• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 19–24 серпня

Новий порядок перевірок Держпраці; індексація зарплати у вересні; отримання ДПС функції адміністрування податків та ЄСВ (замість ДФСУ); нова УПК від Мінфіну щодо трансфертного ціноутоврення , а також плани нової влади на податкову амністію та обов’язкове декларування доходів

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 19–24 серпня

Новина тижня: затверджено новий порядок перевірок Держпраці
21 серпня Уряд ухвалив постанову КМУ «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю», якою затверджено:

  • Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю;
  • Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Раніше ми вже розповідали про проект цієї постанови (остання його версія від 08.08.2019 р. була оприлюднена Держпраці тут). Згідно з проектом, основна ідея нововведень така: інспектори з праці не будуть притягати до відповідальності роботодавців у разі виконання вимог припису!

Йдеться про усунення виявлених під час інспекційного відвідування або невиїзного інспектування порушень, у т.ч. за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці (що визначалось Постановою №295).

На жаль, зазначене не стосується виявлених порушень за використання праці неоформлених працівників (оскільки застосування фінсанкцій у таких випадках призводило до накладення штрафів у розмірі значно більшому, ніж сума, яка потрібна на усунення такого порушення).

Зверніть увагу! Текст постанови ще не опублікований. Про його появу повідомимо додатково і ретельно проаналізуємо нові порядки.

Як індексувати зарплату у вересні 2019 року?
За даними Держстату, індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у липні становив 99,4%. А отже, він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Аналогічна ситуація спостерігалась минулого місяця (коли індекс споживчих цін становив 99,5%). Тому у вересні індексувати зарплату будемо на рівні липня.

Зверніть увагу! Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у вересні на рівні липня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно проводити індексацію.

Про все це читайте у традиційному роз’ясненні Мінсоцполітики.

Податкова амністія капіталів фізосіб: які плани у нової влади?
Данило Гетманцев (якого називають серед претендентів від партії «Слуга народу» на пост глави Комітету ВР з питань податкової та митної політики) розповів, як нова влада планує проводити податкову амністію.

За його словами, кожен платник податків матиме право в порядку і в терміни, передбачені законом, задекларувати будь-яку суму грошей, віднісши їх до банку. Або показати те, що було виведено за кордон і перебуває в інших негрошових формах (акції, нерухомість і т.д.). Таким чином фізособам буде надано можливість легалізувати всі доходи, які були приховані від держави і з яких не сплачувалися податки.

Усереднена ставка, яку планується застосовувати до доходів, які легалізуються, становить 5%. Але ставка може бути як підвищеною, так і зниженою. Тобто її розміри зараз обговорюються. Зокрема, передбачається, що ставка ПДФО буде залежати від виду активів.

Крім того, через рік-два після податкової амністії планується ввести обов'язкове (посімейне) декларування для всіх громадян.

Нюанси відображення дат прийняття та звільнення у формі №1ДФ
Податківці в ІПК від 24.07.2019 р. №668/2/99-99-13-02-03-13 наголосили, що у разі неодноразового прийняття фізособи на роботу і її звільнення з роботи у звітному кварталі про таку особу потрібно заповнювати стільки рядків форми №1ДФ, скільки разів інформація про зміну місця роботи особи зустрічається у звітному кварталі.

Наприклад, якщо працівника протягом кварталу було прийнято на роботу, потім звільнено і знову прийнято, то у формі №1ДФ слід відобразити отримані кошти двома рядками:

  • в першому заповнюється дата прийняття на роботу та дата звільнення;
  • у другому – тільки дата прийняття.

Водночас податківці роз’яснюють: якщо місце роботи працівника не змінювалося (працівник поряд зі своєю основною роботою виконував роботу за внутрішнім сумісництвом на тому ж самому підприємстві), то під час відображення у формі №1ДФ доходів, виплачених за основним місцем роботи та за сумісництвом, графа 6 не заповнюється.

Ще три цікаві консультації від ДФС

  • По-перше, фіскали відповіли на чотири актуальні питання від ФОП-«загальників» стосовно оподаткування їхніх доходів. Зокрема, і щодо вільного використання коштів на підприємницькому рахунку на власні потреби після сплати з них всіх податків. Очевидно, податківці не знають, що це вже давно заборонено (як вважає НБУ).
  • По-друге, ДФС у Черкаській області надала відповіді аж на 11 запитань щодо розрахункових та касових операцій. Чи виписують ФОП касові ордери? Кому потрібен РРО? Які штрафні санкції зараз застосовуються за порушення норм з регулювання обігу готівки? Про все це читайте тут.
  • По-третє, податківці зазначили, що згідно з чинним законодавством ліквідувати підприємство може суд. Але ДФС може бути ініціатором цієї події, тобто звернутися до суду для припинення підприємницької діяльності певного платника податків.

Умови та розміри оплати праці керівників держпідприємств планують змінити
Мінсоцполітики оприлюднило проект постанови КМУ «Про умови та розміри оплати праці керівників підприємств, наглядових рад і правлінь підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств».

За ним розмір окладу керівників державних і комунальних підприємств буде визначатися за даними фінзвітності і залежатиме від чотирьох факторів:

  • вартості активів підприємства;
  • чистого доходу від реалізації товарів (робіт, послуг);
  • середньооблікової чисельності працівників в еквіваленті повної зайнятості;
  • середньої заробітної плати на підприємстві (без урахування розміру зарплати керівника та його заступників).

Нові роз’яснення Держпраці

  1. Чи може роботодавець звільнити працівника через досягнення пенсійного віку? На думку Держпраці, такої підстави для звільнення чинне законодавство не містить. Більш того, навіть у випадку скорочення такі працівники мають більші права на збереження робочого місця, ніж інші.
  2. Як нарахувати зарплату за роботу працівника у вихідний день? За роз’ясненням Держпраці, cпосіб компенсації роботи у вихідний день визначається за угодою сторін трудового договору в наказі про залучення працівника до роботи у вихідний день.
  3. Що слід пам’ятати при оформленні працівника на стажування? Держпраці наголошує, що на сьогодні існує тільки два види стажування – студентів та безробітних. В інших випадках «стажування» – це праця без належного оформлення трудових відносин, яке суворо карається.
  4. Як оформити зовнішнього сумісника? Держпраці вважає, під час оформлення на роботу за сумісництвом потенційний роботодавець може попросити завірену за основним місцем роботи копію трудової книжки та довідку з основного місця роботи із зазначенням годин, графіків робочого часу. КЗпП цього, звісно, не вимагає…

Інші новини

  1. Кабмін передав ДПС функції адміністрування податків та ЄСВ (до цього вони були у ДФС). Тепер, як повідомляє Мінфін, залишилося дочекатися формування нової ДПС, і після цього ДФС вже стане історією.
  2. Мінфін затвердив нову Узагальнюючу податкову консультацію щодо ТЦУ. УПК №345 написана для представництв нерезидентів в Україні і відповідає на два питання: подання Звіту про контрольовані операції та визначення обсягу операцій для визнання їх контрольованими.
  3. В Офісі Президента пропонують новий варіант боротьби з корупцієювинагороду 10% від суми відшкодованих державі збитків або хабаря, а також захист (із членами сім'ї включно) тим, хто повідомить про корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Щоправда, поки що це лише законопроект, який восени планують внести до ВРУ.

Наостанок – про актуальне (для батьків школярів)
Вже через тиждень йдемо до школи (новий навчальний рік почнеться наступного понеділка, 2 вересня). Міністерство освіти і науки теж підготувалось і вже надало рекомендації щодо дат шкільних канікул у новому навчальному році.

Згідно з ними осінні канікули плануються в період з 28 жовтня по 3 листопада, зимові – з 23 грудня по 7 січня, весняні – з 23 по 29 березня. Літній відпочинок у школярів триватиме з 1 червня по 31 серпня.

А про те, які медичні довідки потрібні дитині до 1 вересня, читайте тут.

НОВІ вебінари по 1С


[Востаннє в 2019]
2 Безкоштовні вебінари “ТОП-5 помилок в Кадровому обліку”
3-4 вересня. Реєструйтесь!

На вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • Як уникнути помилок з допуском працівника до роботи без трудового договору. І як довести, що трудовий договір дійсно укладений;
  • Недопущення або перешкоджання перевірці з питань праці. Як правильно кваліфікувати та яка відповідальність передбачена;
  • Як не помилитись в дотриманні мінімальних державних гарантій в оплаті праці (МГОП);
  • Недотримання гарантій працівникам, які призвані на військову службу або повернулись з неї. Які гарантії і пільги існують і як не помилитись в їх дотриманні;
  • Що належить до так званих "інших порушень трудового законодавства", за які накладаються штрафи.

Вебінари виключно практичні - візьміть досвід експерта, яка успішно пройшла 20+ кадрових перевірок, працюючи із штатом 100 — 10 000 працівників.

Реєструйтесь на серію вебінарів і підготуйтесь до перевірки з кадрів!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»