• Посилання скопійовано

Прискорена амортизація – як скористатися: «7 хвилин» з Мар’яною Кавин

Поговоримо про прискорену амортизацію. Хто має право та як нею скористатися?



Право на таку прискорену амортизацію передбачено Законом №466. Йдеться про пункт 43-1 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.

 

Для кого актуальна прискорена амортизація?

Насамперед вона цікава для тих, хто рахує і бухгалтерську, і податкову амортизацію. Бо той, хто рахує лише амортизацію згідно з бухобліком П(С)БО 7 (МСБО 16), діла до прискореної амортизації немає. А отже, всі малодохідники, які прийняли рішення про незастосування податкових різниць, користуються виключно тими строками, які встановлені їхніми наказами по підприємству (чи це наказ про облікову політику, чи це наказ про ввід в експлуатацію конкретного основного засобу).

Отже, перше, про кого ми говоримо - це лише ті платники податку на прибуток, які застосовують податкові різниці і які зобов’язані користуватися мінімальними строками, які встановлені ст. 138.3.3 ПКУ. А тому у них є сенс зменшити ці строки.

Прискорені строки амортизації для третьої групи (для передавальних пристроїв) - 5 років замість 10. Четверта група, машини та обладнання - 2 роки замість 5. Хоча коли ми подивимось четверту групу, то машини та обладнання, а саме комп’ютерна техніка та пов’язані з ними системи, теж передбачають 2 роки, тепер уже якби на всю групу. Далі п’ята група, транспортні засоби, замість п’яти років є можливість застосувати 2 роки. Дев’ята група, інші основні засоби, дуже важливо, 5 років замість 12.

Тобто там, де підприємству це цікаво, а саме можливість збільшити витрати у вигляді амортизації і показати більшу суму податкової амортизації у додатку, спочатку АМ, а пізніше РІ, в правій частині де зменшення фінрезультату до оподаткування, лише для тих кому це цікаво, є сенс подивитись в сторону прискореної амортизації.

 

За яких умов можна скористатися правом на прискорену амортизацію?

Перша умова - на період з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2030 року. Тобто право на прискорену амортизацію, незважаючи на те, що норма п. 43-1 запрацювала з 23 травня, можна застосувати заднім числом і щодо всіх основних засобів, які були придбані ще з 1 січня 2020 року.

Умова друга - можна використовувати ці мінімальні строки, незалежно від бухгалтерських строків та наслідків п. 138.3 ПКУ. Справа в тому, що після мінімальних строків корисного використання, після таблиці, яка є в пп. 138.3.3, є такі дві важливі речі:

  • якщо за даними бухобліку термін корисного використання є менший, ніж термін встановлений для ПКУ, мінімальний строк, тоді ви застосовуєте такий як у податковому обліку для податкової амортизації (такий як у ПКУ);
  • якщо у бухгалтерському обліку строк корисного використання вищий ніж встановлений ПКУ, як мінімальний, то застосовується для цілей податкової амортизації той, який встановлений для бухгалтерського обліку. Наприклад, якщо ми говоримо за транспортний засіб, де мінімальний строк 5 років, не по прискореній амортизації, то якщо у бухгалтерському обліку для транспортних засобів у вас буде стояти 10 років, то і для цілей податкової амортизації не нижче ніж 10 років. Так ось, коли ви застосовуєте прискорену амортизацію, якщо ви захочете скористатися нормами п. 43-1, то законодавець виписав: ось ці обмеження не стосуються випадків, коли ви застосовуєте прискорену амортизацію. 

Третя умова - такі основні засоби мають бути нові. Незалежно від того на території України чи не на території України, якщо ви придбали, скажімо, основний засіб, який був у використанні за межами митної території України, то він уже не новий. Колись була схожа норма, де було пояснення лише для тих, що не використовувались на території України. Зараз широко звучить. Тому третя умова обов’язкова, що такі основні засоби мають бути новими, тобто такими що не були у використанні.

Четверта умова - такі основні засоби мають бути введеними в експлуатацію у період з 01.01.2020 р. по 31.12.2030 року, протягом цих десяти років.

П’ята умова (важлива) - такі основні засоби мають використовуватися виключно у власній господарській діяльності. Вони не можуть бути передані в оренду і не можуть бути продані. Виняток зроблено лише, якщо вашим видом діяльності є здача в оренду. Тоді ви можете здавати в оренду, для вас це буде господарська діяльність, право на прискорену амортизацію у вас буде. Але якщо це не є ваш основний вид діяльності, якщо це не ваш напрям діяльності, тоді здати в оренду для цих цілей буде вважатись не господарською діяльністю.

Що буде якщо ви вирішили скористатися нормами прискореної амортизації і на якомусь етапі ваш основний засіб почав порушувати умови використання у господарській діяльності? Тобто ви його або продали або почали здавати в оренду. Тоді законодавець прописав: якщо порушені умови, то потрібно в тому періоді, в якому відбувся факт порушення умов використання у господарській діяльності, перерахувати всю амортизацію від дати вводу в експлуатацію до періоду, в якому порушені умови. Перерахувати так, ніби умовами прискореної амортизації ви не користуєтесь. І у вас буде дві амортизації: одна прискорена – більша сума, друга - не прискорена (за звичайними нормами, які ви би застосовували, якби цей метод не використали). І тоді вам потрібно зробити дві дії: збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації за прискореним методом і відняти фінансовий результат до оподаткування за тим методом, який був би, якби не було цього методу. 

***

Читайте також: Нова прискорена амортизація за Законом №466: як застосовувати?

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551