• Посилання скопійовано

Зупинка ПН та ризикові коди товарів – система моніторингу від ДПС: «7 хвилин» з Вікторією Величко

Поговоримо про ризикові коди товарів, які сприяють зупинці податкових накладних та розрахунків коригування



Якщо ви платник ПДВ і щодня реєструєте податкові накладні, то тема зупинки ПН для вас є дуже актуальною. Тим паче, що у 2020 році Кабінет Міністрів України надав нам постанову від 11.12.2019 р. №1165, якою затверджено новий Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, разом із:

  • Критеріями ризиковості платника податку на додану вартість (додаток 1);
  • Переліком показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку на додану вартість (додаток 2);
  • Критеріями  ризиковості здійснення операцій (додаток 3);
  • формою Рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку (додаток 4);
  • Таблицею даних платника податку на додану вартість (додаток 5);
  • формою Рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість (додаток 6);
  • формою Рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість (додаток 7).

Ця постанова набрала чинності з 1 лютого 2020 року. І саме в ній чітко визначено правило зупинки податкових накладних.

Як бачите, крім інформації, що була в попередній Постанові №117, у Постанову №1165 ще додано інформацію з попередніх листів податкової служби. Тому зараз в Постанові №1165 ми можемо знайти, крім правил зупинки, ще й критерії для зупинки.

Для чого було затверджувати цю постанову? Для того, щоб не було питань у суді, що зупинка ПН/РК відбувається згідно з показниками, які не затверджені. Адже лист податкової служби не є нормативним документом, він є лише листом. Тому 1 лютого 2020 року чітко постановою визначено критерії ризикового платника, ризикової операції та переліком показників, за якими визначається позитивна податкова історія. Тобто, якщо наша податкова накладна все ж таки потрапить до системи моніторингу податкових накладних та розрахунків коригування, вона спочатку пройде оцінку ризиковості платника і якщо платник буде ризиковий, вона буде зупинена. Далі, якщо платник не ризиковий, вона буде оцінюватись за показниками позитивної історії платника, якщо буде позитивна історія, податкова накладна буде зареєстрована. Якщо позитивної історії не буде, далі буде оцінюватись критерій ризиковості операції. І якщо буде визначено критерій ризиковості – податкова накладна буде зупинена, якщо ж ні, то будемо мати зворотну ситуацію.

Для того, щоб визначати, яку податкову накладну зупиняти, а яку ні, дуже часто податківці провалюють податкову накладну саме до ризиковості операції. Тобто ви не ризиковий платник, у вас при цьому немає показників позитивної історії, то далі потрібно оцінити критерій ризиковості самої операції.

Тож давайте розглянемо один з критеріїв ризиковості операції: «Відсутність товару/послуги, зазначеного/зазначеної в ПН, поданій для реєстрації в ЄРПН, у таблиці даних платника ПДВ як товару/послуги, що на постійній основі постачається, та обсяг постачання  товару/послуги, зазначений у ПН/РК до ПН на збільшення суми податкових зобов’язань, яку/який подано для реєстрації в Реєстрі, дорівнює або перевищує величину залишку, що визначається як різниця між обсягом придбання на митній території України такого/такої товару/послуги (крім обсягу придбання товарів/послуг за операціями, які звільнені від оподаткування та підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою) та/або ввезення на митну територію України такого товару, зазначеного з 1 січня 2017 року в отриманих ПН/РК, зареєстрованих у Реєстрі, і митних деклараціях, збільшеного у 1,5 рази, та обсягом постачання відповідного товару/послуги, зазначеного/зазначеної в ПН/РК, зареєстрованих із 1 січня 2017 р. у Реєстрі…»

І це було б все, але наприкінці цього критерію визначено дуже важливу ознаку: «… і переваження в такому залишку (більше 50 відсотків) груп товарів (продукції), визначених ДПС та затверджених відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному веб-сайті ДПС».

Цей наказ уже маємо. Це Наказ Мінфіну від 03.02.2020 р. №67, яким затверджено Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування, які подано для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу. Переглянути його можна тут.

Тож зараз ми маємо чіткий перелік, в якому більше 100 позицій товарів, які є ризиковими. Тобто якщо ви здійснюєте операції з реалізації товарів і у вас більше 50% цих операцій під визначення першого критерію, ви можете дуже легко потрапити. Тобто якщо ви маєте ризиковий товар і відповідаєте першій частині критерію №1 ризиковості операції, то ви, звичайно, можете потрапити до ситуації зі зупинкою податкових накладних. 

Що робити, щоб не потрапити в ситуацію зупинки, якщо навіть у вас є критерій ризиковості?

У Постанові №1165 визначено: якщо платник податку подає Таблицю даних і вона буде прийнята, тоді коди, визначені у цій Таблиці, будуть вам надавати відсікаючу ознаку. Тобто податкові накладні при прийнятій Таблиці не будуть попадати у систему моніторингу. Тож для того, щоб не мати зупинки податкової накладної (навіть, маючи ризикові товари), необхідно подати Таблицю даних.

Під час подання Таблиці даних потрібно врахувати, що все що подається в цій таблиці повинно відповідати вашим вже здійсненним операціям. Тобто ви вже мали такий податковий кредит і податкові зобов’язання. Також ви повинні надати пояснення до Таблиці і згідно з цими поясненнями пов’язати з даними податкової чи фінансової звітності.

Якщо ви вже подавали таку Таблицю, то вона є дійсною і нову подавати не потрібно (якщо попередня була прийнята).

Чи може бути відмова? Комісія податкової може відмовити. Але ми знаємо, що якщо ви все будете складати за правилами, можна отримати підтверджену Таблицю даних. А підтверджена таблиця даних надасть нам відсікаючу ознаку і не буде ніякої зупинки, навіть якщо ви маєте ризиковий товар.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»