 року завдяки змінам, внесеним до ПКУ, вони не нараховують та не сплачують авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів юридичним особам.

Не забувайте також про граничні суми готівкових розрахунків! Дивіденди можуть бути виплачені готівкою, але при виплаті готівкою з каси підприємства дивідендів фізичній особі ми повинні пам’ятати про обмеження у 50 тис. грн, при виплаті юридичній особі - про обмеження у 10 тис. грн  на день такої виплати.

 

Важливі висновки

1. Розрахунок дивідендів здійснюється з чистого прибутку учасниками, які були такими на день прийняття рішення про виплату, за будь-який період, кратний кварталу.

2. Дивіденди виплачуються грошовими коштами в термін не більше шести місяців від дати прийняття рішення щодо їх виплати (якщо інше не встановлено рішенням зборів).

3. Існують деякі обмеження щодо дивідендів. Зокрема, товариство не зможе нарахувати та виплатити дивіденди, якщо воно має заборгованість перед учасниками, що вибули, або їх правонаступниками. Також дивіденди не нараховуються учаснику, який має заборгованість перед товариством щодо своїх внесків до статутного фонду.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202413
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242521
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023549