• Посилання скопійовано

Земельні зміни – на що звернути увагу: «7 хвилин» з Віталієм Правдюком

Поговоримо про важливі зміни у земельному законодавстві, які виникли протягом останнього часу та частково пов’язані з пандемією коронавірусу Covid-19 та діями Уряду



28 квітня Президент Володимир Зеленський підписав Закон №552. Його було прийнято вже під час дії коронавірусу, 30 березня 2020 року, але протягом тривалого часу він не підписувався Президентом у зв’язку з проектами постанов, які блокували це. Всі перепони були подолані Верховною Радою і Президент підписав законопроект. Тож з 1 липня 2021 року зміни будуть впроваджені.

Зміни щодо скасування мораторію мають неоднозначний характер. Вони є недостатніми для прихильників реформ, що вимагали скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. З іншого боку, ці зміни є надто великим кроком для тих, хто був противником запровадження скасування мораторію, хто домагався дотримання обмежень щодо обігу земель.

Зміни безумовно є надважливими, оскільки сільськогосподарські землі в Україні - це 72% території суші України. Тож ці зміни торкаються буквально кожного.

Зміни є неоднозначними. Самі способи подолання мораторію є таким собі поганим компромісом, оскільки ці обмеження, що скасовуються Законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, з одного боку, скасовують певні обмеження, але запроваджують нові. Так, з 1 липня 2021 року, серед іншого, запроваджується мораторій (по суті, новий) на продаж земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності і, крім того запроваджується заборона придбання до прийняття референдуму юридичними особами. І ще багато чого криється у тексті закону, який ми обов’язково будемо обговорювати окремо.

Також звертаємо увагу, що у зв’язку з пандемією коронавірусу Covid-19 30 березня 2020 року Верховна Рада прийняла Закон №540. Так, не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 31 березня 2020 року плата за землю, в тому числі і земельний податок та орендна плата за землі державної комунальної власності. Цей закон, безумовно, сприятливо сприймається всіма аграрними виробниками та землекористувачами, але потрібно розуміти нюанси застосування цього закону та процедурні дії, що мають вчинятися землекористувачами та землевласниками для максимально позитивного ефекту від застосування зазначених змін.

Крім того, ми не виключаємо, що певні особливості застосування змін можуть змінитися найближчим чином. І ми повинні розуміти основні тенденції і тренди у цій частині.

Також зауважуємо, що з 16 липня 2020 року набирають чинності глобальні зміни щодо оренди землі, що були запроваджені Законом від 05.12.2019 р. №340. Закон набрав чинності 16 січня, але найважливіші зміни запрацюють 16 липня 2020 року. Ми обов’язково розглянемо їх на найближчому вебінарі.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»