• Посилання скопійовано

Фіндопомога платнику єдиного податку – які ризики: «7 хвилин» з Мар’яною Кавин

Фінансова допомога отримана платником єдиного податку. Поговоримо про податкові наслідки



Щоб розуміти, які податкові наслідки будуть виникати у єдиноподатника - приватного підприємця, насамперед звернемо увагу на термінологію. Згідно з пп. 14.1.257 ПКУ, поворотна фінансова допомога - це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

Тепер будемо говорити уже безпосередньо про приватних підприємців - єдиноподатників, як у них отримана допомога мала б оподатковуватися. Підпункт 292.11.3 ПКУ говорить, що до складу доходу платника єдиного податку першої – третьої груп не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та повернутої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів. А тому назву договору робимо так, щоб не було ніяких питань, що це була поворотна фінансова допомога. Термін наперед в договорі уже прописуємо менше 12 місяців, ну і повертаємо у строк менше 12 місяців.

Тепер пропоную про поворотну фінансову і безповоротну допомогу поговорити на прикладах, на ситуаціях.

 

Ситуація 1. ФОП – платник єдиного податку першої – третьої груп отримав безповоротну фінансову допомогу.

Що стосується оподаткування, швидше за все такі суми мали б бути оподатковані 18% ПДФО та 1.5% військового збору. Чому? Тому що отримана підприємцем безповоротна фінансова допомога швидше за все не має ніякого відношення до підприємницької діяльності такого підприємця.

 

Ситуація 2. Поворотна фінансова допомога отримана ФОПом, який припинив підприємницьку діяльність. Тобто ми говоримо про те що приватний підприємець отримав поворотну фінансову допомогу пізніше, ще 12 місяців не наступило, він припиняє свою підприємницьку діяльність.

Отже, з його боку виглядає так, що він отримав, але не повернув. Думка фіскалів звучить так: така поворотна фінансова допомога мала б бути оподаткована ПДФО та військовим збором. Робимо висновок: найкраще додати припинення підприємницької діяльності за наявності таких поворотних фінансових допомог, отриманих приватним підприємцем, кожну з них повернути. Адже наслідок оподаткування ви бачите який.

 

Ситуація 3. Поворотна фінансова допомога отримана підприємцем на загальній системі, та не повернена ним протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Тут слід бути уважними. Поворотна фінансова допомога, отримана ФОПом - загальносистемником, доходом для такого ФОПа не є. Але якщо такий ФОП перейшов на спрощену систему і 12 календарних місяців минає вже за час перебування на спрощеній системі, і якщо не повернена, тоді так, буде включена до доходу платника єдиного податку і доведеться заплатити єдиний податок за ставкою основною (5% або 3%).

 

Ситуація 4. Поворотна фінансова допомога отримана ФОПом на спрощеній системі, та не повернена ним протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Однозначно, якщо це ФОП першої та другої групи, така допомога включається до доходу, і якщо після включення не перевищує ліміт, передбачений для першої та другої груп, тоді і ніякого додаткового податку з цього не випливає. Лише ФОП третьої групи з цього сплатить додатково єдиний податок. За якою ставкою? За основною, якщо це ФОП - то або 3%, або 5%.

 

Ситуація 5. Підприємцю – платнику єдиного податку повернули раніше надану фінансову допомогу.

На думку податківців, така сума, яка повертається як раніше виплачена підприємцем поворотна фінансова допомога, має оподатковуватися ним за ставкою 15%, за підвищеною ставкою. А також така ситуація вважається порушенням умов перебування на спрощеній системі з обов’язком перейти на загальну систему. Я з цією позицією не згідна, але робимо висновок наступний: не потрібно, щоб приватний підприємець - спрощенець надавав поворотну фінансову допомогу. Якщо таке бажання чи потреба у вас виникає, то приватний підприємець, який має кошти, перераховує кошти на картку фізичної особи, свою, і вже як фізична особа надає поворотну фінансову допомогу. Тоді жодних наслідків.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»