• Посилання скопійовано

Як заповнити звіт з ЄСВ (форма №Д5 для ФОП): покрокова інструкція

Покрокова інструкція, як заповнити звіт з ЄСВ (форма № Д5 для ФОП)



Звіт з ЄСВ за формою №Д5 (річна) ФОП складають і подають відповідно до Закону про ЄСВ та Порядку №435. Його подають всі приватні підприємці - як платники загальної системи оподаткування, так і платники єдиного податку.

На титульній сторінці Звіту вказуємо:

  • звітний період 2020 календарний рік;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • прізвище/ім’я/по батькові;
  • місце проживання та телефон.

За реквізитом 3 вказуємо код податкового органу за основним місцем обліку приватного підприємця, до якого подається звіт.

За реквізитом 4 вказуємо основний вид економічної діяльності підприємця. На прикладі вказаний код 47.19 «інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах».

Реквізит 5 заповнюється лише у разі державної реєстрації припинення ФОП або у разі подання до податкового органу заяви про зняття з обліку платника єдиного внеску.

Далі за реквізитом 6 обираємо тип платника:

  • фізична особа на загальній системі оподаткування
  • або фізична особа на спрощеній системі оподаткування.

На слайді у відео обрано тип платника "фізична особа на спрощеній системі оподаткування". Проте далі ми розглянемо приклад заповнення Звіту як для платника єдиного податку, так і для платника загальної системи оподаткування. Також вказуємо період перебування платником з січня по грудень.

За реквізитом 7 вказуємо тип форми звіту: початкова.

Далі за реквізитом 8 робимо відмітку про те, що подається Таблиця 1 "Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування". Слід також поставити підпис та дату подання Звіту.

***

Приклад заповнення Таблиці 1 зі Звіту для ФОП платника єдиного податку:

  • вказуємо податковий номер ФОП та П.І.Б.,
  • у графі 2 вказуємо код категорії застрахованої особи – 6, тобто фізична особа на спрощеній системі оподаткування;
  • у графі 3 вказуємо самостійно визначену суму доходу. Нагадаємо що відповідно до Закону про ЄСВ, ФОП на єдиному податку може самостійно визначати суму доходу, яка є базою нарахування ЄСВ, але яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати. Припустимо що у даному випадку ФОП вказує базу нарахування ЄСВ у розмірі мінімальної зарплати, тому за періоди з січня по серпень вказуємо 4723,00, а за період з вересня по грудень – 5000,00 грн;
  • у графі 4 вказуємо суму доходу, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини, тобто дублюємо показники графи 3. Однак пам’ятаємо, що протягом березня, квітня та травня 2020 року ФОП звільнялися від сплати ЄСВ за себе у зв’язку зі запровадженням карантину. Це було передбачено Законами №533 та №591, якими внесено зміни до Закону про ЄСВ. Отже, за пільгові місяці у паперовій формі Звіту у графі 4 проставляються прочерки за березень, квітень та травень 2020 року, а в електронній формі відповідні клітинки не заповнюємо. За інші місяці вказується дохід, відображений у графі 3, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ;
  • у графі 5 вказуємо розмір ЄСВ 22%, а у графі 6 суму нарахованого єдиного внеску за кожен місяць, яка визначається множенням показника графи 4 на показник графи 5. За березень, квітень та травень 2020 року у паперовій формі Звіту у графі 6 ставимо прочерки, в електронній формі ці клітинки не заповнюємо. Але ФОП 1 групи платників єдиного податку у Звіті з ЄСВ за 2020 рік можуть не вказувати єдиний внесок за грудень, цю пільгу їм надано Законом №1017. Страховий стаж за грудень при цьому зберігається. Така ж пільга діятиме і за період з січня по травень 2021 року, тому у графах 4 та 6 за грудень ФОП 1 групи платників єдиного податку ставлять прочерки, а в електронній формі відповідну клітинку не заповнюють.

***

Приклад заповнення Таблиці 1 Звіту для ФОП на загальній системі оподаткування:

  • у графі 2 вказуємо код категорії застрахованої особи –5;
  • у графі 3 Таблиці 1 ФОП, які обрали загальну систему оподаткування, вказують середньомісячний чистий дохід, адже такі платники нараховують єдиний внесок на суму доход, отриманого від їхньої діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. Середньомісячний чистий дохід обчислюємо, розділивши суму чистого оподатковуваного доходу за рік на кількість місяців звітного року, за які сплачуємо ЄСВ. Тобто за місяці перебування на обліку платником єдиного внеску. Дані про загальну суму чистого оподатковуваного доходу слід взяти з розділу 1 графи 9 Додатку Ф2 до річної податкової декларації, складеної на основі даних Книги обліку доходів та витрат. Припустимо, що сума чистого податкового доходу ФОП за 2020 рік становила 120 тис. грн, тож середньомісячний дохід - 10 тис. грн. Цю суму і вказуємо у графі 3;
  • у графі 4 вказуємо суму доходу, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини. У даному випадку дублюємо показники графи 3. Зверніть також увагу, що показник цієї графи не може бути меншим за розмір мінімальної заробітної плати. Однак у Звіті за 2020 рік показники за березень, квітень та травень можуть бути менші за розмір мінімальної заробітної плати, адже ФОП має право за бажанням скористатися пільгою з ЄСВ за ці місяці у зв’язку зі запровадженням карантину. За ці місяці у графі 4 ставимо прочерки у паперовій формі, а в електронній формі залишаємо незаповненими;
  • у графі 5 вказуємо розмір ЄСВ – 22%;
  • у графі 6 вказуємо суму нарахованого єдиного внеску за кожен місяць, яка визначається множенням показника графи 5 на показник графи 4. ФОП також має підтвердити правильність зазначених відомостей у Таблиці 1, підписавши її, а також вказати прізвище та дату заповнення.

***

Звіт з ЄСВ подається в один із таких способів:

  • засобами електронного зв’язку в електронній формі;
  • у паперовій формі;
  • надсиланням поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Термін подання річного Звіту з ЄСВ за 2020 рік - до 10 лютого 2021 року.

 

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»