• Посилання скопійовано

Новий звіт до Фонду інвалідів – заповнення та штрафи: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

За який період і коли слід відзвітувати за новою формою? Якими показниками доповнено нову форму звіту? Які ймовірні причини внесення змін до звітності про працевлаштування осіб з інвалідністю? Яка відповідальність за неподання звіту та неправильне обчислення показників? Про це поговоримо у черговому випуску



Мінсоцполітики наказом від 27.08.2020 р. №591 затвердила нову форму звітності №10-ПОІ. Це річна форма звітності, яка має назву «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю». Ця форма нова і вона замінить добре відому нам форму №10-ПІ, яку щорічно подають роботодавці до Фонду інвалідів.

Роботодавці подають цю форму за умови, якщо в них працює 8 і більше штатних працівників. Тут варто нагадати, що форма подається роботодавцем для підтвердження виконання ними нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, про які згадується у ст. 19 Закону №875 про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю. У цій статті вказано, що для всіх роботодавців, у тому числі ФОПів, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік. А якщо працює від 8 до 25 осіб, то тут квотний показник визначається не у відсотковому значенні, а у кількості одного робочого місця.

Звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за новою формою роботодавці подаватимуть вже за 2020 рік і так само до Фонду інвалідів.

Термін подання не змінився - як і раніше, до 1 березня року, наступного за звітним. З практики знаємо, що останньою датою подання цього звіту є 28 лютого. Тож здавалося б, часу для ознайомлення з новою формою звітності ще достатньо і говорити про заповнення цієї нової форми нібито передчасно. Проте поява нової форми викликала неабиякий резонанс серед бухгалтерів та кадровиків, які вже встигли з цією формою ознайомитися. І це не дивно, адже Мінсоцполітики включило до цієї форми нові показники, розрахунок яких займатиме у бухгалтера чи кадровика додатковий час.

Про що саме йдеться? Фактично нова форма звіту дублює всі показники з попередньої версії. Проте два показника все ж таки потрібно буде подавати розгорнуто, з розподілом працівників за статтю, віком та місцем проживання. Це стосується:

  • рядка 1, в якому вказується середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу за звітний рік;
  • рядка 2 "Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний рік", відповідно якого до чинного законодавства встановлено інвалідність.

Отже, ці два показники за 2020 рік потрібно буде вказувати у загальному розмірі, а також окремо розподіливши ці показники щодо працівників:

  • за статтю, вказавши окремо щодо жінок, інформацію щодо чоловіків;
  • за місцем проживання, вказавши місто або сільські населені пункти, або селища міського типу;
  • за віком, вказавши наших працівників від 18 до 35 років, від 35 до 60, понад 60 років.

І при цьому, вказуючи показники середньооблікової кількості штатних працівників, з розподілом за місцем проживання та за віком, їх потрібно також розподіляти за статтю. Тобто окремо щодо жінок та чоловіків. Тому звичайна форма звіту, яка ще за минулий рік подавалася з однією графою для відображення кількісних показників, за 2020 рік буде подаватися вже з 13 графами. А якщо врахувати, що ці нові показники обчислюються за двома рядками, тобто за першим та за другим, то кількість нових показників у звіті за 2020 рік збільшується на 24.

Виникає логічне питання: у зв’язку з чи Мінсоцполітики так змінило форму Звіту?. Оскільки Мінсоцполітики ще не пояснило причину цих новацій, а також немає офіційних, детальних роз’яснень, то будемо виходити з того, які нормативно-правові документи могли зумовити зміни форми звітності. Відповідь, мабуть, буде дуже неочікувана для вас.

Скоріше за все, причина полягає в тому, що ще у лютому цього року Мінсоцполітики своїм наказом №86 затвердило Інструкцію щодо інтеграції гендерних підходів під час розроблення нормативно-правових актів. А розроблена ця інструкція на виконання державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків на період до 2021 року, яку прийняв КМУ своєю постановою від 11.04.2018 року №273. Тобто, на нашу думку, причина появи нових 24 граф, колонок і даних у формі Звіту за 2020 рік - це виконання Мінсоцполітики програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, тобто гендерний підхід при розробці нормативно-правового акту.

Навряд чи для кадровика або бухгалтера, якому доведеться обчислювати такі нові 24 показники, стане легше від того, що Мінсоцполітики дбає про гендерну рівність.

Втім, не виключено, що міністерство озвучить і іншу причину такої деталізації показників середньооблікової кількості штатних працівників. Якщо так, то хотілося би, щоб Мінсоцполітики також пояснило, як роботодавцю робити розрахунки таких показників. Адже насправді зараз вже є багато питань щодо того, як саме розподіляти працівників за місцем проживання - за фактичним чи за місцем реєстрації. А як обчислювати показник середньооблікової кількості штатних працівників з розподілом за віком, якщо протягом звітного року особі, працівнику, виповнилось саме 35 або 60 років.

І чи не найголовніше питання: яка відповідальність за неправильне обчислення таких показників? За неподання Звіту відповідно до статі 19 Закону №875, керівники підприємств/установ/організацій та фізичні особи роботодавці несуть адміністративну відповідальність, згідно зі ст. 188-1 КУпАП. Зверніть увагу: «за неподання», і цей штраф у розмірі від 10 до 20 н.м.д.г., тобто від 170 до 340 грн.

А от відповідальності за неправильне обчислення показників Звіту законодавством не передбачено. Зрозуміло, що помилка під час заповнення форми №10-ПІ може призвести до відображення недостовірної інформації про виконання чи невиконання роботодавцем нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, але це стосується показників, які вказуються у графі 1 Звіту, тобто загальні показники щодо середньооблікової кількості штатних працівників та осіб, яким встановлено інвалідність, адже саме на основі таких показників визначають, чи виконано роботодавцем норматив. І якщо ні, то обчислюють розмір санкцій. А що стосується нових показників, які будуть вказувати роботодавці вже в графах з 2 по 13, для розподілу середньооблікової кількості штатних працівників за статтю, місцем проживання, за віком і це все ще розділяючи на чоловіків і жінок, то вони не будуть враховуватись при визначенні нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю. Тож наразі відповідь очевидна: за помилки, допущені при обчисленні нових показників у звіті за 2020 рік, ніякої відповідальності немає. 

Цікаво, чи погодиться з цим Міністерство соціальної політики? Почекаємо. А ми незабаром обов’язково повернемося до цієї теми на наших вебінарах, щоб детально розглянути весь алгоритм заповнення нової форми звітності, які подаватимемо за 2020 рік.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»