• Посилання скопійовано

Нові ознаки доходів для форми №1ДФ з 1 липня: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Мінфін вніс зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку за ф. №1ДФ. Зміни торкнулися Довідника ознак доходів. Тож поговоримо про нові ознаки доходів, які з'являться з 1 липня 2020 року



Наказом Мінфіну від 26.05.2020 р. №241 внесено зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку за ф. №1ДФ. Наказ набере чинності з 1 липня 2020 року. Про це ми повідомляли тут.

Щоправда, сама форма №1ДФ не зміниться. Новації стосуються лише Довідника ознак доходів. Його буде доповнено новими ознаками, а окремі ознаки будуть змінені.

 

З якого звітного періоду застосовувати зміни?

Оскільки Наказ №241 набирає чинності з 1 липня, то логічно, що застосовувати нові ознаки доходів слід уже у формі №1ДФ саме за II квартал цього року. Адже на момент складання звітності податковий агент вже має керуватися довідником у чинній, тобто зміненій редакції. До того ж у Довіднику ознак доходів є дати початку дії ознаки та дата кінця. І відповідно до змін, внесених до Довідника, датою початку дії нових ознак доходів вказано саме 1 липня 2020 року.

 

Що нового у Довіднику ознак доходів?

Ознака доходу 106. До 1 липня 2020 року її використовували і відображали дохід від надання майна в лізинг оренду або суборенду і, як правило, ми використовували її коли виплачували орендну плату за нерухоме майно. Тепер розділили види майна і маємо три ознаки доходів. Тож, відтепер дохід від надання майна в лізинг оренду або суборенду, саме нерухомого майна, має ознаку 196. А ось ознака 106 буде далі, з 1 липня, відображати дохід від надання земельної частки (паю) в лізинг оренду або суборенду. Ознака 195 відображатиме дохід від надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг оренду/суборенду.

Тобто орендна плата, яку ми виплачуємо за нерухоме майно фізичній особі, не суб’єкту підприємницької діяльності, має ознаку 196. Якщо орендна плата стосується рухомого майна і виплачується на користь фізичної особи, ознака доходу не змінилася і становить 127 (інші оподатковувані доходи). У випадку якщо орендна плата здійснюється нами за нерухоме та рухоме майно на користь суб’єкта підприємницької діяльності ми використовуємо ознаку доходу 157, як і раніше.

Змінено ознаку доходів 153. До 1 липня 2020 року вона відображала поворотну фінансову допомогу та яка надається фізичній особі, та поворотну фінансову допомогу, яка повертається фізичній особі. Але вже з 1 липня 2020 року ці дві господарські операції будуть мати окремі ознаки доходів.

Тепер за ознакою 153 відображатимуться тільки основна сума поворотної фінансової допомоги, яка надавалась платником податку іншим особам та яка повертається цьому платнику податку, тобто фізичній особі. А ознака 197 тепер стосується основної суми поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку, тобто надається йому.

Отже, детально розглянемо, як саме ми маємо діяти. Поворотна фінансова допомога, яка повертається фізичній особі, тобто ми отримали від фізичної особи поворотну фінансову допомогу і повертаємо її, частинами або в повній сумі. У тому звітному кварталі, в якому відбулося не отримання, а повернення допомоги фізичній особі, має ознаку 153. Зверніть увагу: це не оподатковуваний вид доходу, а отже зазначаючи суму повернення, яка пішла фізичній особі, ознака 153 відображатиме суму без податку на доходи. Якщо звернувся платник податку, фізична особа, або працівник, з проханням надати поворотну фінансову допомогу і я надаю її фізичній особі, в тому кварталі, в якому надано таку поворотну фінансову допомогу, ознака доходу відображатимеся з кодом 197. Також цей вид допомоги є неоподатковуваний. Відображаючи суму доходу і ознаку 197 ПДФО буде 0 грн. Якщо фізична особа, яка отримала поворотну фінансову допомогу і про неї вже зазначили інформацію в ф. №1ДФ із ознакою 197, повертає поворотну допомогу, факт повернення фізичною особою такої суми в ф. №1ДФ не зазначається.

Ознака доходів 125. За нею не відображатимуться внески за договорами довгострокового страхування життя, які сплачені роботодавцем на користь свого працівника. І це правильно, адже ознака 125 застосовується щодо внесків, які вказані у пп. «в» пп. 164.2.16 ПКУ. А в ньому немає згадки про внески на довгострокове страхування життя.

За якою ж ознакою відображатимуться доходи у вигляді таких внесків? Можливо, це ознака доходів 124, за якою також відображаються страхові внески, згадані у пп. 164.2.16 ПКУ? На нашу думку, ні. В даному випадку ми вважаємо, що ознака 124 тут не може застосовуватися, адже якщо подивитися на визначення у Довіднику ознак доходів, то за цією ознакою не відображаються страхові внески, які здійснює саме роботодавець за договорами добровільного страхування своїх працівників. Тож для доходів у вигляді внесків за договорами довгострокового страхування життя, сплачених роботодавцем на користь свого працівника, залишається ознака 126, як додаткове благо, або 127 «інші доходи».

У новій редакції викладено ознаку доходу 128. Суть зміни полягає в тому, що тепер цю ознаку не будуть застосовувати для відображення суми житлових та інших субсидій або дотацій. Зрозуміло, що ця зміна не стосується більшості податкових агентів. Важливо інше, як і раніше, саме за цією ознакою відображатиметься сума допомоги по вагітності та пологам.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»