• Посилання скопійовано

ФОПівські ЄСВ – чергове послаблення: «7 хвилин» з Ольгою Гонзайк

Поговоримо про життя ФОП під час карантину та пільгу, яку можуть застосовувати ФОПи вже в травні



Дві гарні новини для ФОП:

  1. ви можете не сплачувати ЄСВ за себе у травні;
  2. якщо ви ФОП на загальних підставах і не отримуєте прибутку, можете не сплачувати ЄСВ вже з 1 січня 2021 року.

Справа в тому, що прийнято два законопроекти №3329-д (Закону №591) та №2166

Закон №591 набрав чинності 29 травня 2020 року. (Про це читайте тут і тут - ред.)

Законопроект №2166 18 травня 2020 року відправлено на підпис Президенту. (Вже підписано, ми пишемо про це тут - ред.)

Отже, з часу набрання чинності цих законів ми можемо не сплачувати ЄСВ у травні та можемо розраховувати, що не будемо сплачувати ЄСВ вже з 1 січня 2021 року. Але давайте про все по черзі.

 

Закон №591 

Нагадуємо, що у березні та квітні ми керувалися Законом від 17.03.2020 р. №533-ІХ, який дозволяв нам не сплачувати ЄСВ за себе у березні та квітні. Незважаючи на те, що ми не сплачували ЄСВ за себе, страховий стаж за нами зберігався за ці пільгові періоди.

Трошки менше пощастило роботодавцям, оскільки вони мали сплачувати ЄСВ за своїх працівників. Проте вони теж отримали деякі послаблення. Їх не штрафували за несвоєчасне подання звітності, несвоєчасну сплату ЄСВ, пеня та штрафи, нараховані протягом березня-квітня не нараховувалися, а нарахована пеня підлягала списанню. Також були послаблення щодо перевірок, оскільки було введено у дію мораторій, якій діяв з 18 березня по 18 травня.

Оскільки на кінець квітня карантинні обмеження не закінчилися, логічним було те, що законодавці прийняли законопроект №3329-д. Він є доповненням Закону №533, оскільки відтерміновував дію послаблень. Ним передбачено, що ФОПи можуть також не сплачувати ЄСВ за себе у травні, а роботодавці не штрафуються за:

  • несвоєчасне подання звітності,
  • несвоєчасну сплату ЄСВ,
  • не нараховується пеня і не проводяться перевірки у період не по 30 квітня, а вже по останній календарний день місяця, у якому буде офіційно проголошено про завершення карантину.

Отже, ми маємо сплатити за перший та другий квартали. У першому кварталі мали заплатити за січень-лютий ЄСВ у розмірі 2078,12 грн до 20 квітня. Але ще раз нагадуємо, що несвоєчасна сплата не штрафується до завершення карантину. За другий же квартал потрібно сплатити ЄСВ лише за червень у розмірі 1039,06 грн до 20 липня. І якщо дія карантинних обмежень у липні буде продовжуватися, то несвоєчасна сплата також не буде штрафуватися. Будьте уважні і стежте за термінами!

 

Законопроект №2166

За ним від сплати ЄСВ звільняються не тільки пенсіонери і інваліди, а ще й особи, які вийшли на пенсію за вислугою років (тобто не досягли пенсійного віку, а вийшли на пенсію за вислугою років). Звільняються від ЄСВ за себе ФОПи на загальній системі та ФОПи - платники єдиного податку, які є також найманими працівниками. І за такі ФОПи роботодавець сплачує ЄСВ у розмірі не нижче мінімального страхового внеску.

Є гарні новини і для тих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і одночасно є ФОП. Це, як правило, юристи, які отримали свідоцтво адвоката або стали арбітражним керуючим, а також нотаріуси. Оскільки у податковій такі ФОП будуть обліковуватися як ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

І нарешті остання зміна, на яку ми всі чекали - звільнення від сплати ЄСВ ФОПів, які обліковуються на загальній системі оподаткування та не отримуються прибуток або є збитковими.

Всі ці зміни ми очікуємо з 1 січня 2021 року. Але для  ФОП, які у 2017-2020 роках також не отримували прибутку або не провадили господарську діяльність, всі нараховані зобов’язання з ЄСВ можна буде списати за деяких умов:

  1. такі ФОПи повинні подати заяву до держреєстратора про припинення їх реєстрації підприємцем;
  2. повинні подати заяву до податкової щодо списання цих штрафних санкцій по нарахуванню ЄСВ протягом 90 днів з дати введення у дію законопроекту №2166.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»